Kad bih morala odabrati najgore povrće, grašak bi se definitivno našao među prva tri. U jelima, uvijek si ga nastojim «zamaskirati» i učiniti zanimljivim, nekad je to više uspješno, a nekad manje. Iza ovog pirea od graška, ne skriva se ništa posebno: to je zdrobljeni zapečeni grašak.
U originalnom receptu upotrebljava se samo 70 g sira (35 g u samu smjesu i 35 g odozgo). Ja sam praktički utrostručila količinu sira i najčešće stavljam neki pikantni sir, da »prikrije» okus graška. Ako nemam nikakvi posebni sir, onda kombiniram običnu Gaudu s parmezanom – da barem malo «popravim» okus tog famoznog pirea. U tu svrhu ja dodajem i češnjak i začinsko bilje, iako se to u originalu ne upotrebljava (možete to izbaciti).
Recept je iz knjižice Najbolji recepti: Grah na 100 načina.
Sastojci
1 kg graška
30 g maslaca sobne temperature
200 ml vrućeg mlijeka
1 crveni luk, očišćen, nasjeckan i popržen na masnoći
2- 3 žlice nasjeckanog začinskog bilja (peršinovo lišće, bosiljak…)
2 jaja
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
200 g tvrdog (pikantnog) sira
200 ml kiselog vrhnja
sol, papar
Grašak skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ga, dodajte maslac i zdrobite štapnim mikserom, ili u blenderu. Ne morate ga drobiti da dobijete glatku smjesu, u «pireu» smije biti i većih komada, ili možete odvojiti trećinu graška i ta zrna dodati na samom kraju, a ostatak samljeti u pire.
Dodajte vruće mlijeko i miješajte da dobijete glatku smjesu.
Pire ostavite da se malo ohladi.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg.
Malo ohlađenom pireu dodajte žumanjke, poprženi luk, začinsko bilje, češnjak i 100 g naribanog sira.
Ako ste na početku odvojili dio zrnja sada ga umiješajte u smjesu.
Dobro promiješajte i začinite solju i paprom.
Na kraju u smjesu lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Posudu za pečenje namastite, možete ju posipati krušnim mrvicama i u nju rasporedite pire od graška.
Odozgo nakapajte kiselo vrhnje i posipajte 100 g naribanog sira.
U kiselo vrhnje možete dodati nasjeckano začinsko bilje, ja taj dio preskačem.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 25 min., tj. da se sir rastopi i zapeče.
Tijekom pečenja smjesa naraste (zbog bjelanjaka), a kad se izvadi iz pećnice, naravno, spusti se.
Pire poslužite odmah, kao prilog uz glavno jelo.
Joj ja baš jako volim grašak. Odličan mi je u svakoj kombinaciji pa tako i sa sirom. :)
OdgovoriIzbrišija isto volim grašak na sve načine, a ovo mi se čini isto jako dobro. A da ti počneš kuhati samo ono što voliš? I to bi bila neka vrsta izazova, a mislim da bi i više uživala. I onda bi imala sasvim tematski blog. Samo ideja, samo ideja!
OdgovoriIzbrišimeni je grasak bas super! obozavam zimsku juhu od graska, rimski grasak...ma sve. moze se uz par trikova izvuci bas puno iz njega :)! sa sirom ga jos nisam probala ali morat cu uskoro!
OdgovoriIzbrišiI ja volim grašak a ne volim grah, leću i slanutak. Pa ih ni ne jedem. Ne vidim načina da zamaskiram okus :)
OdgovoriIzbrišiAndrea; ja ga definitivno ne volim:(
OdgovoriIzbrišiΚάθαρσις; bilo bi lijepo kad bih kuhala samo ono što volim, u praksi je to neizvedivo. Ledenica je puna zamrznutog graška od prošle godine, a uskoro će dozrijeti i ovogodišnji. Sada sam do grla u grašku, jedan od razloga je i to što sam ga tijekom zime slabo kuhala, jer ga ne volim - sad mi se to vraća.
Ne pitaj me zašto imamo "tako puno" graška: moja mama sadi grašak, a ne ja.
Tematski blog s onim što volim zvuči dobro, ali provesti to u djelo, teško.
Mare; probaj i ovu varijantu:) tona tvrdog sira je jedina stvar koja je meni privlačna u ovom jelu.
jubistacha; ja obožavam grah, i slanutak volim; leću baš ne obožavam, ali ju jedem. Ali grašak, a i mahune, definitivno su među prvima na listi povrća koje ne volim.
Naravno da se okus graška ne može "sakriti", ništa ne pomaže kad je u jelu grašak, ali, budući da volim sir, koncentriram se na njegov okus. Onda se nekako uspijem natjerati da to pojedem.