Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

15. 05. 2010.

Lazanje s ječmom, zobi i heljdom



Kao što sam "obećala", napravila sam lazanje s nadjevom od žitarica iz recepta za Zamotuljke od kelja sa zobi i ječmom.

Još nisam kupila pšenicu, ali imam heljdine kaše, pa sam ju uklopila u ovaj nadjev umjesto pšenice (ili možete povećati količinu ječma i zobi). Heljda se kuha puno kraće, nego  ječam i zob, zato se ona u ovom nadjevu raskuha; meni se to baš sviđa jer je onda nadjev "kašast":)  Nisam ništa mijenjala u izradi nadjeva, sve je isto kao u receptu za zamotuljke i meni se baš sviđa :) Već sam nadjev upotrijebila i kao umak za špagete, moram napisati post i o tome:)


Ako upotrijebite tijesto za lazanje bez jaja, recept je pogodan i za one koji ne konzumiraju jaja:)


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
tijesto za lazanje koje ne treba kuhati

Nadjev
po 50 g oljuštenog ječma (tzv. ječmene kaše), oljuštene zobi (tzv. zobene kaše) i heljdine (hajdine, heljdinske) kaše
1 veći luk
2 češnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
400 g pelata (rajčice iz limenke)
200 ml voda i kocka za juhu
timijan
sol, papar, šećer
+
150 g naribanog tvrdog sira (Gauda, Emmentaler,…)

Bešamel umak
700 ml mlijeka
3 žlice brašna
3 žlice margarina/maslaca
sol, papar
muškatni oraščić


Za nadjev, ječam, zob i heljdu namočite u mlaku vodu i ostavite ih preko noći (namakanje žitarica nije obavezno, ali ako ih ne namočite dan ranije - vodite računa o tome da ih trebate duže kuhati i da im treba više tekućine).

Sljedeći dan ih ocijedite preko gustog cjedila.

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte pa ih popržite na 2 žlice vrućeg ulja. Zatim dodajte ocijeđene žitarice i žlicu koncentrata pa sve kratko popržite.
Tada dodajte narezane pelate zajedno s tekućinom, vodu i razmrvljenu kocku. Kuhajte na laganoj vatri oko pola sata, povremeno promiješajte (pred kraj možete i češće promiješati da smjesa ne zagori).
Kuhana smjesa mora biti gusta, da na dnu lonca više nema tekućine. Na kraju začinite solju, paprom, šećerom i timijanom (ili nekim drugim začinskim biljem).
Smjesu ostavite da se malo ohladi.


Za umak, u loncu rastopite margarin, dodajte brašno i kratko popržite. Zalijte mlijekom stalno miješajući pjenjačom da se ne naprave grudice. Kuhajte na laganoj vatri da se umak malo zgusne.
Maknite s vatre i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.


Posudu za pečenje namastite i na dno razmažite malo bešamela. Zatim stavite listove tijesta za lazanje, njih premažite s malo bešamela, pa na njega rasporedite malo nadjeva, posipajte s malo sira, prekrijte listovima tijesta za lazanje, njih premažite bešamelom, pa nadjevom, pa posipajte sirom… i tako redajte slojeve. Završite slojem listova lazanja koje odozgo premažite ostatkom bešamela.

Odozgo posložite 20ak g maslaca narezanog na listiće.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 40 min.

Pečene lazanje ostavite da se hlade 20ak min., a onda ih poslužite.




3 komentara:

  1. Neobična i fina alternativa vege lazanjama!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ove žitarice u kombinaciji sa sirom i bešamelom vjerujem da su odlične ! Sviđaju mi se ove lazanje i bilježim ih za isprobavanje :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Κάθαρσις; probaj:)

    Branka; drago mi je da ti se recept sviđa:)

    OdgovoriIzbriši