Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

29. 04. 2010.

Čupavi kolač s rabarbarom

Dosada sam uvijek upotrebljavala stabljike rabarbare koje su bile posve crvene – jednostavno nikad nisam naišla na zelene stabljike u dućanu. Neki dan sam prvi put upotrijebila stabljike koje su posve zelene (eventualno, malo crvenkaste pri dnu). I kolač mi baš izgleda fora, kad se nešto ovako zeleni u njemu (čitala sam da su crvene stabljike aromatičnije, ali ja nisam primijetila da ove zelene okusom zaostaju za crvenima).


Nikad nisam bila na čisto s tim treba li guliti stabljike rabarbare. U nekim receptima treba, u nekima ne, u nekoj stručno-poljoprivrednoj literaturi piše da se stabljika obavezno mora guliti, u drugima da ne mora (puno tzv. «stručnjaka» i različita mišljenja). Ja nisam dosljedna u tome, ja to malo gulim, malo ne… (još nisam nikoga otrovala, pa valjda nešto dobro radim).


Ovaj recept temelji se na receptu iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, 22. 4. 2010., br. 5. Malo sam modificirala recept, zapravo, prepolovila sam količinu sastojaka jer je u originalu ovo malo veći kolač koji se peče u limu od pećnice. Dakle, ako vam je ovo što dolje piše, malo, samo sve poduplajte.




Tijesto

125 g mekanog maslaca

100 g šećera

200 g brašna

2 jaja

pola paketića praška za pecivo

prstohvat soli

75 ml mlijeka

+

500-600 g rabarbare

1 vanilin šećer

pola čajne žlice cimeta


Posip

50 g brašna

50 g maslaca

50 g mljevenih lješnjaka ili badema

25 g šećera


Za tijesto, maslac pjenasto izmiksajte pa postupno dodavajte šećer i jedno po jedno jaje, miksajte da dobijete pjenastu smjesu.

Zatim naizmjenično dodavajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i solju te mlijeko.

Biskvitnu smjesu ravnomjerno rasporedite u namašten i pobrašnjen lim za pečenje (otprilike 34 cm x 22 cm).


Rabarbaru operite, po potrebi ogulite i narežite na komade duge 2-3 cm. Pomiješajte ju s vanilin šećerom i cimetom pa ju rasporedite po smjesi u limu.


Za posip, prstima trljajte sve sastojke da dobijete mrvice i odmah ih posipajte po rabarbari.


Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 45 min.


Pečeni kolač ostavite da se ohladi, prije posluživanja posipajte ga šećerom u prahu.






4 komentara:

  1. Nisam nikad jela rabarbaru, mislim da sam je svega jednom vidjela za kupiti i to u Metrou, što bi značilo uzeti maltene cijelu kištru toga, pa sam odustala, iako sam jako, jako znatiželjna kakvog je okusa.

    OdgovoriIzbriši
  2. Moj muž već više od 30g (ah, koji bračni staž!) zaneseno priča o toj rabarbari koju je, čini mi se, jeo jedan jedini puta kao dijete, u kompotu. Kako je nije posadio u vrt i kako je nikada nisam našla za kupiti, ništa s njome nismo ni jeli. Svejedno, tvoj ću recept "ozvijezditi" za svaki slučaj da je ipak nađemo! Čini mi se jako finim.

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja sam od onih koji nisu probali rabarbaru, a nisam je niti našla u prodaji.Ovaj kolač koji si pripremila je izvrstan, super recept i kolač odlično izgleda. Bilježim ga pa nabavim li rabarbaru ide na isprobavanje.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tadeja; ne znam kako je drugdje, ali u Zg. je neopisivo teško nabaviti rabarbaru. Tu i tamo naletim na nju. Ovo je domaća rabarbara, iz maminog vrta :P

    Κάθαρσις; 30 - lijep brojček! :)
    Ja dugo nisam znala kakvog je okusa ta famozna rabarbara, jer toga nije bilo nigdje za kupiti (ni sada situacija nije puno bolja!); tek prije koju godinu sam ju probala, i sviđa mi se u kolačima :)

    Branka; hvala:) Kolač, sam po sebi, nije ništa posebno, umjesto rabarbare može se staviti i neko voće, npr. višnje (to je varijacija na temu biskvita s voćem i mrvičastog posipa:)

    OdgovoriIzbriši