Recept je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, 21. 5. 2008., br. 6.
Sastojci
80 g riže (može i integralna)
1 kg tikvica, uskih, dugačkih
4 (raznobojne) paprike
1 jaje
100 g kiselog vrhnja
4 žlice parmezana
2 žlice krušnih mrvica
4 žlice svježeg, nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar
2 crvena luka
125 ml vode + pola čajne žlice Vegete
Rižu skuhajte u posoljenoj vodi (nemojte ju raskuhati), ocijedite ju, isplahnite hladnom vodom i ostavite da se ohladi.
Tikvice operite, obrišite i narežite po dužini, na ploške debljine 3-4 mm.
Posolite ih s jedne i druge strane i ostavite da stoje 15ak min.
Paprike očistite i natežite na tanke rezance.
Ohlađenu rižu pomiješajte s umućenim jajetom, 2 žlice parmezana, vrhnjem, mrvicama, 2 žlice peršinovog lišća i polovicom narezanih paprika. Začinite solju i paprom.
Luk očistite i nasjeckajte.
Na dno posude za pečenje stavite luk i ostatak narezanih paprika.
Ploške tikvica prebrišite papirnatim ubrusima.
Ako su ploške tikvica uske, stavite jednu na drugu da se preklapaju. Moje ploške su bile dovoljno velike pa ih ja nisam tako slagala.
Na ploške tikvica ravnomjerno rasporedite nadjev od riže. Ploške zarolajte s kraće strane i rolice slažite da stoje okomito u posudi za pečenje.
Rolice možete učvrstiti čačkalicama. Ja to ne radim, nego rolice naslanjam uz rub posude za pečenje.
Između rolica ulijte vodu pomiješanu s Vegetom, a rolice posipajte preostalim parmezanom i peršinovim lišćem.
Rolice stavite u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva i pecite oko pola sata.
Pred kraj možete pojačati temperaturu da se parmezan zapeče.
Jako, jako primamljivo. Volim ovakva posve povrtna jela, no nisam sigurna da bi se to svidjelo barem jednom jelcu u mojoj familiji. Da mi je kćer tu, ona i ja bismo sigurno jele samo to, a muškima bi bio prilog.
OdgovoriIzbrišiE Sanelice,odlično...:)
OdgovoriIzbrišiΚάθαρσις;
OdgovoriIzbrišiČesto čujem da je riža zasitna, a ja se nikako ne uspijevam najesti kad jedem rižu, vječito sam gladna. Mene to zasiti jedino kao je kombinirano s par jaja ili s puno masnog sira, ali ovako s ovim tikvicama - ja sam od tog gladna, pa meni te tikvice s rižim služe kao prilog uz glavno jelo.
vera;
hvala:)
Odličan recept:) Isprobati cu ga ovih dana. Obožavam tikvice na sve načine:)
OdgovoriIzbrišiVjencanice;
OdgovoriIzbrišiProbaj:)