Ovu tortu radila sam onaj vikend kad sam radila i onu «zamotanu» svečanu tortu za slavlje (o tome sam pisala u prethodnom postu
Zaželjela sam se kokosa! I onda sam se sjetila Muffina sa srcem od kokosa. Vidjela sam da tog recepta ima na hrvatskom jeziku na raznim gastro stranicama i forumima; ja sam prije par godina isprintala recept na njemačkom jeziku sa stranice Chefkoch i stalno radim po tom receptu (zadovoljna sam varijantom koju imam i nisam uspoređivala je li potpuno isti kao onaj na hrvatskim stranicama, ali svodi se na isto).
Budući da je bio vikend, nisam bila «raspoložena» za muffine, pa je nastala torta! Sve sam radila kao i kad radim muffine, jedino u smjesu nisam stavila sodu, nego, samo prašak za pecivo. Kuglice sam samo pobacala po dijelu smjese, nisam se trudila da ih nekako pravilno rasporedim (zato je u nekoj odrezanoj šniti torte samo jedna kuglica, a u nekima po tri na hrpi :) .
U tamnu smjesu uvijek stavljam obični kristal šećer, i stavim ga više, nego se navodi u receptu jer meni to inače nije dovoljno slatko (pisala sam već o tome da u sve stavljam puno više šećera, nego se u receptima navodi). Ovaj put sam to smetnula s uma i meni biskvit, sam po sebi, nije sladak.
Planirala sam tortu prelijati čokoladnom glazurom i ukrasiti nasjeckanom čokoladom i kokosom. Ali, budući da sam taj vikend do grla bila u šećernoj smjesi za oblaganje torti iz prethodnog posta
I na kraju sam zaključila da taj slatki šećerni omotač lijepo nadopunjava ovaj tamni biskvit koji meni nije dovoljno sladak. Prvi put mi se okus torte zamotane u šećernu smjesu stvarno svidio B-) .
Ali, nemam u planu svaku tortu koju napravim, zamatati u tu smjesu.
Biskvit
275 g brašna
1 prašak za pecivo
4 žlice kakaa
80 g mekanog maslaca
130 g (smeđeg) šećera
1 jaje
300 ml mlaćenice ili jogurta
Kuglice od kokosa
100 g kokosovog brašna
100 g svježeg kravljeg sira
2 žlice šećera u prahu
(1 Podravkin Dolcela rum šećer; ili vanilin šećer)
Ukrašavanje
glazura od čokolade, po želji
kokosovo brašno za posipanje
nasjeckana čokolada ili čokoladne mrvice
Za biskvit, prosijajte brašno pa mu dodajte kakao i prašak za pecivo.
U drugoj posudi miksajte maslac sa šećerom pa dodajte jaje i mlaćenicu. Lagano umiješajte mješavinu suhih sastojaka.
Za kuglice, u posudu stavite sir, kokos, šećer u prahu i rum-šećer pa miksajte oko 5 minuta. Od smjese oblikujte kuglice željene veličine (recimo, veličine krupnih višanja).
Kalup za tortu (promjera 22 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Najprije ulijte dio biskvitne smjese, a onda naizmjence dodavajte kuglice od kokosa i ostatak smjese (završite slojem biskvitne smjese).
Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 35 min., čačkalicom provjerite je li biskvit pečen (ako je čačkalica suha i čista, biskvit je pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Ohlađeni biskvit ukrasite po želji; prelijte ga željenom čokoladnom glazurom, ili ga premažite čokoladnom kremom…, i posipajte kokosovim brašnom, nasjeckanom čokoladom…
Bez brige, ne morate tortu zamatati u šećernu smjesu za oblaganje :)) ni meni to sigurno neće prijeći u naviku :) .
Zanimljiva mi je ova ideja s ubacivanjem kuglica u biskvitno tijesto. Prvo sam pomislila kada sam pročitala naziv recepta da se radi o nekoj tvojoj verziji Šljunak torte u koju se inače ubacuju kuglice! Ali, ovo mi je stvarno zanimljivo i jednostavno. Samo bez oblaganja, molim.
OdgovoriIzbrišiZanemarimo sad oblaganje :), kolač mi se po kombinaciji sastojaka sviđa, a ova ideja s kuglicama mu u presjeku daje dovoljno atraktivnosti, tako da je privukao moju pažnju! :)
OdgovoriIzbrišiAli nešto drugo ti već neko vrijeme želim reći. Ne znam kako ostali, ali ja sa otvaranjem tvoje stranice imam problema. Ne znam jesi li previše toga nakrcala na prvu stranicu ili je nešto drugo u pitanju, ali jako sporo otvara, a zna mi se dogoditi i da mi zašteka i smrzne komp., tako da priznajem da sa strahom otvaram i dok dočekam da otvori gubim volju :(
Tadeja ima pravo, tako bi rado otvorila koji put tvoj blog, ali nešto šteka, vjerojatno ovo gore - OZNAKE?
OdgovoriIzbrišiInače imaš puno interesantnih i originalnih recepata.
Snježa; čula sam za tu Šljunak tortu, ali nikad ju nisam radila (ni jela). A baš me zanima kakva je, vidjela sam svakakvih recepata :) .
OdgovoriIzbrišiTadeja; hvala :P
Ne znam u čemu je problem sa stranicom, ja nemam nikakvih problema s otvaranjem svojih blogova. Imam problema s otvaranjem blogova na kojima je (puno) velikih fotki; onaj tvoj post o odmoru i lijepim fotkama, otvarala sam u nekoliko navrata i nikako ga otvoriti cijelog, neke fotke su se učitale cijele, a od nekih se učitalo pola fotke ili trećina i tako se sve smrzlo, i više ni simo ni tamo...
A kako me tek izluđuju oni blogpovi na kojima je onaj nekkav snap shots (il´ kako se već to zove) - čim strelica miša dođe na nešto na sve strane samo iskaču prozori i moj kompjuter se totalno zablokira! Nemam ja ništa protiv toga, svatko može na svoj blog staviti što hoće - ali mojem komojuteru je to previše.
Dunja; ne znam u čemu je problem :)
ovo mi zvuči jednostavno i fino pa tako da ja neću čekati vikend odoh napraviti
OdgovoriIzbrišiAnonimno;
OdgovoriIzbrišiprobaj:)