Pisala sam već da ne volim slatka dizana tijesta (ali slana obožavam); jedina iznimka su neka peciva poput buhtli s čokoladom. Zato sam tijekom siječnja i veljače isprobavala recepte za famoznu Čokoladnu babku (za sve je kriv Seinfeld).
Nisam baš našla hrpetine recepata za «babku», bilo ih je par, neki bolji, neki lošiji. Imala sam u planu napisati post, ali prvo moram naći te recepte i fotke koje sam napravila (bit će malo teže to naći jer sam te recepte isprobavala onda kad mi je kompjuter bio u kvaru; ali srećom, sve imam spremljeno negdje…, na nekakvim CD-ima…, samo ih moram naći…
Ali dok se ja ne sjetim gdje su završile sve te «babke» evo isprobanog recepta koji imam pri ruci: Brankin Čokoladni kuglof. Svi smo se složili da je jako fin :)
Sastojci
500 g brašna
pola čajne žlice soli
60 g sitnog šećera kristala
7 g suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca
2 veća jaja, lagano umućena
100 g maslaca, otopljenog i ohlađenog
310 ml mlakog mlijeka
pola čajne žlice soli
60 g sitnog šećera kristala
7 g suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca
2 veća jaja, lagano umućena
100 g maslaca, otopljenog i ohlađenog
310 ml mlakog mlijeka
+
400 g tamne čokolade
Glazura
150 g tamne čokolade
40 g maslaca (sobne temperature)
1 žlica ulja
400 g tamne čokolade
Glazura
150 g tamne čokolade
40 g maslaca (sobne temperature)
1 žlica ulja
Brašno prosijajte pa mu najprije dodajte dodajte sol, šećer i kvasac. Zatim dodajte jaja, otopljeni maslac i mlako mlijeko.
Miksajte mikserom (svrdlastim lopaticama) da se tijesto počne odvajati od posude.
Zatim tijesto istresite na lagano pobrašnjenu površinu i rukama ga premijesite da dobijete mekano tijesto.
Ostavite ga na toplom da se digne.
Kad se tijesto skoro diglo, na pari otopite nasjeckanu čokoladu i ostavite da se hladi, pazite da se ne stvrdne do kraja: mora ostati maziva.
Kalup od kuglof lagano namastite.
Dignuto tijesto premijesite pa ga razvaljatjte u pravokutnik (veličine 30 cm x 40 cm).
Premažite ga mlakom čokoladom, narolajte i stavite u pripremljeni kalup.
Ja sam dobivenu roladu malo zaokretala (kao da žmičem rublje) dok sam ju stavljala u kalup: da izgleda malo «nepravilno narolana).
Ostavite kalup s tijestom na toplom da se digne (oko pola sata).
Zatim kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180-200 stupnjeva i pecite 40ak min.
Pečeni kuglof ostavite 10ak min. da se hladi, a onda ga istresite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
Za glazuru, otopite nasjeckanu čokoladu zajedno s maslacem i uljem pa prelijte ohlađeni kuglof.
Joj sjećam se te epizode. :D :D
OdgovoriIzbrišiSjećam se i ovog recepta, odmah mi se svidio zbog nadjeva od čokolade. Jako ti je lijepo ispao. :)
Kuglof ti je odlično ispao, prekrasan je ! I super si napravila ovaj dio sa zaokretanjem tijesta, prugice su tako efektne. Odličan je recept i tvoja izvedba !
OdgovoriIzbrišiPravila sam i ja ovaj kuglof samo sam umjesto čokolade punila sa orasima i marmeladom. Ovaj tvoj je odličan i baš mi se sviđa ideja sa uvijanjem!
OdgovoriIzbrišiAndrea; dugo sam namjeravala isprobati recept i konačno je došao na red B-)
OdgovoriIzbrišiBranka; eto, morala sam nešto napraviti drugačije, barem to zaokretanje tijesta :)
Snježa; nisam ljubitelj orašastih plodova, pa se meni najviše sviđa varijanta s čokoladom :D