Obožavam grah, ali samo grah; ostale mahunarke, npr. grašak i mahune, ne mogu smisliti! Ovaj recept me privukao, radim nešto donekle slično uz dodatak tvrdog sira, ali ova verzija s kukuruznim brašnom bila mi je zanimljiva. Nisam imala kisele repe, ali imala sam kiselo zelje koje se durilo već duže vrijeme i trebalo ga je potrošiti. Ovaj recept mi je baš dobro došao :) .
Kiseli kupus s prepečenim grahom
Za kupus (ili repu)
450g kiselog kupusa (ili repe)
1 žlica ulja
1 češanj češnjaka
pola čajne žlice mljevene crvene paprike (slatke ili ljute)
sol, papar
Za prepečeni grah
2 žlice ulja
1 crveni luk
450 g graha (skuhanog i ocijeđenog, ili iz konzerve, ocijeđenog i dobro ispranog)
sol
1 žlica kukuruznog brašna
Priprema kiselog kupusa ili repe: zagrijte ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak pa ga lagano popržite. Dodajte papriku i promiješajte pa maknite posudu s vatre da češnjak i paprika ne zagore. Zatim dodajte kiselo zelje ili repu te prelijte s oko 900 ml vode. Po želji možete dodati malo kumina, ja ga volim dodavati u ovakve kombinacije.
Lonac vratite na vatru, kad zakuha, smanjite vatru i lagano kuhajte oko 30 min., tj. da sve omekša. Začinite solju i paprom.
Priprema prepečenog graha: u tavi debelog dna zagrijte ulje pa dodajte krupno sjeckani luk i pržite ga dok počne poprimati smeđu boju. Zatim dodajte grah, sol i brašno i uz stalno miješanje pržite oko 5 min., tj. da grah bude prepečen.
Kuhani kupus (ili repu) i preprženi grah poslužiti u dubokim tanjurima
:)
Imala sam kuhane riže i graška, i baš mi se činilo zgodno da ih utrpam u ovu pitu. Nisam imala arborio rižu, nego običnu, a grašak sam stavila umjesto tikve, a i sa sirevima sam kemijala: pokupila sam ono što sam imala u hladnjaku.
Gablec marenda s rižom i parmezanom
Sastojci
200 g riže
2 češnja češnjaka
1 tikvica tanko narezana na ploške, 150 g kuhanog graška (može iz limenke) ili tikve
4 jaja
trećina šalice milerama
2 žlice svježeg bosiljka
2 žlice peršinovog lišća
pola šalice suhe rajčice
pola šalice ribanog parmezana
pola šalice sira ricotta, izmrvljenog
Rižu skuhajte i ocijedite, stavite ju u veću posudu i ostavite da se ohladi.
Zatim dodajte sitno nasjeckani češnjak, na tanke ploške narezanu tikvicu, ocijeđeni grašak, umućena jaja, mileram, nasjeckani bosiljak i peršinovo lišće, nasjeckanu rajčicu i 1/3 šalice parmezana. Sve dobro izmiješajte.
Posudu za pečenje (promjera 22 cm) obložite papirom, papir namastite i pobrašnite pa rasporedite pripremljenu smjesu i posipajte ricottom i ostatkom parmezana.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 40 min.
Pečenu pitu ostavite da se hladi.
Narežite ju na šnite i poslužite sa salatom.
Koje iznenađenje, ugodno! kako sam ovih par dana u nekakvom jako funky raspoloženju i kuham skoro pa ništa (za blog), ovo me je malo živnulo. Inače, mi ovdje naizmjence radimo kiselu repu s kiselim kupusom i grah, kako kada što imamo u frižideru, baš kao i ti. A moja kćer jako voli tortu s rižom, ona jako pazi šta jede i veli da je to baš prava stvar da se najedeš, a ne prejedeš. Nadam se da nisi imala problema u pripremi.
OdgovoriIzbrišiHvala na inspiraciji:) Namjeravam probati i varijantu s kiselom repom, a mogu jesti i sma grah, jako mi se sviđa:) Nisam imala nikkavih problema u pripremi, da jesam spomenula bih ja to na svoj osebujan način u postu:))
OdgovoriIzbrišiodličan izbor , a ja sam se zaustavila kod torte s rižom ! super pripremljena, sastojci po mojoj mjeri :), odlično !!
OdgovoriIzbrišiBranka; probaj:) meni se svidjelo:)
OdgovoriIzbriši