Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

26. 09. 2010.

Torta s dunjama i šlagom

Ova torta nastala je od sastojaka koje sam imala kod kuće. Zato biskvit nije rađen od jaja, tj. nisam ih imala doma! Recept za biskvit temelji se na receptu za Čudo bez jaja, dunje su kuhane kao kompot, a krema je sklepana od šlaga i želatine.


Image and video hosting by TinyPic


Biskvit
(potrebna je šalica od 200 ml)
1 šalica oštrog brašna
pola šalice šećera
pola šalice mlijeka
¼ šalice ulja
pola paketića praška za puding od vanilije
pola praška za pecivo

Nadjev i krema
1 kg dunja
oko 200 ml soka od naranče (iz tetrapaka)
oko 60 g šećera
+
400 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
200 g kiselog vrhnja
oko 2 žlice svijetlog, tekućeg meda (npr. livadnog)
2 žlice ruma
10 g bijele želatine u prahu

Preljev
1 prozirni preljev za torte
2 žlice šećera


Za biskvit, pomiješajte sve navedene sastojke da dobijete tekuću smjesu kao za "klasični" biskvit, po potrebi dodajte više mlijeka. Smjesu odmah ulijte u okrugli lim (promjera oko 24 cm) obložen papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva ispecite. Čačkalicom provjerite jeli biskvit pečen: u sredinu zapiknite čačkalicu i ako je suha i čista biskvit je pečen.
Biskvit ostavite da se ohladi.


Za nadjev, dunje ogulite i narežite na ploške. Bilo bi dobro da su dunje narezane na ploške jednake veličine i debljine jer bi se za vrijeme kuhanja manje ploške mogle raskuhati.

U lonac stavite sok i šećer pa dodajte narezane dunje.

Najbolje bi bilo da svaku dunju, kad ju ogulite, odmah narežete na ploške i stavite u lonac s narančinim sokom i šećerom: tako dunje neće pocrnjeti.

Svaki put kad dodate narezanu dunju sve dobro promiješajte: soka od naranče nema tako puno da bi mogao prekriti sve narezane dunje, ali to nije ni potrebno, neće biti problema s tamnjenjem, ako sve dobro promiješate.

Ako su dunje jako kisele, možete staviti više šećera.

Lonac s narezanim dunjama, narančinim sokom i šećerom stavite na uključeni štednjak i ostavite da zakuha, povremeno promiješajte. Kad zakuha, smanjite temperaturu na najslabiju i kuhajte oko 15 min., uz povremeno miješanje. Pazite da se dunje ne raskuhaju.

Kuhane dunje ocijedite, sok možete sačuvati za preljev.

Dunje ostavite da se ohlade.


Izmiksajte šlag, dodajte mu med, vrhnje i rum pa sve dobro promiksajte.

Ovisno o tome koliko su dunje kisele ili slatke možete staviti više ili manje meda, a možete dodati i šećer u prahu (ako dodajte šećer kristal, kremu treba puno duže miksati da se šećer rastopi).

Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.

Kad nabubri, rastopite ju na laganoj vatri, pazite da ne zakuha, i odmah ju umiksajte u izmiksnai šlag.


Kalup za tortu u kojem ste pekli biskvit, obložite papirom za pečenje i na dno stavite ohlađeni biskvit. Malo ga natopite sokom od naranče (ili mlijekom, rumom…).

Na biskvit rasporedite oko polovicu ohlađenih dunja pa ih premažite pripremljenom kremom. Odozgo zagladite i (dekorativno) posložite preostale ploške dunja.

Tortu stavite u hladnjak da se krema stvrdne (oko 5 sati).


Preljev za tortu možete skuhati ili na soku u kojem su se kuhale dunje (procijedite ga kroz gusto cjedilo i dodajte mu vodu da dobijete potrebnu količinu tekućine) ili ga možete kuhati na soku od naranče pomiješanim s vodom.

Obično je za ovakve preljeve potrebno 250 ml tekućine.

Preljev skuhajte prema upiti s pakiranja i prelijte ga po torti.

Tortu vratite u hladnjak na 20ak min. i onda ju možete poslužiti.

Image and video hosting by TinyPic


Broj komentara: 5: