U originalnom receptu iz časopisa Mila: Tjestenina, lipanj 2000., rolice se rade samo od patlidžana, naravno da se ja nisam u potpunosti držala recepta: napravila sam i par rolica od tikvice (koja mi se danima durila u hladnjaku).
Prema spomenutom receptu, polovica umaka od rajčica doda se špagetima (to sam napravila), a ostatak umaka se posluži uz pečene rolice - taj dio recepta nije mi se sviđao.
Prema receptu, rolice od patlidžana ne treba ni premazati ni prelijati prije pečenja, a ne piše ništa da ih treba pokriti folijom za vrijeme pečenja; za moj ukus bi to bilo previše suho i «reš». Zato sam ja rolice patlidžana prije pečenja premazala ostatkom umaka od rajčica, a odozgo sam posložila još i par listića margarina.
Ipak, to je individualna stvar, ako rolice ne želite premazivati umakom, ne morate, možete ga samo poslužiti s pečenim rolicama. Ali budući da rolice treba zapeći na visokoj temperaturi, pazite da se ne osuše (previše) i da ne zagore.
Sastojci
otprilike 2 duguljasta patlidžana srednje veličine (ukupno 800 g); može i tikvica
150 g špageta
1 manji crveni luk
400 g rajčica
1 žlica svježeg, nasjeckanog bosiljka
šećer
sol, papar
Patlidžane (ili tikvicu) po dužini narežite na ploške debljine oko 5 mm. Posolite ih s jedne i druge strane pa ostavite da stoje oko pola sata.
Nakon toga, ploške ocijedite, možete ih isprati u hladnoj vodi, ako mislite da će biti previše slane (ja to ne radim).
Ploške posušite papirnatim ubrusima.
U odgovarajućoj tavi rastopite masnoću i popržite ploške patlidžana s jedne i druge strane.
I ploške tikvica možete pržiti, ali ja ih ne pržim (patlidžane obavezno popržim!).
Nasjeckajte luk. Rajčice očistite i narežite na ploške. U tavi zagrijte žlicu ulja pa ispržite luk. Dodajte rajčice, sol, papar i malo šećera, pa sve kuhajte 10ak min. na laganoj vatri.
Ljepše ploške patlidžana (i tikvica) odvojite za nadijevanje, a ostale narežite na komadiće, i dodajte ih umaku koji se kuhao 10ak min. pa onda sve zajedno zagrijte. Začinite po potrebi i dodajte bosiljak.
Špagete skuhajte i ocijedite. Pomiješajte ih s polovicom umaka od rajčica.
Na sredinu ploške patlidžana (ili tikvica) stavite malo špageta (nemojte pretjerivati s količinom). Lijevi i desni kraj patlidžana preklopite preko sredine i dobivenu rolicu položite u namaštenu posudu za pečenje (mjesto spoja okrenite prema dolje).
Ostatak umaka od rajčica možete premazati po rolicama i odozgo posložiti maslac narezan na listiće – kao što sam to ja radila, ali ne morate…
Rolice stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i pecite 15ak min.
Poslužite odmah.
divan recept:)
OdgovoriIzbrišibude i kod mene s tikvicama, i ja ću vjerojatno još odozgora premazati, recepti u časopisima često znaju biti nepotpuni, ali u svakom slučaju imaju divne ideje pa se uz preinake mogu napraviti
OdgovoriIzbrišiAleksandra1234;
OdgovoriIzbrišidrago mi je da ti se sviđa:)
Nina;
ja ne voim ni patlidžane ni tikvice, ali meni su se svidjele špagete:)
Da, u časopisima ima svega. Nije to ništa čudno jer i u razvikanim, skupim itd. kuharicama "prominentnih" autora također ima hrpa nebuloza, pogrješaka...