Hvala svima koji su mi čestitali Uskrs. Ja, naravno, kasnim sa svime pa svima želim sve najbolje povodom, uskršnjih blagdana koji su prošli (ovo zvuči ko oksimoron).
Proteklih tjedana na blogovima sam vidjela puno zanimljivih prigodnih, uskršnjih stvarčica. Ali na mojem blogu nije bilo zanimljivih uskršnjih stvarčica.
Razlozi za to su višestruki.
Proteklih tjedana nisam imala prigodnog materijala za unošenje na blog jer nisam radila ništa "uskrsno". U mojoj obitelji je običaj da se praktički sve priprema na Veliku subotu, eventualno na Veliki petak (osim sitno-suhih kolača - oni se pripremaju po tjedan dana prije, pa sam i ja radila nešto na tu temu, ali to su obični suhi kolači, ni po čemu nisu "prigodno-uskršnji").
Vidim da neke moje kolegice, poznanice... po dva-tri tjedna prije Uskrsa počinju s pripremom ukrasa, izradom pisanica, isprobavanjem recepata… ja nemam takvu naviku jer moja mama i baka nikad nisu imale takve pripreme - zato i ja sve radim doslovno zadnji dan. I budući da se "kod nas" praktički sve radi zadnji dan, jasno je da se ne rade neke posebne, "uskršnje-prigodne", ekstravagantne... stvarčice, nego se (uz 2-3 iznimke) rade svakodnevna, "obična"... jela/kolači.
A ionako skoro sve radim "kao i svake godine"; zapravo, nemam "prigodno-uskršnjih" noviteta kojima bih se mogla pohvaliti.
Na Veliku subotu pripremila sam što se od mene očekivalo, ali nisam se uspjela natjerati da još nešto i napišem i stavim na blog.
Imam nekih novih (neuskršnjih) receptića koje bih trebala unijeti, ali trenutno mi se neda pisati, mogu se jedino "pohvaliti" da sam radila "uskršnje" kolače kakve radim "svake godine":
(ali ove godine "jaja" nisu bila na improviziranim stalcima ni štapićima, nego na dvostrukim čajnim kolutićima tipa "Noblice" ili "Motto").
i
Zbog manjka jaja, kremu za košarice radila sam bez jaja, tj. košarice sam punila drugačijom kremom.
Ako koga zanima:
Ako koga zanima:
(za 30ak košarica)
200 g čokolade za kuhanje
100 g margarina/maslaca
3 žlice ulja
2 žlice vode
3 žlice šećera u prahu
100 g margarina/maslaca
3 žlice ulja
2 žlice vode
3 žlice šećera u prahu
U posudu stavite nasjeckanu čokoladu, na listiće narezan maslac, ulje, vodu i šećer pa sve otopite na pari, na sasvim laganoj vatri da smjesa ne zakuha.
Kad je smjesa glatka, maknite ju s vatre i miješajte par minuta da se ohladi i malo zgusne, a onda ju ulijte u košarice. Dok je krema još mekana u košarice dodajte ukrase i pripremljene perece.
Kad je smjesa glatka, maknite ju s vatre i miješajte par minuta da se ohladi i malo zgusne, a onda ju ulijte u košarice. Dok je krema još mekana u košarice dodajte ukrase i pripremljene perece.
Jako fino izgledaju tvoja uskrsnja jaja, kao procvjetali zumbuli. A kosarice sam vec komentirala lani, samo cu reci: bravo!
OdgovoriIzbrišima ja isto nemam neke pripreme za Uskrs, ako nešto spremam to je u subotu, eventualno u petak... košarice su divne kao i prošle godine
OdgovoriIzbrišisviđaju mi se i jaja i košarice, odlično i sve tako lijepo, šareno, veselo, super !!
OdgovoriIzbrišiMeni je ovo lijepo i sasvim dovoljno. Također mi je logično da se jela za Uskrs spremaju u subotu navečer, a ne danima unaprijed.
OdgovoriIzbrišijubistacha; hvala:)
OdgovoriIzbrišiNina; jednostavno nemam naviku početi s tim ranije. Ali i ovako je divoljno:)
Branka; hvala:)
cosmo2503; slažem se:)