Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

16. 05. 2009.

Kruh s bazgom




1 kg brašna
600 ml mlijeka ili mlačenice (buttermilcha)
40 g kvasca
20 g soli
10 g šećera
sitno naribana kora 2 neprskana limuna
14 svježih cvjetova bazge ili 3 žlice sušenih cvjetova


U malo toplog mlijeka i malo šećera razmrvite kvasac. Ostavite na toplom da nabubri. Ostatak mlijeka pomiješajte s preostalim šećerom i solju.

Cvjetove bazge nemojte prati, jer će izgubiti aromu. Lagano ih otresite da istresete eventualnu puzeću, plazeću i gmižuću gamad. I, nije baš poželjno bazgu brati direktno kraj autoceste:DDD
Cvjetove bazge narežite ili natrgajte na manje dijelove.

U ovo vrijeme sezona je bazge pa ima svježih cvjetova, ali ja sam ovaj kruh radila sredinom ožujka kada ih nije bilo pa sam upotrijebila suhe cvjetove.
Svake godine beremo bazgu i sušimo cijele cvjetove. Kad se osuše natrpamo ih u papirnate škarnicle i većina cvjetova se zdrobi pa se nisam zamarala usitnjavanjem cvjetova – ionako se zdrobe dok se tijesto mijesi.

U odgovarajuću posudu stavite prosijano brašno, limunovu koru i cvjetove bazge. Dodajte smjesu s kvascem pa postupno dodajte i ostalo mlijeko da zamijesite elastično tijesto. Tijesto pokrijte i ostavite na toplom oko 1 sat da se digne.

Zatim tijesto mijesite na pobrašnjenoj podlozi oko 8 minuta.
Ovisno o tome kako «veliki» kruh želite možete podijeliti tijesto na dva dijela i oblikovati 2 duguljaste štruce.
Ja sam tijesto podijelila na 4 dijela i ispekla 4 štruce kakve su na fotografiji.

Lim za pečenje namastite maslacem (ili aromatičnim uljem). Štruce tijesta također odozgo namastite i stavite ih u lim s tom namaštenom stranom okrenutom prema gore.

Tako pripremljene štruce pokrijte i ostavite na toplom oko 2 sata da se dignu.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na dno pećnice stavite posudu (npr. tavu) s vodom.
Kruh pecite oko 45 min.

Pečeni kruh ostavite da se ohladi.

Broj komentara: 11:

  1. Ovo je nesto novo za mene,volim zovu i probacu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Taman sam htela da pitam da li je to zova :) i ja je volim, najviše domaći sok od zove. Ovo moram da probam obavezno, zovu u selu imam tik uz dvorište.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zanimljivo izgleda, samo nemogu skuziti kakav je okus kruha? Slano ili slatko?

    OdgovoriIzbriši
  4. volim bazgu i bas me zanima okus:), a kruh bas lijepo izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  5. Izgleda zanimljivo,morat ću to isprobati.Bugga

    OdgovoriIzbriši
  6. ovako nešto nisam nikad probala, ali sigurna sam da ima odličan okus, morat ću to jednom isprobati =)

    OdgovoriIzbriši
  7. nešto novo, radim sok od bazge ali nije mi palo na pamet da upotrijebim na ovaj način, zanima me okus i sigurno ću probati

    OdgovoriIzbriši
  8. Da, bazga je zova, tj. zova je bazga:)

    Što se okusa tiče, ni sol ni šećer nisu u prvom planu, najviše se osjeća aroma bazge i limuna. U originalnom receptu piše da se kruh može poslužiti uz razna jela. Meni se ipak najviše sviđa za samostalno grickanje ili u kombinaciji sa slatkim namazima. Zbog arome bazge nekako mi se ne slaže sa "slanim" i "pikantnim" jelima; možda imam "predrasude" jer nisam navikla na takve vrste kruha:))) Ali to je očito individualno - probajte u raznim kombinacijama, pa ćete vidjeti koja vam najviše odgovara.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ništa...samo da ti javim da sam isprobala recept, objaviću post 9-og.
    pozz...

    OdgovoriIzbriši
  10. Autor je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši