Kao što sam "obećala", napravila sam lazanje s nadjevom od žitarica iz recepta za Zamotuljke od kelja sa zobi i ječmom.
Još nisam kupila pšenicu, ali imam heljdine kaše, pa sam ju uklopila u ovaj nadjev umjesto pšenice (ili možete povećati količinu ječma i zobi). Heljda se kuha puno kraće, nego ječam i zob, zato se ona u ovom nadjevu raskuha; meni se to baš sviđa jer je onda nadjev "kašast":) Nisam ništa mijenjala u izradi nadjeva, sve je isto kao u receptu za zamotuljke i meni se baš sviđa :) Već sam nadjev upotrijebila i kao umak za špagete, moram napisati post i o tome:)
Ako upotrijebite tijesto za lazanje bez jaja, recept je pogodan i za one koji ne konzumiraju jaja:)
Sastojci
tijesto za lazanje koje ne treba kuhati
Nadjev
po 50 g oljuštenog ječma (tzv. ječmene kaše), oljuštene zobi (tzv. zobene kaše) i heljdine (hajdine, heljdinske) kaše
1 veći luk
2 češnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
400 g pelata (rajčice iz limenke)
200 ml voda i kocka za juhu
timijan
sol, papar, šećer
+
150 g naribanog tvrdog sira (Gauda, Emmentaler,…)
Bešamel umak
700 ml mlijeka
3 žlice brašna
3 žlice margarina/maslaca
sol, papar
muškatni oraščić
700 ml mlijeka
3 žlice brašna
3 žlice margarina/maslaca
sol, papar
muškatni oraščić
Za nadjev, ječam, zob i heljdu namočite u mlaku vodu i ostavite ih preko noći (namakanje žitarica nije obavezno, ali ako ih ne namočite dan ranije - vodite računa o tome da ih trebate duže kuhati i da im treba više tekućine).
Sljedeći dan ih ocijedite preko gustog cjedila.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte pa ih popržite na 2 žlice vrućeg ulja. Zatim dodajte ocijeđene žitarice i žlicu koncentrata pa sve kratko popržite.
Tada dodajte narezane pelate zajedno s tekućinom, vodu i razmrvljenu kocku. Kuhajte na laganoj vatri oko pola sata, povremeno promiješajte (pred kraj možete i češće promiješati da smjesa ne zagori).
Kuhana smjesa mora biti gusta, da na dnu lonca više nema tekućine. Na kraju začinite solju, paprom, šećerom i timijanom (ili nekim drugim začinskim biljem).
Smjesu ostavite da se malo ohladi.
Za umak, u loncu rastopite margarin, dodajte brašno i kratko popržite. Zalijte mlijekom stalno miješajući pjenjačom da se ne naprave grudice. Kuhajte na laganoj vatri da se umak malo zgusne.
Maknite s vatre i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Maknite s vatre i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Posudu za pečenje namastite i na dno razmažite malo bešamela. Zatim stavite listove tijesta za lazanje, njih premažite s malo bešamela, pa na njega rasporedite malo nadjeva, posipajte s malo sira, prekrijte listovima tijesta za lazanje, njih premažite bešamelom, pa nadjevom, pa posipajte sirom… i tako redajte slojeve. Završite slojem listova lazanja koje odozgo premažite ostatkom bešamela.
Odozgo posložite 20ak g maslaca narezanog na listiće.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 40 min.
Pečene lazanje ostavite da se hlade 20ak min., a onda ih poslužite.
Neobična i fina alternativa vege lazanjama!
OdgovoriIzbrišiOve žitarice u kombinaciji sa sirom i bešamelom vjerujem da su odlične ! Sviđaju mi se ove lazanje i bilježim ih za isprobavanje :)
OdgovoriIzbrišiΚάθαρσις; probaj:)
OdgovoriIzbrišiBranka; drago mi je da ti se recept sviđa:)