1 kg brašna
600 ml mlijeka ili mlačenice (buttermilcha)
40 g kvasca
20 g soli
10 g šećera
sitno naribana kora 2 neprskana limuna
14 svježih cvjetova bazge ili 3 žlice sušenih cvjetova
U malo toplog mlijeka i malo šećera razmrvite kvasac. Ostavite na toplom da nabubri. Ostatak mlijeka pomiješajte s preostalim šećerom i solju.
Cvjetove bazge nemojte prati, jer će izgubiti aromu. Lagano ih otresite da istresete eventualnu puzeću, plazeću i gmižuću gamad. I, nije baš poželjno bazgu brati direktno kraj autoceste:DDD
Cvjetove bazge narežite ili natrgajte na manje dijelove.
600 ml mlijeka ili mlačenice (buttermilcha)
40 g kvasca
20 g soli
10 g šećera
sitno naribana kora 2 neprskana limuna
14 svježih cvjetova bazge ili 3 žlice sušenih cvjetova
U malo toplog mlijeka i malo šećera razmrvite kvasac. Ostavite na toplom da nabubri. Ostatak mlijeka pomiješajte s preostalim šećerom i solju.
Cvjetove bazge nemojte prati, jer će izgubiti aromu. Lagano ih otresite da istresete eventualnu puzeću, plazeću i gmižuću gamad. I, nije baš poželjno bazgu brati direktno kraj autoceste:DDD
Cvjetove bazge narežite ili natrgajte na manje dijelove.
U ovo vrijeme sezona je bazge pa ima svježih cvjetova, ali ja sam ovaj kruh radila sredinom ožujka kada ih nije bilo pa sam upotrijebila suhe cvjetove.
Svake godine beremo bazgu i sušimo cijele cvjetove. Kad se osuše natrpamo ih u papirnate škarnicle i većina cvjetova se zdrobi pa se nisam zamarala usitnjavanjem cvjetova – ionako se zdrobe dok se tijesto mijesi.
U odgovarajuću posudu stavite prosijano brašno, limunovu koru i cvjetove bazge. Dodajte smjesu s kvascem pa postupno dodajte i ostalo mlijeko da zamijesite elastično tijesto. Tijesto pokrijte i ostavite na toplom oko 1 sat da se digne.
Zatim tijesto mijesite na pobrašnjenoj podlozi oko 8 minuta.
Ovisno o tome kako «veliki» kruh želite možete podijeliti tijesto na dva dijela i oblikovati 2 duguljaste štruce.
Ja sam tijesto podijelila na 4 dijela i ispekla 4 štruce kakve su na fotografiji.
Lim za pečenje namastite maslacem (ili aromatičnim uljem). Štruce tijesta također odozgo namastite i stavite ih u lim s tom namaštenom stranom okrenutom prema gore.
Tako pripremljene štruce pokrijte i ostavite na toplom oko 2 sata da se dignu.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na dno pećnice stavite posudu (npr. tavu) s vodom.
Kruh pecite oko 45 min.
Pečeni kruh ostavite da se ohladi.
Lim za pečenje namastite maslacem (ili aromatičnim uljem). Štruce tijesta također odozgo namastite i stavite ih u lim s tom namaštenom stranom okrenutom prema gore.
Tako pripremljene štruce pokrijte i ostavite na toplom oko 2 sata da se dignu.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na dno pećnice stavite posudu (npr. tavu) s vodom.
Kruh pecite oko 45 min.
Pečeni kruh ostavite da se ohladi.
Recept je sa stranice:
Ovo je nesto novo za mene,volim zovu i probacu!
OdgovoriIzbrišiTaman sam htela da pitam da li je to zova :) i ja je volim, najviše domaći sok od zove. Ovo moram da probam obavezno, zovu u selu imam tik uz dvorište.
OdgovoriIzbrišiZanimljivo izgleda, samo nemogu skuziti kakav je okus kruha? Slano ili slatko?
OdgovoriIzbrišivolim bazgu i bas me zanima okus:), a kruh bas lijepo izgleda!
OdgovoriIzbrišiIzgleda zanimljivo,morat ću to isprobati.Bugga
OdgovoriIzbrišiovako nešto nisam nikad probala, ali sigurna sam da ima odličan okus, morat ću to jednom isprobati =)
OdgovoriIzbrišinešto novo, radim sok od bazge ali nije mi palo na pamet da upotrijebim na ovaj način, zanima me okus i sigurno ću probati
OdgovoriIzbrišiDa, bazga je zova, tj. zova je bazga:)
OdgovoriIzbrišiŠto se okusa tiče, ni sol ni šećer nisu u prvom planu, najviše se osjeća aroma bazge i limuna. U originalnom receptu piše da se kruh može poslužiti uz razna jela. Meni se ipak najviše sviđa za samostalno grickanje ili u kombinaciji sa slatkim namazima. Zbog arome bazge nekako mi se ne slaže sa "slanim" i "pikantnim" jelima; možda imam "predrasude" jer nisam navikla na takve vrste kruha:))) Ali to je očito individualno - probajte u raznim kombinacijama, pa ćete vidjeti koja vam najviše odgovara.
Ništa...samo da ti javim da sam isprobala recept, objaviću post 9-og.
OdgovoriIzbrišipozz...
Autor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiČekam tvoje dojmove:)
OdgovoriIzbriši