Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

14. 05. 2009.

Riža i leća u korama


175 g (zelene) leće
2 lista lovora
2 crvena luka
oko 1200 ml vode + 2 kocke za juhu
225 g riže
4 žlice nasjeckanog svježeg peršinovog lišća
2 žlice nasjeckanog svježeg kopra
1 jaje
225 g gljiva
4-8 kora kupovnog vučenog tijesta
3 kuhana jaja
sol, papar


Leću namočite preko noći ili barem pola sata prije kuhanja u hladnu vodu (ako ju ne namočite treba ju duže kuhati). Prije kuhanja ju ocijedite.

Luk oljuštite i narežite na veće ploške.

U lonac stavite oko 400 ml vode, 1 razmrvljenu kocku za juhu, lovorovo lišće, 1 narezani luk i leću. Stavite na štednjak i kad zakuha, kuhajte na laganoj vatri da nabubri i omekša. Po potrebi podlijevajte vodom, ali nemojte nalijati previše vode jer leća mora upiti svu tekućinu – cilj je dobiti pomalo «čvrsti» nadjev od neraskuhane leće, a ne juhu. Maknite s vatre i začinite solju i paprom.
Vrijeme kuhanja ovisi o tome koju vrstu leće koristite i jeste li ju prije kuhanja namočili ili ne.

U drugom loncu zagrijte 2 žlice maslaca i na njemu pržite luk oko 5 min. Dodajte rižu, kratko popržite pa zalijte s otprilike 600 ml vode i dodajte 1 razmrvljenu kocku. Kuhajte na laganoj vatri da riža omekša i upije tekućinu (po potrebi, tijekom kuhanja, podlijevajte vodom).
Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji poklopljeno 5 min.
Zatim dodajte narezano začinsko bilje. Ostavite da se malo ohladi pa umiješajte 1 ulupano jaje, začinite solju i paprom.

U tavi zagrijte 3 žlice ulja.
Gljive očistite i narežite na ploške. Popržite ih oko 5 min. da malo omekšaju. Ostavite ih da se malo ohlade.

Pliću posudu za pečenje premažite maslacem.

Kore tijesta složite tako da dno posude bude obloženo, ali i da veći dio kora visi preko ruba sa svih strana posude za pečenje. Možete upotrijebiti 4 kore, ili možete uzeti 1 koru, premazati ju a malo ulja i na nju staviti drugu koru i onda obložiti posudu s 4 duple kore (dvije po dvije kore – jedna na drugoj, kao za savijaču).

Na tijesto složite sloj riže, pa po njoj sloj leće, pa sloj gljiva, dodajte i na ploške narezana kuhana jaja, pa onda stavite ostatak riže, na nju ostatak leće i onda ostatak gljiva. Svaki sloj posolite i popaprite.

Krajeve kora preklopite preko nadjeva i na sredini ih stegnite kao «zavežljaj». Kore će malo popucati i drobiti se, ali nema veze.

Kore odozgo premažite rastopljenim maslacem ili uljem.



Stavite u hladnjak da očvrsne.

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Izvadite iz hladnjaka i stavite na jednu od donjih rešetki pećnice (da "zavežljaj" ne dodiruje strop pećnice), pecite oko 45 min. da kore dobiju boju.

Moguće je da će «zavežljaj» na sredini brzo dobiti boju jer je najbliže stropu pećnice, a do kraja pečenja bi mogao potpuno pocrniti. Ako vidite da je jako potamnio, na taj središnji uzdignuti dio stavite komad folije - samo na taj dio koji je potamnio, ostatak kora neka bude otkriven. I nemojte stiskati tu foliju oko «zavežljaja» jer će se kore zdrobiti – foliju sasvim lagano položite na «zavežljaj».
Možete i isprobavati funkcije pećnice, ne znam kako bi to funkcioniralo da se isključi gornji grijač, nisam nikad eksperimentirala s tim, jednostavnije mi je na potamnjeli «zavežljaj» staviti komad folije:DDD

Pečeno jelo ostavite da se hladi 10ak min., a onda ga poslužite.

*Recept je iz Vegetarijanske kuharice, Roz Denny, Rijeka, Leo – Commerce, 1998.

4 komentara:

  1. Ovo izgleda jako dekorativno, a vjerujem i da je ukusno. Ne volim lecu pa cu probati s necim zamjeniti i napraviti jedan prekrasan rucak. Hvala ti na divnoj ideji!

    OdgovoriIzbriši
  2. niti ja nisam ljubitelj lece, a ovako bi mozda i prosla, odlicno si ju spremila!

    OdgovoriIzbriši
  3. jubistacha - umjesto leće možeš staviti neko povrće ili meso/salamu, naribani tvrdi sir... ili možeš udvostručiti količinu riže:)

    Sweet Corner - i ti možeš zamijeniti leću nečim:DDD

    OdgovoriIzbriši
  4. ovo ti je baš super dekorativno :)

    OdgovoriIzbriši