Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

29. 06. 2010.

Rolada s «pestom»

Ovo je recept s Oetkerovih stranica . Naziv Rolada s pestom mi je malo «pretenciozan» budući da nadjev jedva ima veze s pesto umakom. To kažem zbog dodavanja svježeg sira i nedodavanja ulja, ali dobro, jer to očito nije "pesto", nego nadjev koji se donekle bazira na pestu (peršinovo lišće nije sporno, radila sam već pesto umak s peršinovim lišćem "umjesto" s bosiljkom).


Ne držim se recepta u potpunosti, neke stvarčice sam promijenila…


Image and video hosting by TinyPic


Kora

4 jaja

75 g kiselog vrhnja

100 g brašna

pola paketića praška za pecivo

sol

lijepi, veliki listovi peršina (oko 25 kom)


Nadjev

2 svežnja svježeg peršinovog lišća

3 češnja češnjaka

250 g svježeg kravljeg sira

1 žlica kiselog vrhnja

60 g naribanog parmezana

100 g (mljevenih) oraha (ili pinjola)

sol, papar



Lijepe peršinove listove operite i obrišite ubrusom.

Lim (38 cm x 30 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite.


Listove peršina «dekorativno» rasporedite po papiru (možete ih malo namastiti s donje strane da se zalijepe za pobrašnjeni papir, ali nije obavezno, ionako će se pomaknuti).


Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg.

Žumanjke izmiksajte s kiselim vrhnjem.

Brašno pomiješajte s praškom i malo soli pa tu smjesu dodavajte žumanjcima naizmjence sa snijegom od bjelanjaka.


Prvo žlicom nalijte malo smjese preko svakog peršinovog lista, a onda ju lagano razmažite preko cijelog lima.


Lim stavite pećnicu zagrijanu na 200°C i koru pecite oko 8 min.


Pečenu koru ostavite na papiru na kojem se pekla (nemojte ju rolati!), a odozgo ju pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se ohladi.


Za nadjev, peršinovo lišće operite, pobrišite ga ubrusom pa ga usitnite štapnim mikserom ili u blenderu, zajedno s očišćenim češnjakom.

Možete upotrijebiti mljevene orahe ili ih «samljeti» zajedno sa svim ostalim sastojcima, to ovisi i o tome kakvim blenderom/usitnjivačem raspolažete.

Dodajte sve ostale sastojke i sve «promiksajte» štapnim mikserom ili u blenderu da dobijete glatku smjesu. Začinite prema ukusu.


Ohlađenu koru premažite nadjevom i zarolajte ju. Stavite ju u hladnjak na 1 sat.






4 komentara:

  1. Ha, oni valjda misle na pesto od peršina, s obzirom da su tu svi sastojci: peršin, orasi, parmezan, češnjak. odlično ti je ispala i sigurna sam da je jako fina. Odlično kada dođu gosti!

    OdgovoriIzbriši
  2. pesto ili nepesto meni ova rolada izgleda savršeno

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni se jako ovo sviđa jer volim pesto u svakom obliku. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Κάθαρσις; nije mi sporno to s peršinom, nego dodavanje svježeg sira u taj "pesto". Da ne znam ovaj recept i da mi je netko servirao roladu, ja bih rekla da je rolada nadjevena svježim sirom kojem su dodani peršin, orasi, parmezan i češnjak; ne bih rekla da je to petso kojem je dodan svježi sir. Stvar je u tome "s koje strane" se stvarpromatra: ja krećem od sirnog namaza s dodacima, a ne od pesta s dodatkom svježeg sira.

    Shangri La Food; hvala:)

    Andrea; hvala:)

    OdgovoriIzbriši