Čini mi se da bezuspješno prizivam ljeto tj. toplije vrijeme. Jasno mi je da je rujan i da se kalendarski bliži jesen, al´ da baš mora biti ovako zima, i to već sada… Samo čekam da koji dan počne padati snijeg!
Marshmallow kolač s višnjama
Upotrijebila sam bijelo-ružičasto-narančasto-plavo-zelene bombone, i od toga sam dobila nekakvu kremu «bolesne zeleno-žute» boje. Onda sam dodala zelenu boju u prahu i baš mi se sviđa rezultat.
Naravno, boja kreme nije se svima svidjela. Kad me netko pita zašto je krema takve boje, meni to zvuči ko´ ona pitanja koja je Crvenkapica postavljala bakici-vuku: «Bakice, a zašto su ti oči/uši/usta/zubi… tako veliki?», «Sanela, a zašto je krema tako zelena?», itd.
Najbolje je upotrijebiti bijele bombone, ali ako ih nemate…
Biskvit
4 jaja
150 g šećera
160 g mekanog maslaca/margarina
100 g čokolade za kuhanje
300 g brašna
pola paketića praška za pecivo
50 ml mlijeka
Krema
175 g (bijelih) marshmallow bombona (sljezovih kolačića/pjenastih bombona)
75 ml mlijeka
250 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
boje ili arome po želji
+
očišćena lubenica (oko 700 g komadića lubenice)
Ukrašavanje
100-200 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
oblikovane kuglice od lubenice
Za biskvit, čokoladu otopite na pari i malo ju ohladite.
Ili možete zagrijati pećnicu na otprilike 200 stupnjeva pa staviti nasjeckanu čokoladu na komad papira za pečenje i staviti to na rešetku u isključenu pećnicu i ostaviti par minuta da se čokolada rastopi.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Margarin kremasto izmiksajte sa šećerom, dodajte jedan po jedan žumanjak i mlaku čokoladu, sve dobro izmiksajte.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa ga naizmjence s mlijekom i snijegom od bjelanjaka umiješajte u smjesu od čokolade.
Lim (24-26 cm) namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu.
Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva i ispecite (provjerite čačkalicom je li pečeno).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za kremu, u lonac stavite mlijeko i Marshmallow bombone. Zagrijavajte ih, miješajući kuhačom, na slaboj vatri, da se otope. Maknite smjesu sa štednjaka prije nego zakuha.
Ako ste smjesu maknuli sa štednjaka da ne bi zakuhala, a svi bomboni se još nisu rastopili: nastavite miješati, smjesa je dovoljno vruća da se bomboni rastope iako lonac više nije na izvoru topline.
Dobivenu smjesu ostavite da se ohladi (da bude mlaka).
Od lubenice najprije napravite kuglice za ukrašavanje (pomoću posebne žlice za oblikovanje tih kuglica, ili pomoću čajne žlice). Broj kuglica ovisi o tome kako želite ukrasiti tortu odozgo.
Ono što vam je ostalo dok ste radili te kuglice od lubenice, narežite na komade, trebali bi imati oko 700 g tih komadića «mesa lubenice».
Dok oblikujete te kuglice i rezuckate komadiće, sačuvajte sok od lubenice za natapanje biskvita.
Biljni šlag ili slatko vrhnje izmiksajte.
Kad se smjesa od Marshmallow bombona ohladila, dodajte izmiksani šlag i sve dobro izmiksajte. Po želji, dodajte neku boju ili aromu.
Najbolje da odmah krenete na slaganje torte da se krema ne bi previše stvrdnula.
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno.
Na dno kalupa stavite jednu koru, a oko nje stavite obruč, možete ga obložiti papirom za pečenje.
Koru natopite sokom koji ste sačuvali dok ste rezuckali lubenicu (ili nekim drugim sokom, rumom…). Na tu koru rasporedite polovicu komadića lubenice (oko 350 g) i premažite ih polovicom kreme.
Poklopite drugom korom i lagano ju pritisnite. Tu koru također natopite sokom, na nju složite ostatak lubenice i premažite ostatkom kreme.
Poklopite trećom korom, lagano ju pritisnite te i nju natopite sokom.
Tortu stavite u hladnjak na 2-3 sata.
Rashlađenu tortu izvadite iz kalupa.
Odozgo i sa strane omažite ju/ukrasite izmiksanim šlagom.
Tortu odozgo ukrasite kuglicama lubenice (malo ih obrišite papirnatim ubrusom, da ne budu jako mokre).
Po potrebi, tortu stavite u hladnjak da se šlag rashladi i stvrdne.
da, ode nam ljeto pa pa... tvoja torta je baš prava oda ljetu :)
OdgovoriIzbrišiodlično mi izgleda torta, a zelena boja kreme je super!
OdgovoriIzbrišiShangri La Food;
OdgovoriIzbrišida ode:(
Nina;
hvala:)
nisam nikada pravila tu kremu i baš me zanima kakve je strukture i okusa
OdgovoriIzbrišiAnonimno;
OdgovoriIzbrišiProbaj:)
Krema je čvrsta, nije "kremasta", tj. kad se stvrdne neda se razmazivati, ali pomalo je pjenasta:)