Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

08. 05. 2010.

Kiseli kupus s prepečenim grahom i Gablec marenda s rižom i parmezanom by Laka kuharica

Obožavam grah, ali samo grah; ostale mahunarke, npr. grašak i mahune, ne mogu smisliti! Ovaj recept me privukao, radim nešto donekle slično uz dodatak tvrdog sira, ali ova verzija s kukuruznim brašnom bila mi je zanimljiva. Nisam imala kisele repe, ali imala sam kiselo zelje koje se durilo već duže vrijeme i trebalo ga je potrošiti. Ovaj recept mi je baš dobro došao :) .


Kiseli kupus s prepečenim grahom


Image and video hosting by TinyPic


Za kupus (ili repu)
450g kiselog kupusa (ili repe)

1 žlica ulja

1 češanj češnjaka

pola čajne žlice mljevene crvene paprike (slatke ili ljute)

sol, papar


Za prepečeni grah

2 žlice ulja

1 crveni luk

450 g graha (skuhanog i ocijeđenog, ili iz konzerve, ocijeđenog i dobro ispranog)

sol

1 žlica kukuruznog brašna


Priprema kiselog kupusa ili repe: zagrijte ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak pa ga lagano popržite. Dodajte papriku i promiješajte pa maknite posudu s vatre da češnjak i paprika ne zagore. Zatim dodajte kiselo zelje ili repu te prelijte s oko 900 ml vode. Po želji možete dodati malo kumina, ja ga volim dodavati u ovakve kombinacije.


Lonac vratite na vatru, kad zakuha, smanjite vatru i lagano kuhajte oko 30 min., tj. da sve omekša. Začinite solju i paprom.


Priprema prepečenog graha: u tavi debelog dna zagrijte ulje pa dodajte krupno sjeckani luk i pržite ga dok počne poprimati smeđu boju. Zatim dodajte grah, sol i brašno i uz stalno miješanje pržite oko 5 min., tj. da grah bude prepečen.


Kuhani kupus (ili repu) i preprženi grah poslužiti u dubokim tanjurima


:)



Imala sam kuhane riže i graška, i baš mi se činilo zgodno da ih utrpam u ovu pitu. Nisam imala arborio rižu, nego običnu, a grašak sam stavila umjesto tikve, a i sa sirevima sam kemijala: pokupila sam ono što sam imala u hladnjaku.



Gablec marenda s rižom i parmezanom


Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
200 g riže
2 češnja češnjaka
1 tikvica tanko narezana na ploške, 150 g kuhanog graška (može iz limenke) ili tikve
4 jaja
trećina šalice milerama
2 žlice svježeg bosiljka
2 žlice peršinovog lišća
pola šalice suhe rajčice
pola šalice ribanog parmezana
pola šalice sira ricotta, izmrvljenog


Rižu skuhajte i ocijedite, stavite ju u veću posudu i ostavite da se ohladi.


Zatim dodajte sitno nasjeckani češnjak, na tanke ploške narezanu tikvicu, ocijeđeni grašak, umućena jaja, mileram, nasjeckani bosiljak i peršinovo lišće, nasjeckanu rajčicu i 1/3 šalice parmezana. Sve dobro izmiješajte.

Posudu za pečenje (promjera 22 cm) obložite papirom, papir namastite i pobrašnite pa rasporedite pripremljenu smjesu i posipajte ricottom i ostatkom parmezana.


Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 40 min.


Pečenu pitu ostavite da se hladi.


Narežite ju na šnite i poslužite sa salatom.





4 komentara:

  1. Koje iznenađenje, ugodno! kako sam ovih par dana u nekakvom jako funky raspoloženju i kuham skoro pa ništa (za blog), ovo me je malo živnulo. Inače, mi ovdje naizmjence radimo kiselu repu s kiselim kupusom i grah, kako kada što imamo u frižideru, baš kao i ti. A moja kćer jako voli tortu s rižom, ona jako pazi šta jede i veli da je to baš prava stvar da se najedeš, a ne prejedeš. Nadam se da nisi imala problema u pripremi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala na inspiraciji:) Namjeravam probati i varijantu s kiselom repom, a mogu jesti i sma grah, jako mi se sviđa:) Nisam imala nikkavih problema u pripremi, da jesam spomenula bih ja to na svoj osebujan način u postu:))

    OdgovoriIzbriši
  3. odličan izbor , a ja sam se zaustavila kod torte s rižom ! super pripremljena, sastojci po mojoj mjeri :), odlično !!

    OdgovoriIzbriši
  4. Branka; probaj:) meni se svidjelo:)

    OdgovoriIzbriši