Loparnica by BMK

Tijesto
800 g brašna
1 čajna žlica šećera
1 čajna žlica soli
1 paketić suhog kvasca
4 žlice ulja
oko 350 ml mlakog mlijeka
Nadjev od špinata (blitve)
500 g špinata (blitve)
1 jaje
sol
papar
po želji: vegeta, muškatni oraščić
Nadjev od sira
500 g svježeg sira
1 jaje
sol
Nadjev od šampinjona
500 g šampinjona
1 crveni luk
100 ml (goveđeg) temeljca
sol
papar
po želji: Vegeta, muškatni oraščić
Nadjev od mrkve
250 g mrkve
250 g krumpira
sol
papar
Dodatak
400 ml vrhnja 20 % m.m.
350 ml (goveđeg) temeljca
Od navedenih sastojaka (sobne temperature) zamjesite tijesto i ostavite na toplom mjestu da se digne.
Za temeljac, zakuhajte 450 ml vode s kockom za juhu. U originalu, upotrebljava se goveđi temeljac; ja vodu zakuham s povrtnom kockom.
Špinat (ili blitvu: možete koristiti samo listove; ako koristite i stabljiku, nasjeckajte ju sasvim sitno) operite/očistite pa stavite u kipuću posoljenu vodu i prokuhajte 1-2 min. Zatim sve dobro ocijedite, isplahnite hladnom vodom i rukama istisnite što više tekućine i onda sitno nasjeckajte.
Zatim dodajte jaje i začine.
Luk sitno nasjeckajte i izdinstajte na vodi. Kada postane staklast, dodajte nasjeckane šampinjone i temeljac pa dinstajte da šampinjoni omekšaju i tekućina ispari.
Sir izmiksajte da bude kremast pa dodati sol i jaje.
Mrkvu i krumpir narežite na kockice i skuhajte ih u slanoj vodi, pa ih ocijedite, začinite.
Uzašlo tijesto podijelite na pet jednakih dijelova.
Lim za pečenje namastite.
Razvaljajte jedan komad tijesta (oko 0,5 cm, ili tanje) i stavite ga na dno lima (malo podignite krajeve da njima obložite stranice lima).
Tijesto namažite vrhnjem i na to stavite nadjev od špinata/blitve.
Zatim na to stavite drugi komad razvaljanog tijesta, premažite ga vrhnjem i onda nasjevom od sira.
Sve poklopite trećim razvaljanim komadom tijesta, a na njega stavite vrhnje, pa onda nadjev od šampinjona.
Zatim stavite četvrti razvaljani komad tijesta, namažite ga vrhnjem i rasporedite mrkvu i krumpir.
Poklopite posljednjim razvaljanim komadom tijesta, dobro pritisnite i rubove podvucite u lim.
Odozgo namažite uljem i stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva.
Nakon 10 min. pitu malo prelijte temeljcem. Tijekom pečenja često podlijevajte pitu dok ne potroši sav temeljac.
Pecite oko 60 min. (ja to pečem nešto duže, da odozgo dobije jaču boju).
Pečenu loparnicu pokrijte kuhinjskom krpom i komadom najlona ili plastične folije pa ostaviti mirovati 40ak minuta.
Odličan recept!
OdgovoriIzbrišiSretan Uskrs tebi i tvojima.
OdgovoriIzbrišiJako zanimljiv recept i ovo je nešto u čemu bi sigurno uživala. :)
Odličan recept, ovo mi se jako sviđa !!
OdgovoriIzbrišiAleksandra1234; slažem se:)
OdgovoriIzbrišiAndrea; hvala; tebi i tvojoj obitelji također sve najbolje:)
Meni se ova pita jako sviđa i uvijek užuvam u njoj - i to sama, jer kod mene nitko ne voli slane pite; nema veze: više (zapravo sve) ostane meni:))))))))
Branka; probaj:)