Ovi «pužići» bili su mi zanimljiv jer se tijesto ne premazuje pekmezom, nego «nadjevom» od jagoda, želirnog šećera i margarina – pa se od toga pekmez «skuha» za vrijeme pečenja samih pužića.
Radila sam već nešto slično po nekakvom receptu s Interneta, ali u tom nekom receptu (više ne znam ni gdje mi je) cilj je bio dobiti svojevrsni «žele» na biskvitnoj smjesi (a ne «pekmez u dizanom tijestu», kao u dolje navedenom receptu). Sjećam se da taj «žele-kolač» nikad nisam usavršila. Dolazi ljeto, dolazi voće, mogla bih potražiti taj recept…
No, da se vratim Medenim pužićima s jagodama, recept je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, br. 4, 18. 3. 2010. Čitajući recept, očekivala sam da će to sve skupa biti jako gnjecavo/neuredno, pa nije bilo nikakvih iznenađenja.
Normalno je da nadjev malo kapa kad se narolano tijesto reže na pužiće/ružice; a ovaj je doslovno curio na sve strane. Zbog toga bi tijesto definitivno trebalo pripremati na pobrašnjenom stolu (pultu, šanku…), a nikao na stolnjaku jer stolnjak bi se natopio nadjevom! Ako je ikako moguće, tijesta s nadjevom pripremam samo na pobrašnjenoj podlozi, bez stolnjaka, jer lakše oprem stol, nego stolnjak:) zato ni ovaj put nije bilo neugodnih iznenađenja:)
«Pužiće» sam rezala jedan po jedan i odmah sam ih stavljala u lim: a na stol mi se iscijedilo par žlica «nadjeva» (rastopljenog želirnog šećera u kombinaciji sa sokom koji su jagode ispustile tijekom miješanja). I onda sam lijepo uzela taj lim s pužićima i postavila ga ispod ruba stola i dlanovima zgrnula sav taj «sokić» na pužiće; nedam se ja smesti: )
Tijekom pečenja kolača, «skuhao/ispekao» se i pekmez u pužićima, najviše ga je bilo na dnu. Dok je kolač bio vruć, «pekmez» je bio gnjecav, ali kad se ohladio, stvrdnuo se/zgusnuo (kao pekmez kuhan uz dodatak želirnog šećera: ))))))
Znam da će biti onih koji će «dreknuti» na upotrebu želirnog šećera u ovom kolaču jer "to je nezdravo", "to je kemija", "to sadrži ovo", "to sadrži ono"…
Ja se ne hranim zdravo pa se ne zamaram takvim stvarčicama i nemam ništa protiv kemikalija u kuhinji. I nikoga ne silim da jede ovakve stvarčice, a moji ukućani su svi punoljetni pa mogu sami odlučiti što će jesti, a što ne.
A kome se ovakvi recepti ne sviđaju, ne mora ih čitati.
Upotrijebila sam Dr. Oetker želirni šećer (pakiran je u paket od 500 g). Nisam gledala ima li u zagrebačkom trgovinama još kakvog želirnog šećera. Znam da postoji Podravkin Želin (pakovanje od 25 g), ali to je «mješavina za želiranje» koja ne sadrži šećer i kad se s tim kuha pekmez/žele, na taj paketić od 25 g treba dodati 0,5 – 1 kg šećera kristala.
Nekad je postojao Podravkin Želin «mješavina za želiranje sa šećerom» u pakovanju od 1 kg, već dugo nisam to nigdje vidjela, proizvodi li se to još uvijek?
:)
Tijesto
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac: 7 g (ili pola kocke svježeg: 15ak g)
prstohvat soli
250 ml toplog mlijeka
80 g mekanog margarina
50 g (svijetlog) meda
Nadjev
500 g jagoda
8 žlica želirnog šećera (npr. Dr. Oetker)
75 g margarina, narezanog na komadiće
sitno naribana kora pola limuna
Ukrašavanje
100 g jagoda
šećer u prahu
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, pokrijte ga i ostavite na toplom 20 min. Zatim ga premijesite na pobrašnjenoj podlozi pa ga opet vratite u posudu, pokrijte i ostavite na toplom oko 40 min.
Jagode očistite, operite i možete ih malo posušiti papirnatim ubrusom da ne budu jako mokre (ili ih ostavite u cjedilu da se malo cijede).
Zatim ih narežite na kockice.
Okrugli lim promjera oko 26 cm obložite papirom za pečenje.
Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik veličine 60 cm x 35 cm.
Narezane jagode pomiješajte sa želirnim šećerom, margarinom i korom limuna pa sve promiješajte i smjesu ravnomjerno rasporedite na razvaljano tijesto.
Tijesto narolajte počevši s duže strane. Dobivenu «roladu» narežite na 10ak jednakih komada (ja sam narezala 12 komada, moglo bi i više).
Narezane «pužiće» složite u lim, prerezana strana okrenuta je prema gore, odnosno dolje.
Pužiće stavite u pećnicu zagrijanu na 180° C i pecite oko 40 min.
Pečene pužiće ostavite da se ohlade.
Ukrasite ih očišćenim jagodama i posipajte šećerom u prahu.
Nemam primjedbe na želirni šećer, ali imam na margarin jer je on u cijeloj priči najnezdraviji sastojak. Kako nisam ni ja fanatik "zdrave" hrane, mislim da svatko jede ono što mu paše, a kod nas se veli "od čega sit, od toga debel", ma što to značilo. Pužići izgledaju lijepo i fino, sigurna sam da su brzo nestali. A to je najvažnije.
OdgovoriIzbrišiMeni je odlično!
OdgovoriIzbrišiOvi puzici mi deluju vrlo interesantno...a bas sam se pitala kakav je to zelirani secer, i evo sad sam procitala objasnjenje, hvala puno...moracu da pogledam da li se to moze nabaviti i kod nas;))
OdgovoriIzbrišiΚάθαρσις; prema mojim iskustvima, onima koji inzistiraju na zdravoj prehrani u ovom receptu smetalo bi sve redom. Ali imam oko sebe i "pacijenata" koji nemaju ništa protiv npr. fast fooda, margarina itd. ali problem im predstavljaju neka, kako oni to kažu "nezdrava ili umjetna sredstva", npr. spomenuti želirni šećer u pekmezu ili podivljaju kad je u npr. kremu za kolač dodana plava boja, ili kad se krema radi sa želatinom itd. Često sma čula komentar tipa, "to nije pravi pekmez to je kuhano sa želinom"; naslušala sam se već svakakvih gluposti i odavno sam prestala obraćati pažnju.
OdgovoriIzbrišiVera; hvala:)
mignonne; hvala:) drago mi je da sam pomogla. Ako imaš pitanja, slobodno reci:)