
Nadjev
70 g mekanog maslaca
2-3 češnja češnjaka
1 čajna žlica kopra
2 žlice svježeg nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar
nasjeckani/mljeveni čili
…
Tijesto
1 i pol paketić suhog kvasca (ukupno oko 10 g)
50 ml mlakog mlijeka
1 žlica meda
3 žlice maslinovog ulja
1 čajna žlica soli
250 ml kiselog mlijeka (ili mlaćenice, jogurta…)
oko 500 g brašna
+
jaje za premazivanje
Najprije kremasto izmiksajte mekani maslac za nadjev, pomiješajte ga s nasjeckanim češnjakom, koprom i peršinovim lišćem. Začinite solju i paprom; možete dodati i čili, a i neko drugo začinsko bilje (ja volim dodati svega i svačega).
Od smjese oblikujte kobasicu i stavite ju u zamrzivač.
Za tijesto, kvasac pomiješajte s medom i mlijekom pa ostavite smjesu 15ak min. na toplom da nabubri.
Zatim dodajte ulje, kiselo mlijeko, sol i postupno dodavajte brašno da zamijesite mekano tijesto koje se ne lijepi.
Pokrijte ga i ostavite ga na toplom oko pola sata.
Dignuto tijesto podijelite na 12 loptica i složite ih u namaštenu posudu za pečenje. Ostavite da odstoje, pokrivene, oko pola sata.
Izvadite maslac iz zamrzivača i narežite ga na 12 dijelova. Svaki dio duboko utisnite u sredinu svake loptice tijesta.

Odozgo premažite umućenim jajetom pa stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i pecite 15ak min. (ja to pečem i duže, ako odozgo nije dobilo boju).
Pečene pitke pokrijte krpom i ostavite da se ohlade.
Zanimljive pitice ili što već... Baš bih i ja ovako nešto mogla spremiti ovim mojim izjelicama:)))
OdgovoriIzbrišiJako fino, baš se razmišlja šta bih mogla za večeru :)
OdgovoriIzbrišiZanimljiva kombinacija sastojaka, a i ne treba jako dugo za dizanje tijesta (ono, ustaneš u zoru, pa si gotova, ako, negdje oko ručka). Za probati!
OdgovoriIzbrišiOvo bi stvarno moralo biti jako, jako dobro!
OdgovoriIzbriši@Κάθαρσις, to samo ak' si jako organizirana, ak' si k'o ja dobiju večeru! ;))
Snježa; meni se jako sviđaju, probaj:P
OdgovoriIzbrišijubistacha; probaj :)
Κάθαρσις; kad radim dizana tijesta, to je kod mene rijetko kada gotovo oko ručka; kod mene je to najčešće gotovo poslije ručka, poslužuje se kao obrok između ručka i večere, ili kao večera. Ja ne ustajem rano da bih mijesila dizano tijesto. Kome se rano jede dizano tijesto, nek´ ide u pekaru :))
Tadeja; meni se sviđa ;-) A slažem se s tobom i glede dizanog tijesta :))