Nikad nisam bila na čisto s tim treba li guliti stabljike rabarbare. U nekim receptima treba, u nekima ne, u nekoj stručno-poljoprivrednoj literaturi piše da se stabljika obavezno mora guliti, u drugima da ne mora (puno tzv. «stručnjaka» i različita mišljenja). Ja nisam dosljedna u tome, ja to malo gulim, malo ne… (još nisam nikoga otrovala, pa valjda nešto dobro radim).
Ovaj recept temelji se na receptu iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, 22. 4. 2010., br. 5. Malo sam modificirala recept, zapravo, prepolovila sam količinu sastojaka jer je u originalu ovo malo veći kolač koji se peče u limu od pećnice. Dakle, ako vam je ovo što dolje piše, malo, samo sve poduplajte.
Tijesto
125 g mekanog maslaca
100 g šećera
200 g brašna
2 jaja
pola paketića praška za pecivo
prstohvat soli
75 ml mlijeka
+
500-600 g rabarbare
1 vanilin šećer
pola čajne žlice cimeta
Posip
50 g brašna
50 g maslaca
50 g mljevenih lješnjaka ili badema
25 g šećera
Za tijesto, maslac pjenasto izmiksajte pa postupno dodavajte šećer i jedno po jedno jaje, miksajte da dobijete pjenastu smjesu.
Zatim naizmjenično dodavajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i solju te mlijeko.
Biskvitnu smjesu ravnomjerno rasporedite u namašten i pobrašnjen lim za pečenje (otprilike 34 cm x 22 cm).
Rabarbaru operite, po potrebi ogulite i narežite na komade duge 2-3 cm. Pomiješajte ju s vanilin šećerom i cimetom pa ju rasporedite po smjesi u limu.
Za posip, prstima trljajte sve sastojke da dobijete mrvice i odmah ih posipajte po rabarbari.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 45 min.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi, prije posluživanja posipajte ga šećerom u prahu.
Nisam nikad jela rabarbaru, mislim da sam je svega jednom vidjela za kupiti i to u Metrou, što bi značilo uzeti maltene cijelu kištru toga, pa sam odustala, iako sam jako, jako znatiželjna kakvog je okusa.
OdgovoriIzbrišiMoj muž već više od 30g (ah, koji bračni staž!) zaneseno priča o toj rabarbari koju je, čini mi se, jeo jedan jedini puta kao dijete, u kompotu. Kako je nije posadio u vrt i kako je nikada nisam našla za kupiti, ništa s njome nismo ni jeli. Svejedno, tvoj ću recept "ozvijezditi" za svaki slučaj da je ipak nađemo! Čini mi se jako finim.
OdgovoriIzbrišiI ja sam od onih koji nisu probali rabarbaru, a nisam je niti našla u prodaji.Ovaj kolač koji si pripremila je izvrstan, super recept i kolač odlično izgleda. Bilježim ga pa nabavim li rabarbaru ide na isprobavanje.
OdgovoriIzbrišiTadeja; ne znam kako je drugdje, ali u Zg. je neopisivo teško nabaviti rabarbaru. Tu i tamo naletim na nju. Ovo je domaća rabarbara, iz maminog vrta :P
OdgovoriIzbrišiΚάθαρσις; 30 - lijep brojček! :)
Ja dugo nisam znala kakvog je okusa ta famozna rabarbara, jer toga nije bilo nigdje za kupiti (ni sada situacija nije puno bolja!); tek prije koju godinu sam ju probala, i sviđa mi se u kolačima :)
Branka; hvala:) Kolač, sam po sebi, nije ništa posebno, umjesto rabarbare može se staviti i neko voće, npr. višnje (to je varijacija na temu biskvita s voćem i mrvičastog posipa:)