Baš sam zapela za medene pužiće! Nakon što sam u časopisu "Lisa: Čarolija okusa" otkrila recept za varijantu s jagodama, uslijedila je i moja varijanta s rabarbarom, a sad je na red došla i moja varijanta s lubenicom.
Pisala sam o «šećeru za želiranje»: to je smjesa za želiranje kojoj je već dodan šećer, koristi se za brzo ukuhavanje voća, tj. kuhanje pekmeza i želea. Postoji i «mješavina za želiranje» kojoj nije dodan šećer… više o tome možete pročitati u spomenutim receptima za «pužiće».
Ako nemate mješavinu želirnog šećera, nego samo smjesu za želiranje bez šećera: najbolje bi bilo da u posudi dobro promiješate 500 g šećera kristala i taj paketić od (otprilike) 25 g smjese za želiranje – i onda upotrijebite 8 žlica te smjese kao želirni šećer za ukuhavanje voća; ostatak pripremljene smjese možete spremiti u posudu s poklopcem ili u plastičnu vrećicu i buduće upotrebljavati ili za kuhanje pekmeza/želea ili ovakve pužiće.
Tijesto
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
prstohvat soli
80 g svijetlog meda
50 g mekanog margarina/maslaca
250 ml toplog mlijeka
Nadjev
400 g očišćene lubenice (bez koštica), narezane na 1-2 cm velike komadiće
50 g mekanog margarina/maslaca, narezanog na kockice
8 žlica želirnog šećera za ukuhavanje voća (Dr Oetker želirni šećer)
sitno naribana kora pola limuna
sok pola limuna
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, pokrijte ga i ostavite na toplom 20 min. Zatim ga premijesite na pobrašnjenoj podlozi pa ga opet vratite u posudu, pokrijte i ostavite na toplom oko 40 min.
Okrugli lim promjera oko 30 cm obložite papirom za pečenje.
Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik veličine 60 cm x 35 cm.
Komadiće lubenice pomiješajte sa želirnim šećerom, margarinom, limunovom korom i sokom pa smjesu ravnomjerno rasporedite na razvaljano tijesto.
Tijesto narolajte počevši s duže strane. Dobivenu «roladu» narežite na 10ak jednakih komada (ja sam narezala 15 komada).
Narezane «pužiće» složite u lim, prerezana strana okrenuta je prema gore, odnosno dolje.
Komadiće lubenice koji ispadnu iz pužića tijekom rezanja, ugurajte natrag u pužiće kad ih složite u posudu za pečenje. Ako se i šećer prosipa tijekom rezanja, nagrnite ga na dlan i sve posipajte po pužićima:)
Pužiće stavite u pećnicu zagrijanu na 180° C i pecite oko 50 min. Ako pužići odozgo prebrzo potamne, pokrijte ih aluminijskom folijom.
Pečene pužiće ostavite da se ohlade.
nikada do sada nisam videla lubenicu u testu, jos ovako lepo zasuskanu!
OdgovoriIzbrišiMeni lepo izgleda!
OdgovoriIzbrišiNi ja nisam nikad pravila nista sa lubenicom, a ovo bas izgleda dobro.
OdgovoriIzbrišipužići divno izgledaju, lubenicu volim i vjerujem da bi mi i u ovom kolaču odgovarala
OdgovoriIzbrišiLubenica u kolaču mi je totalna novost ali kako je jako volim vjerujem da ni ovo nije loše.
OdgovoriIzbrišiOdlična mi ideja. :)
jelena, Vera, olgica, Nina i Andrea;
OdgovoriIzbrišiHvala na komentarima.
Ja i inače radim kolače/torte s lubenicom, ali ovo je bilo prvi put da ju kombiniram s dizanim tijestom, i baš mi se svidjelo:)
Probajte:)