Kad mi netko spomene juhu s tjesteninom, ja automatski zamislim juhu u kojoj plivaju rezanci, ili ta neka tjestenina «za juhu». A je li ta tjestenina domaća ili kupovna, to mi je ionako svejedno jer kad god mogu, juhu zaobilazim u širokom luku.
U originalu i ovo se zove «juha s tjesteninom», ali ta «tjestenina» zapravo su svojevrsni njoki (knedlice) od sira; recept je iz časopisa Mila: Tjestenina, lipanj 2000.
Mene juhe ne oduševljavaju, ali ova «tjestenina od sira» mi se svidjela, nju mogu jesti i bez juhe:D
Juha
70 g crvenog luka
150 g krumpira
250 g špinata ili 250 g zelenog dijela listova blitve, tj. bez bijele stabljike
100 g tikvica
800 ml vode
kocka za juhu
sol, papar
1-2 češnja češnjaka
1-2 žlice peršinovog lišća
kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje po potrebi
Tjestenina od sira
200 g svježeg kravljeg sira (ocijeđenog pa zdrobljenog/ispasiranog)
1 jaje
oko 100 g brašna
sol, papar
Za juhu, luk oljuštite i sitno nasjeckajte.
Krumpir ogulite i narežite na kocke.
Špinat ili blitvu očistite i operite.
U originalu, upotrebljava se špinat, ja upotrebljavam blitvu, i to samo zeleni gornji dio jer onda juha ima «intenzivniju» zelenu boju. Ali možete upotrijebiti i bijele stabljike, narežite ih na manje komade.
Tikvicu operite i narežite na kocke.
U loncu zagrijte žlicu ulja pa na njemu kratko popržite luk. Zatim dodajte krumpir, špinat/blitvu i tikvice pa zalijte vodom i dodajte razmrvljenu kocku.
Kad zakuha, povrće kuhajte da skroz omekša, tj. da se manje-više raskaši (probajte je li krumpir dosta mekan, ako je on mekan onda je definitivno i ovo drugo povrće).
Logično je da špinat/blitvu i tikvice ne treba kuhati onako dugo kao krumpir, ali u ovom receptu, u časopisu, sve se u isto vrijeme baci u lonac i kuha da se raskaši (manje posla za blender:).
Ja nisam nikad pokušala prvo staviti krumpir, pa onda naknadno blitvu i tikvicu, ali ako želite možete «tempirati» dodavanje povrća.
Kuhano povrće usitnite štapnim mikserom/blenderom, uz dodatak vrhnja i peršinovog lišća (ja dodajem i češnjak, koji se u originalu ne dodaje).
Ovisno o tome koliko dugo se povrće kuhalo (a to ovisi i o tome na koliko velike komade je krumpir bio narezan) – za vrijeme kuhanja isparilo je manje ili više vode.
Potrebna količina vrhnja ovisi o tome koliko gustu/kremastu juhu želite. Ako vam se juha čini pregusta, osim vrhnja, možete dolijati i vodu.
Sve ponovno stavite na štednjak i kratko prokuhajte.
Juhu začinite solju i paprom.
Za «tjesteninu», od svih sastojaka zamijesite tijesto, brašna dodajte koliko je potrebno da se tijesto ne lijepi.
Podijelite smjesu na više dijelova i oblikujte sasvim tanke kobasice, promjer kobasice trebao bi biti oko 1-1,5 cm.
U loncu zakuhajte vodu i posolite ju, u nju režite oko 0,5 cm velike komade tijesta (nemojte sve kuhati odjednom, nego u više navrata). Kad isplivaju na površinu kuhajte ih oko 1 min. Vrijeme kuhanja ovisi o veličini tih «njoka», ali ako su sitni ne treba im dugo.
Kuhane «njoke» rupičastom žlicom izvadite iz vode.
U zagrijane tanjure ulijte vruću zelenu juhu i na svaku porciju rasporedite vruće «njoke», poslužite odmah.
Radila sam već i varijacije na temu ove juhe; umjesto s tjesteninom od sira, poslužila sam ju s palentom (skuhala sam palentu, razmazala sam ju na debljinu oko 0,5 cm i kad se stvrdnula kalupićima sam narezala oblike).
Sviđa mi se! Ovo sa kalupićima ću sigurno u budućnosti koristiti jer bebcu moramo supu učiniti što interesantnijom :)!
OdgovoriIzbrišiAlanvla; probaj, možda upali, ja na taj način nastojim sebi učiniti hranu interesantnijom:)
OdgovoriIzbriši