Tražila sam novi recept za punjenje paprika. I našla sam ga u časopisu Lisa: Čarolija okusa, 22. 7. 2010., br. 7. U mojim rukama izvorni recept doživio je i neke sitne prilagodbe:)
Sastojci
250 g krumpira
150 g graha
oko 6 većih (raznobojnih) paprika, ili 10ak manjih:)
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
2 mrkve
1 žlica ulja
1 jaje
100 g naribanog tvrdog sira
1-2 žlice krušnih mrvica
2-3 žlice nasjeckanog, svježeg peršinovog lišća
sol, papar
1 žlica naribanog parmezana
100 ml bijelog vina (ili vode)
Krumpir skuhajte u ljusci, ocijedite ga, zalijte hladnom vodom i ostavite da se ohladi. Stavite ga u hladnjak na par sati, krumpir treba biti dobro ohlađen da se može rezati na kocke, a da se ne «drobi» prilikom miješanja. Možete ga skuhati i dan ranije.
Hladni krumpir ogulite i narežite na male kocke.
Grah skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ga, isplahnite hladnom vodom i ostavite da se ohladi.
Paprikama odrežite vrh i izdubite ih. Iznutra ih posolite i popaprite.
Odrezani gornji dio paprike, oko peteljke, narežite na sitne kockice.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
Mrkve očistite i naribajte na ribež (za jabuke).
Zagrijte ulje pa na njemu staklasto popržite obje vrste luka, dodajte mrkvu i još malo popržite.
Poprženo povrće pomiješajte sa sitno narezanim dijelom paprika, umućenim jajetom, naribanim sirom, nasjeckanim peršinovim lišćem, grahom i krumpirom. Ako je smjesa gnjecava možete dodati krušne mrvice. Začinite solju i paprom.
Paprike napunite nadjevom i složite ih u namaštenu posudu za pečenje. Posipajte ih parmezanom, a oko njih ulijte vino ili vodu.
Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i pecite oko pola sata, tj. da paprike omekšaju. Ako previše potamne, pokrijte ih aluminijskom folijom.
Razmišljam čime bih mogla napuniti paprike a da nije mleveno meso i čini mi se da je ovaj recept savršen!!! :)
OdgovoriIzbrišiOduvijek sam voljela paprike punjene krumpirom pa mi je i ova kombinacija vrlo zanimljiva:)
OdgovoriIzbrišipaprike većinom uvijek punim mljevenim mesom, krumpirom nisam probala a moglo bi biti jako dobro
OdgovoriIzbrišisuper su mi punjene paprike povrćem umjesto mesom
OdgovoriIzbrišiZvuči skoro pa dobro, ali eto, Balkancu paprika ipak ide tek uz meso :)))
OdgovoriIzbrišiSigurna sam da je dobro, ja ih kad je post punim prebrancem i zapečem u rerni :)
OdgovoriIzbrišisve sto moze da zameni klasicno mleveno mese je sjajno...
OdgovoriIzbrišisto se tice lemon marengue moze da se pravi ko nije ljubitelj sauma sa slatkom pavlakom, em je lepse em se izbegne jedan korak jos pecenja u rerni a takav se i prodaje zamrznut...ja volim vise sa slagom ali sam odlucila da postujem originalnu varijantu koja je doduse i m nogo ekonomicnija...pozdrav
Shacky;
OdgovoriIzbrišiprobaj:)
Snježa;
slažem se:)
Nina;
probaj, možda ti se svidi:)
Shangri La Food;
Ja nisma ljubitelj punjenih paprika, jer baš ne volim termički obrađene paprike (volim "sirove", svježe). Ali eto, dok ih ima ne znam što bih s njima pa ih punim svim i svačim.
dražeN:)
ti slobodno krumpir i grah zamijeni mesom:)
Aleksandra1234;
jednom sam punila paprike samo grahom, ali taj recept me razočarao, iako obožavam grah. Čini mi se da je problem u receptu - trenutno čeka "reviziju":)
jelena;
ja trpam sve i svašta i u paprike i u tikvice i u rajčice...
Što se pite tiče, i ja sam razmišljala o varijanti sa šlagom. To bi mi se možda svidjelo:)