Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

15. 08. 2010.

Medeni pužići s lubenicom


Baš sam zapela za medene pužiće! Nakon što sam u časopisu "Lisa: Čarolija okusa" otkrila recept za varijantu s jagodama, uslijedila je i moja varijanta s rabarbarom, a sad je na red došla i moja varijanta s lubenicom.

Pisala sam o «šećeru za želiranje»: to je smjesa za želiranje kojoj je već dodan šećer, koristi se za brzo ukuhavanje voća, tj. kuhanje pekmeza i želea. Postoji i «mješavina za želiranje» kojoj nije dodan šećer… više o tome možete pročitati u spomenutim receptima za «pužiće».

Ako nemate mješavinu želirnog šećera, nego samo smjesu za želiranje bez šećera: najbolje bi bilo da u posudi dobro promiješate 500 g šećera kristala i taj paketić od (otprilike) 25 g smjese za želiranje – i onda upotrijebite 8 žlica te smjese  kao želirni šećer za ukuhavanje voća; ostatak pripremljene smjese možete spremiti u posudu s poklopcem ili u plastičnu vrećicu  i buduće upotrebljavati ili za kuhanje pekmeza/želea ili ovakve pužiće.


Image and video hosting by TinyPic



Tijesto
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
prstohvat soli
80 g svijetlog meda
50 g mekanog margarina/maslaca
250 ml toplog mlijeka

Nadjev
400 g očišćene lubenice (bez koštica), narezane na 1-2 cm velike komadiće
50 g mekanog margarina/maslaca, narezanog na kockice
8 žlica želirnog šećera za ukuhavanje voća (Dr Oetker želirni šećer)
sitno naribana kora pola limuna
sok pola limuna


Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, pokrijte ga i ostavite na toplom 20 min. Zatim ga premijesite na pobrašnjenoj podlozi pa ga opet vratite u posudu, pokrijte i ostavite na toplom oko 40 min.

Okrugli lim promjera oko 30 cm obložite papirom za pečenje.

Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik veličine 60 cm x 35 cm.

Komadiće lubenice pomiješajte sa želirnim šećerom, margarinom, limunovom korom i sokom pa smjesu ravnomjerno rasporedite na razvaljano tijesto.

Tijesto narolajte počevši s duže strane. Dobivenu «roladu» narežite na 10ak jednakih komada (ja sam narezala 15 komada).
Narezane «pužiće» složite u lim, prerezana strana okrenuta je prema gore, odnosno dolje.
Komadiće lubenice koji ispadnu iz pužića tijekom rezanja, ugurajte natrag u pužiće kad ih složite u posudu za pečenje. Ako se i šećer prosipa tijekom rezanja, nagrnite ga na dlan i sve posipajte po pužićima:)

Image and video hosting by TinyPic



Pužiće stavite u pećnicu zagrijanu na 180° C i pecite oko 50 min. Ako pužići odozgo prebrzo potamne, pokrijte ih aluminijskom folijom.

Pečene pužiće ostavite da se ohlade.

Image and video hosting by TinyPic





Broj komentara: 6:

  1. nikada do sada nisam videla lubenicu u testu, jos ovako lepo zasuskanu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ni ja nisam nikad pravila nista sa lubenicom, a ovo bas izgleda dobro.

    OdgovoriIzbriši
  3. pužići divno izgledaju, lubenicu volim i vjerujem da bi mi i u ovom kolaču odgovarala

    OdgovoriIzbriši
  4. Lubenica u kolaču mi je totalna novost ali kako je jako volim vjerujem da ni ovo nije loše.
    Odlična mi ideja. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. jelena, Vera, olgica, Nina i Andrea;
    Hvala na komentarima.
    Ja i inače radim kolače/torte s lubenicom, ali ovo je bilo prvi put da ju kombiniram s dizanim tijestom, i baš mi se svidjelo:)
    Probajte:)

    OdgovoriIzbriši