Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

10. 05. 2009.

Savijača od rabarbare



Sastojci
8-10 kupovnih kora za savijače

Nadjev
1 kg rabarbare
60 ml bijelog vina ili vode
40 g šećera
kora pola limuna (ne naribana, nego u većim komadima)
sok pola limuna
nekoliko klinčića
komadić cimeta
+
130 g krušnih mrvica
oko 80 g šećera
(80 g grožđica)
+
kiselo vrhnje za premazivanje


Stabljike rabarbare operite (možete ih oguliti) i narežite na 3 cm duge komade.
U lonac stavite vino ili vodu, limunovu koru i sok, klinčić, cimet i narezanu rabarbaru. Stavite na štednjak da zakuha, čim zakuha, maknite s vatre.
Procijedite kroz cjedilo i maknite klinčiće, cimet i limunovu koru.
Ostavite rabarbaru da se ohladi.

U originalnom receptu za kuhanje rabarbare koristi se bijelo vino, ali ja radim «bezalkoholnu» verziju pa upotrebljavam vodu.

Krušne mrvice možete popržiti u suhoj tavi, ali nije obavezno.

Uzmite jednu koru i tanko ju premažite uljem pa na nju stavite drugu koru. Koru posipajte s malo mrvica, dodajte dio rabarbare, posipajte s malo šećera i grožđica (grožđice ne morate upotrijebiti).
Meni je rabarbara kisela pa stavljam više šećera, nego se u receptu navodi (iako je u ovom slučaju nešto manje kisela, budući da je prvo "zakuhana" s ostalim sastojcima pa onda ocijeđena).

Narolajte savijaču i stavite ju u namašteni lim.

Na isti način napravite ostale savijače.

Pripremljene savijače premažite kiselim vrhnjem.
Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180-200 stupnjeva i pecite oko pola sata.

Savijače ostavite da se ohlade pa ih poslužite osipane šećerom u prahu.


U originalnom receptu savijača se ne radi s kupovnim korama, nego domaćim. Ali ovo je moja ekspresna varijanta s kupovnim korama.
Ovisno o tome koliko nadjeva stavljate na kore, možete dobiti 4-5 savijača.


Ako želite napraviti vučeno tijesto, od 200 g glatkog brašna, prstohvata soli, 1 žlice ulja, 1 žlice octa, 1 žlice ruma i oko 125 ml mlake vode zamijesite glatko tijesto.
Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ju na nauljeni tanjur, tijesto odozgo premažite uljem i pokrijte folijom, ostavite da stoji oko 40 min.
Zatim tijesto stanjite valjkom na pobrašnjenoj podlozi, a onda ga razvucite rukama, da bude tanko kao papir. Odrežite zadebljane krajeve i ostavite tijesto da se malo posuši. Zatim ga premažite ili otopljenim ohlađenim maslacem ili uljem i onda ga nadjenite nadjevom. Savijaču narolajte i stavite dijagonalno u namašteni lim (u originalnom receptu radi se jedna velika savijača koja se po dijagonali stavlja u lim od pećnice jer je jako dugačka – preporučila bih da tijesto podijelite na dva tijela i napravite dvije savijače koje možete položiti u lim jednu do druge).

*Recept je iz časopisa: Dobar tek, poseban br. 5: Savijače i gibanice od vučenog tijesta.


Recepti s rabarbarom
Kolač od rabarbare i vanilije
Složenac od riže i rabarbare

2 komentara:

  1. definitivno moram probati, okus me bas zanima:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Probaj, ako uspiješ nabaviti rabarbaru:) Ja sam uspjela kupiti veću količinu pa sam ju zamrznula - ali potrošila sam sve zalihe, a sad ju nigdje ne uspijevam kupiti.

    OdgovoriIzbriši