Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

26. 05. 2010.

Špageti s umakom od ječma, zobi i heljde (zapečeni i nezapečeni)


Otkada sam u receptu za Zamotuljke otkrila recept za nadjev/umak od ječma i zobi (i pšenice) – stalno ga «recikliram» :D
Nakon zamotuljaka radila sam Lazanje s tim nadjevom/umakom, a na red su došle i špagete, i to u nezapečenoj i zapečenoj varijanti (pojačane sa sirom).


Pšenicu još uvijek nisam kupila, pa umak/nadjev radim samo od ječma i zobi, ili umjesto pšenice dodam heljdu. Naravno, heljda se kuha puno kraće, nego ječam i zob - pa se ona raskuha: meni se to baš sviđa jer je onda smjesa "kašasta" i "kremasta":)


Špageti s umakom od ječma, zobi i heljde

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
po 50 g oljuštenog ječma (tzv. ječmene kaše), oljuštene zobi (tzv. zobene kaše) i heljdine/hajdin(sk)e kaše (ili pšenice)
1 veći crveni luk
2 češnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
400 g pelata (rajčice iz limenke)
200 ml voda i kocka za juhu
timijan, peršinovo lišće, bosiljak…
sol, papar, šećer
+
400-500 g špageta



Ječam, zob i heljdu namočite u mlaku vodu i ostavite ih preko noći.
(Žitarice ne morate dan ranije namočiti u vodi - ali onda vodite računa o tome da će ih trebati  duže kuhati i trebat će im dodati više tekućine.)

Sljedeći dan ih ocijedite preko gustog cjedila.

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte pa ih popržite na 2 žlice vrućeg ulja. Zatim dodajte ocijeđene žitarice i žlicu koncentrata pa sve kratko popržite.
Tada dodajte narezane pelate zajedno s tekućinom, vodu i razmrvljenu kocku. Kuhajte na laganoj vatri oko pola sata, povremeno promiješajte (pred kraj možete i češće promiješati da smjesa ne zagori).
Kuhana smjesa mora biti gusta, da na dnu lonca više nema tekućine. Na kraju začinite solju, paprom, šećerom i začinskim biljem po želji.

Špagete skuhajte prema uputi s pakiranja, ocijedite ih i odmah poslužite s umakom.



Zapečeni špageti sa žitaricama

Image and video hosting by TinyPic


Pripremite «umak» kako je gore navedeno i pomiješajte ga s kuhanim, ocijeđenim špagetima.

Posudu za pečenje namastite i posipajte krušnim mrvicama pa u nju rasporedite špagete s umakom.
Odozgo posipajte oko 150 g naribanog tvrdog sira i stavite u zagrijanu pećnicu na par minuta da se sir rastopi (zapeče).

Poslužite odmah.



3 komentara:

  1. Ovaj recept izgleda odlicno.

    Usput provjerite i moj blog:

    http://neobuxmonex.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  2. Tko je pravi autor ovog recepta?

    OdgovoriIzbriši
  3. Wes_One; hvala:)

    Anonimno; recept za umak/nadjev je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, br. 10, 17. 9. 2009. - kao što i piše u receptu za "Zamotuljke" (link na početku posta vodi do tog recepta).

    Na smatram da sam ja prva izmislila ovu varijantu s tjesteninom: sigurno je već netko prije mene radio nekakav umak/nadjev od žitarica i kombinirao ga s tjesteninom u zapečenoj i nezapečenoj varijnati - ali dok sam ja pripremala ta dva jela, nisam se držala nikakvog recepta (osim recepta za umak/nadjev iz spomenutog časopisa).

    OdgovoriIzbriši