Otkada sam u receptu za Zamotuljke otkrila recept za nadjev/umak od ječma i zobi (i pšenice) – stalno ga «recikliram» :D
Nakon zamotuljaka radila sam Lazanje s tim nadjevom/umakom, a na red su došle i špagete, i to u nezapečenoj i zapečenoj varijanti (pojačane sa sirom). Pšenicu još uvijek nisam kupila, pa umak/nadjev radim samo od ječma i zobi, ili umjesto pšenice dodam heljdu. Naravno, heljda se kuha puno kraće, nego ječam i zob - pa se ona raskuha: meni se to baš sviđa jer je onda smjesa "kašasta" i "kremasta":)
Špageti s umakom od ječma, zobi i heljde
Sastojci
po 50 g oljuštenog ječma (tzv. ječmene kaše), oljuštene zobi (tzv. zobene kaše) i heljdine/hajdin(sk)e kaše (ili pšenice)
1 veći crveni luk
2 češnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
400 g pelata (rajčice iz limenke)
200 ml voda i kocka za juhu
timijan, peršinovo lišće, bosiljak…
sol, papar, šećer
+
400-500 g špageta
Ječam, zob i heljdu namočite u mlaku vodu i ostavite ih preko noći.
(Žitarice ne morate dan ranije namočiti u vodi - ali onda vodite računa o tome da će ih trebati duže kuhati i trebat će im dodati više tekućine.)
(Žitarice ne morate dan ranije namočiti u vodi - ali onda vodite računa o tome da će ih trebati duže kuhati i trebat će im dodati više tekućine.)
Sljedeći dan ih ocijedite preko gustog cjedila.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte pa ih popržite na 2 žlice vrućeg ulja. Zatim dodajte ocijeđene žitarice i žlicu koncentrata pa sve kratko popržite.
Tada dodajte narezane pelate zajedno s tekućinom, vodu i razmrvljenu kocku. Kuhajte na laganoj vatri oko pola sata, povremeno promiješajte (pred kraj možete i češće promiješati da smjesa ne zagori).
Kuhana smjesa mora biti gusta, da na dnu lonca više nema tekućine. Na kraju začinite solju, paprom, šećerom i začinskim biljem po želji.
Špagete skuhajte prema uputi s pakiranja, ocijedite ih i odmah poslužite s umakom.
Zapečeni špageti sa žitaricama
Pripremite «umak» kako je gore navedeno i pomiješajte ga s kuhanim, ocijeđenim špagetima.
Posudu za pečenje namastite i posipajte krušnim mrvicama pa u nju rasporedite špagete s umakom.
Odozgo posipajte oko 150 g naribanog tvrdog sira i stavite u zagrijanu pećnicu na par minuta da se sir rastopi (zapeče).
Poslužite odmah.
Ovaj recept izgleda odlicno.
OdgovoriIzbrišiUsput provjerite i moj blog:
http://neobuxmonex.blogspot.com/
Tko je pravi autor ovog recepta?
OdgovoriIzbrišiWes_One; hvala:)
OdgovoriIzbrišiAnonimno; recept za umak/nadjev je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, br. 10, 17. 9. 2009. - kao što i piše u receptu za "Zamotuljke" (link na početku posta vodi do tog recepta).
Na smatram da sam ja prva izmislila ovu varijantu s tjesteninom: sigurno je već netko prije mene radio nekakav umak/nadjev od žitarica i kombinirao ga s tjesteninom u zapečenoj i nezapečenoj varijnati - ali dok sam ja pripremala ta dva jela, nisam se držala nikakvog recepta (osim recepta za umak/nadjev iz spomenutog časopisa).