Nastavljam s bezjajnim kolačima. Već godinama spremam se početi isprobavati takve recepte, uopće nisam znala koliko ih imama. Imam dosta materijala da vas do kraja godine gnjavim s tim : )))
Ovo definitivno nije jedan od onih zdravih recepata. Recept je iz kuharice Moji najbolji kolači, urednik: Nada Ćuk, Zagreb, Gospodarski list, 1997. I originalu to uopće nije recept za Čudo bez jaja, nego za Čudo od jednog jaja: u biskvit se stavlja jedno jaje, a sve ostalo je isto. Prije par godin aradila sam varijantu s jednim jajetom, ali za ovu priluku izbacila sam i to jedno jaje i biskvit je sasvim u redu.
Ovo definitivno nije jedan od onih zdravih recepata. Recept je iz kuharice Moji najbolji kolači, urednik: Nada Ćuk, Zagreb, Gospodarski list, 1997. I originalu to uopće nije recept za Čudo bez jaja, nego za Čudo od jednog jaja: u biskvit se stavlja jedno jaje, a sve ostalo je isto. Prije par godin aradila sam varijantu s jednim jajetom, ali za ovu priluku izbacila sam i to jedno jaje i biskvit je sasvim u redu.
Biskvit
(potrebna je šalica od 200 ml)
1 šalica šećera
1 šalica mljevenih oraha (ili pšeničnih klica)
1 šalica mlijeka
pola šalice ulja
1 šalica brašna
1 prašak za pecivo
Krema
1 prašak za puding od vanilije
300 ml mlijeka
3 žlice šećera
200 g maslaca
Za ukras
naribana čokolada
Za biskvit, pomiješajte sve navedene sastojke da dobijete tekuću biskvitnu smjesu, po potrebi dodajte više mlijeka. Smjesu odmah ulijte u namašteni i pobrašnjeni lim (34 cm x 22 cm).
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i ispecite. Čačkalicom provjerite jeli biskvit pečen: u sredinu zapiknite čačkalicu i ako je suha i čista biskvit je pečen.
Biskvit ostavite da se ohladi.
U originalu se u biskvit stavljaju mljeveni orasi, ali budući da ih ne volim, zamijenila sma ih pšeničnim klicama. Kad sam prije par godina radila verziju s jednim jajetom, onda sam upotrijebila orahe: kolač funkcionira i s orasima i s pšeničnim klicama: )
Za kremu, malo mlijeka pomiješajte s praškom za puding i šećerom. Ostatak mlijeka zakuhajte i u njemu skuhajte puding. Ostavite ga da se ohladi, povremeno promiješajte.
Mikserom dobro izmiksajte mekani maslaca pa ga, žlicu po žlicu, dodavajte mlakom pudingu i dobro izmiksajte.
Ohlađeni kolač po želji prelijte rumom i namažite kremom, odozgo posipajte naribanom čokoladom. Kolač stavite u hladnjak da se rashladi.
Prekrasno! Ali, šta fali jajima?
OdgovoriIzbrišiI ja se leti trudim bez jaja da spremam kolace,ovaj i odlicno izgleda!
OdgovoriIzbrišiSnježa - jajima ništa ne fali:) I meni su kolači s jajima definitivno draži:) Ali eto, u zadnjih 1-2 mjeseca počela sam isprobavati recepte za bezjajne kolače. Do sada sam takve recepte spremala u fascikle, foldere... s namjerom da ih jednom isprobam i vidim kakvi su. I budući da nisam sve mlađa, nego sve starija:) došlo je vrijeme da počnem isprobavati i te recepte iz fascikala:)
OdgovoriIzbrišiVera - ja se baš i ne trudim ljeti pripremati kolače bez jaja, ali eto, malo za promjenu, dobro dođu i takvi:)
ovaj recept izgleda fenomenalno i ide u omiljene pošto imam vegetarijanca ništa ne jede od jaja imesa hvala za recepte
OdgovoriIzbrišiAnonimno;
OdgovoriIzbrišiprobajte:) nadam se da će Vam se svidjeti:)
ma nego sta,bitno da je kolac*
OdgovoriIzbriši