Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

02. 04. 2010.

Dva kolača od starog kruha

Između dva dolje navedena recepta (koji potječu iz časopisa Svijet: Kuhinja, br. 4/99.) baš i nema nekih razlika: moglo bi se reći da je jedan «siromašniji», drugi «bogatiji».

U ovom «siromašnijem» stari kruh je u prvom planu, a u «bogatijoj» verziji stari kruh kombinira se s piškotama i skutom (kao zamjena mogu se upotrijebiti svježi kravlji sir ili kiselo vrhnje), a dodaju se aromatični dodaci (narančin kora, cimet).
Sve ostalo je praktički isto u oba recepta: jaja, mlijeko, šećer, suho voće (grožđice; ali može i neko drugo suho voće), te nekakvi orašasti plodovi ili pinjoli (ja taj dio uvijek izostavim).
U spomenutim receptima u «bogatu» verziju stavljaju se bademi, a u «siromašnu» verziju idu pinjoli; iako je «siromašnija», ta verzija baš i nije jeftina.

Kakao možete staviti i u jednu i u drugu verziju, ali ga možete i izostaviti.

Količina potrebnog mlijeka ovisi o vrsti kruha. Za ovakve stvari najčešće se upotrebljava bijeli kruh od pšeničnog brašna; ali ja najčešće koristim polubijeli kruh. Možete upotrijebiti i ostatke peciva: kroasane, krafne, buhtle…

Ako je kruh suh, biti će mu potrebno više vremena da omekša, tj. treba se duže močiti u mlijeku.
Kruh treba upiti mlijeko u kojem se močio, tj. treba biti potpuno gnjecav.


Kolač od starog kruha

U originalnom receptu upotrebljavaju se grožđice, ali možete staviti i neko drugo suho voće. Pinjole možete izostaviti ili možete staviti neke orašaste plodove.


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
250 g starog (polu)bijelog kruha od pšeničnog brašna
500 ml mlijeka
120 g šećera
prstohvat soli
2 jaja
100 g suhog voća + rum za namakanje voća
(40 g pinjola)
(1-2 žlice kakaa)


Kruh natrgajte (ili narežite) na manje komade i prelijte ga mlijekom, ostavite da stoji 20ak min. (ako je suh, onda ga možete ostaviti da odstoji 1 sat ili više).

Suho voće, po potrebi nasjeckajte, pa ga prelijte s malo ruma.

Namočenom kruhu dodajte jaja, šećer i sol pa sve dobro izmiješajte žlicom da se sastojci povežu.
Zatim dodajte ocijeđeno suho voće (i pinjole i kakao) pa promiješajte smjesu.

Kalup (promjera 22 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa rasporedite pripremljenu smjesu, pritišćite ju donjom stranom žlice da bude «zbijena».

Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 1 sat.
Za vrijeme pečenja smjesa će narasti, a kad kolač izvadite iz pećnice, malo će se spustiti.

Kolač poslužite mlak (ukusan je i hladan).

Po želji, posipajte ga šećerom u prahu i poslužite sa šlagom i voćem iz kompota.




Kolač od starog kruha i piškota

U originalnom receptu upotrebljava se skuta, ali meni se to nikako ne sviđa, pa ja upotrebljavam svježi sir, ali ni za njim nisam baš luda u slatkoj varijanti – zato se meni najviše sviđa varijanta u kojoj se dodaje samo kiselo vrhnje (može i mileram).

Smjesi se mogu dodati nasjeckani bademi (može i neko drugo orašasto voće), ali ja ih ne volim pa ih nikad ne stavljam.
Možete upotrijebiti bilo koje suho voće (u originalu se koriste grožđice); ja sam ovaj put, upotrijebila nasjeckane suhe šljive.


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
150 g starog (polu)bijelog kruha od pšeničnog brašna
oko 500 ml mlijeka
150 g svježeg kravljeg sira (ili kiselog vrhnja ili milerama)
100 g šećera
2 jaja
(50 g suhog voća i 70 g oguljenih badema)
pola čajne žlice cimeta
prstohvat soli
naribana kora 1 naranče
(1-2 žlice kakaa)
150 g piškota
+
1 žlica maslaca narezanog na listiće


Kruh natrgajte (ili narežite) na manje komade i prelijte ga mlijekom, ostavite da stoji 20ak min. (ako je suh, onda ga možete ostaviti da odstoji 1 sat ili više).

Suho voće, po potrebi, nasjeckajte pa ga prelijte s par žlica mlake vode.
Bademe također usitnite.

Svježi sir dobro ocijedite.

Namočenom kruhu dodajte jaja, sir, šećer, cimet, kakao, sol i narančinu koru pa sve dobro izmiješajte žlicom da se sastojci povežu.
Zatim dodajte bademe i ocijeđeno suho voće pa promiješajte smjesu.

Na kraju dodajte krupno zdrobljene piškote i još jednom promiješajte.

Kalup (promjera 22 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa rasporedite pripremljenu smjesu, pritišćite ju donjom stranom žlice da bude «zbijena». Odozgo složite listiće maslaca.

Smjesu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 1 sat.
Za vrijeme pečenja smjesa će narasti, a kad kolač izvadite iz pećnice, malo će se spustiti.

Kolač poslužite mlak (ukusan je i hladan).

Po želji, posipajte ga šećerom u prahu i poslužite sa šlagom i voćem iz kompota.

2 komentara:

  1. Dok su mi djeca bila mala, za brzi desert nakon večere i kada sam imala starog kruha, radila sam nešto slično, ne tako bogato, samo mlijeko (s dodatkom arome vanilije), putar, gržđice i smeđi šećer. Iako to sve ne izgleda i ne čini se "nešto", mislim da su ovo fini deserti i da ne trebaju uvijek biti nešto spektakularno, nego onako, za svaki dan. Jer i naši dani nisu baš svakodnevno spektakularni, zar ne?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo su malo "bogatije" verzije, ali, naravno, mogu se i pojednostavniti. Tijekom tjedna nemam običaj raditi kolače, ali kad se zaželim slatkog onda radim nekakve varijacije na temu "Bread and butter puddings" i ovakvih "kolača"; ja to obično radim "odokativno", u ovakvim receptima se baš i ne može nešto napraviti toliko krivo da bi rezultat bio nejestiv.

    OdgovoriIzbriši