Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

08. 09. 2010.

Torta od lubenice s Marshmallow kremom

Čini mi se da bezuspješno prizivam ljeto tj. toplije vrijeme. Jasno mi je da je rujan i da se kalendarski bliži jesen, al´ da baš mora biti ovako zima, i to već sada… Samo čekam da koji dan počne padati snijeg!


Marshmallow kolač s višnjama bio je jedan od pokušaja prizivanja ljeta, što očito nije funkcioniralo. Ali ništa zato, nastavljam s još jednim kolačem za prizivanje ljeta. I ovo je kolač s Marshmallow kremom, a kao i prethodni, temelji se na receptu za Marshmallow tortu s lubenicom.

Upotrijebila sam bijelo-ružičasto-narančasto-plavo-zelene bombone, i od toga sam dobila nekakvu kremu «bolesne zeleno-žute» boje. Onda sam dodala zelenu boju u prahu i baš mi se sviđa rezultat.


Naravno, boja kreme nije se svima svidjela. Kad me netko pita zašto je krema takve boje, meni to zvuči ko´ ona pitanja koja je Crvenkapica postavljala bakici-vuku: «Bakice, a zašto su ti oči/uši/usta/zubi… tako veliki?», «Sanela, a zašto je krema tako zelena?», itd.


Najbolje je upotrijebiti bijele bombone, ali ako ih nemate…


Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic

Biskvit

4 jaja

150 g šećera

160 g mekanog maslaca/margarina

100 g čokolade za kuhanje

300 g brašna

pola paketića praška za pecivo

50 ml mlijeka


Krema

175 g (bijelih) marshmallow bombona (sljezovih kolačića/pjenastih bombona)

75 ml mlijeka

250 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja

boje ili arome po želji

+

očišćena lubenica (oko 700 g komadića lubenice)


Ukrašavanje

100-200 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja

oblikovane kuglice od lubenice




Za biskvit, čokoladu otopite na pari i malo ju ohladite.

Ili možete zagrijati pećnicu na otprilike 200 stupnjeva pa staviti nasjeckanu čokoladu na komad papira za pečenje i staviti to na rešetku u isključenu pećnicu i ostaviti par minuta da se čokolada rastopi.


Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.

Margarin kremasto izmiksajte sa šećerom, dodajte jedan po jedan žumanjak i mlaku čokoladu, sve dobro izmiksajte.


Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa ga naizmjence s mlijekom i snijegom od bjelanjaka umiješajte u smjesu od čokolade.

Lim (24-26 cm) namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu.

Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva i ispecite (provjerite čačkalicom je li pečeno).

Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.



Za kremu, u lonac stavite mlijeko i Marshmallow bombone. Zagrijavajte ih, miješajući kuhačom, na slaboj vatri, da se otope. Maknite smjesu sa štednjaka prije nego zakuha.

Ako ste smjesu maknuli sa štednjaka da ne bi zakuhala, a svi bomboni se još nisu rastopili: nastavite miješati, smjesa je dovoljno vruća da se bomboni rastope iako lonac više nije na izvoru topline.

Dobivenu smjesu ostavite da se ohladi (da bude mlaka).



Od lubenice najprije napravite kuglice za ukrašavanje (pomoću posebne žlice za oblikovanje tih kuglica, ili pomoću čajne žlice). Broj kuglica ovisi o tome kako želite ukrasiti tortu odozgo.


Ono što vam je ostalo dok ste radili te kuglice od lubenice, narežite na komade, trebali bi imati oko 700 g tih komadića «mesa lubenice».

Dok oblikujete te kuglice i rezuckate komadiće, sačuvajte sok od lubenice za natapanje biskvita.

Biljni šlag ili slatko vrhnje izmiksajte.



Kad se smjesa od Marshmallow bombona ohladila, dodajte izmiksani šlag i sve dobro izmiksajte. Po želji, dodajte neku boju ili aromu.


Najbolje da odmah krenete na slaganje torte da se krema ne bi previše stvrdnula.


Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno.


Na dno kalupa stavite jednu koru, a oko nje stavite obruč, možete ga obložiti papirom za pečenje.

Koru natopite sokom koji ste sačuvali dok ste rezuckali lubenicu (ili nekim drugim sokom, rumom…). Na tu koru rasporedite polovicu komadića lubenice (oko 350 g) i premažite ih polovicom kreme.

Poklopite drugom korom i lagano ju pritisnite. Tu koru također natopite sokom, na nju složite ostatak lubenice i premažite ostatkom kreme.

Poklopite trećom korom, lagano ju pritisnite te i nju natopite sokom.


Tortu stavite u hladnjak na 2-3 sata.


Rashlađenu tortu izvadite iz kalupa.


Odozgo i sa strane omažite ju/ukrasite izmiksanim šlagom.


Tortu odozgo ukrasite kuglicama lubenice (malo ih obrišite papirnatim ubrusom, da ne budu jako mokre).


Po potrebi, tortu stavite u hladnjak da se šlag rashladi i stvrdne.





Broj komentara: 5:

  1. da, ode nam ljeto pa pa... tvoja torta je baš prava oda ljetu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. odlično mi izgleda torta, a zelena boja kreme je super!

    OdgovoriIzbriši
  3. Shangri La Food;
    da ode:(

    Nina;
    hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  4. nisam nikada pravila tu kremu i baš me zanima kakve je strukture i okusa

    OdgovoriIzbriši
  5. Anonimno;
    Probaj:)
    Krema je čvrsta, nije "kremasta", tj. kad se stvrdne neda se razmazivati, ali pomalo je pjenasta:)

    OdgovoriIzbriši