Ovo je recept s Oetkerovih stranica . Naziv Rolada s pestom mi je malo «pretenciozan» budući da nadjev jedva ima veze s pesto umakom. To kažem zbog dodavanja svježeg sira i nedodavanja ulja, ali dobro, jer to očito nije "pesto", nego nadjev koji se donekle bazira na pestu (peršinovo lišće nije sporno, radila sam već pesto umak s peršinovim lišćem "umjesto" s bosiljkom).
Ne držim se recepta u potpunosti, neke stvarčice sam promijenila…
Kora
4 jaja
75 g kiselog vrhnja
100 g brašna
pola paketića praška za pecivo
sol
lijepi, veliki listovi peršina (oko 25 kom)
Nadjev
2 svežnja svježeg peršinovog lišća
3 češnja češnjaka
250 g svježeg kravljeg sira
1 žlica kiselog vrhnja
60 g naribanog parmezana
100 g (mljevenih) oraha (ili pinjola)
sol, papar
Lijepe peršinove listove operite i obrišite ubrusom.
Lim (38 cm x 30 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite.
Listove peršina «dekorativno» rasporedite po papiru (možete ih malo namastiti s donje strane da se zalijepe za pobrašnjeni papir, ali nije obavezno, ionako će se pomaknuti).
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg.
Žumanjke izmiksajte s kiselim vrhnjem.
Brašno pomiješajte s praškom i malo soli pa tu smjesu dodavajte žumanjcima naizmjence sa snijegom od bjelanjaka.
Prvo žlicom nalijte malo smjese preko svakog peršinovog lista, a onda ju lagano razmažite preko cijelog lima.
Lim stavite pećnicu zagrijanu na 200°C i koru pecite oko 8 min.
Pečenu koru ostavite na papiru na kojem se pekla (nemojte ju rolati!), a odozgo ju pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se ohladi.
Za nadjev, peršinovo lišće operite, pobrišite ga ubrusom pa ga usitnite štapnim mikserom ili u blenderu, zajedno s očišćenim češnjakom.
Možete upotrijebiti mljevene orahe ili ih «samljeti» zajedno sa svim ostalim sastojcima, to ovisi i o tome kakvim blenderom/usitnjivačem raspolažete.
Dodajte sve ostale sastojke i sve «promiksajte» štapnim mikserom ili u blenderu da dobijete glatku smjesu. Začinite prema ukusu.
Ohlađenu koru premažite nadjevom i zarolajte ju. Stavite ju u hladnjak na 1 sat.
Ha, oni valjda misle na pesto od peršina, s obzirom da su tu svi sastojci: peršin, orasi, parmezan, češnjak. odlično ti je ispala i sigurna sam da je jako fina. Odlično kada dođu gosti!
OdgovoriIzbrišipesto ili nepesto meni ova rolada izgleda savršeno
OdgovoriIzbrišiMeni se jako ovo sviđa jer volim pesto u svakom obliku. :)
OdgovoriIzbrišiΚάθαρσις; nije mi sporno to s peršinom, nego dodavanje svježeg sira u taj "pesto". Da ne znam ovaj recept i da mi je netko servirao roladu, ja bih rekla da je rolada nadjevena svježim sirom kojem su dodani peršin, orasi, parmezan i češnjak; ne bih rekla da je to petso kojem je dodan svježi sir. Stvar je u tome "s koje strane" se stvarpromatra: ja krećem od sirnog namaza s dodacima, a ne od pesta s dodatkom svježeg sira.
OdgovoriIzbrišiShangri La Food; hvala:)
Andrea; hvala:)