175 g (zelene) leće
2 lista lovora
2 crvena luka
oko 1200 ml vode + 2 kocke za juhu
225 g riže
4 žlice nasjeckanog svježeg peršinovog lišća
2 žlice nasjeckanog svježeg kopra
1 jaje
225 g gljiva
4-8 kora kupovnog vučenog tijesta
3 kuhana jaja
sol, papar
Leću namočite preko noći ili barem pola sata prije kuhanja u hladnu vodu (ako ju ne namočite treba ju duže kuhati). Prije kuhanja ju ocijedite.
2 lista lovora
2 crvena luka
oko 1200 ml vode + 2 kocke za juhu
225 g riže
4 žlice nasjeckanog svježeg peršinovog lišća
2 žlice nasjeckanog svježeg kopra
1 jaje
225 g gljiva
4-8 kora kupovnog vučenog tijesta
3 kuhana jaja
sol, papar
Leću namočite preko noći ili barem pola sata prije kuhanja u hladnu vodu (ako ju ne namočite treba ju duže kuhati). Prije kuhanja ju ocijedite.
Luk oljuštite i narežite na veće ploške.
U lonac stavite oko 400 ml vode, 1 razmrvljenu kocku za juhu, lovorovo lišće, 1 narezani luk i leću. Stavite na štednjak i kad zakuha, kuhajte na laganoj vatri da nabubri i omekša. Po potrebi podlijevajte vodom, ali nemojte nalijati previše vode jer leća mora upiti svu tekućinu – cilj je dobiti pomalo «čvrsti» nadjev od neraskuhane leće, a ne juhu. Maknite s vatre i začinite solju i paprom.
Vrijeme kuhanja ovisi o tome koju vrstu leće koristite i jeste li ju prije kuhanja namočili ili ne.
U drugom loncu zagrijte 2 žlice maslaca i na njemu pržite luk oko 5 min. Dodajte rižu, kratko popržite pa zalijte s otprilike 600 ml vode i dodajte 1 razmrvljenu kocku. Kuhajte na laganoj vatri da riža omekša i upije tekućinu (po potrebi, tijekom kuhanja, podlijevajte vodom).
Maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji poklopljeno 5 min.
Zatim dodajte narezano začinsko bilje. Ostavite da se malo ohladi pa umiješajte 1 ulupano jaje, začinite solju i paprom.
U tavi zagrijte 3 žlice ulja.
Gljive očistite i narežite na ploške. Popržite ih oko 5 min. da malo omekšaju. Ostavite ih da se malo ohlade.
Pliću posudu za pečenje premažite maslacem.
Kore tijesta složite tako da dno posude bude obloženo, ali i da veći dio kora visi preko ruba sa svih strana posude za pečenje. Možete upotrijebiti 4 kore, ili možete uzeti 1 koru, premazati ju a malo ulja i na nju staviti drugu koru i onda obložiti posudu s 4 duple kore (dvije po dvije kore – jedna na drugoj, kao za savijaču).
Na tijesto složite sloj riže, pa po njoj sloj leće, pa sloj gljiva, dodajte i na ploške narezana kuhana jaja, pa onda stavite ostatak riže, na nju ostatak leće i onda ostatak gljiva. Svaki sloj posolite i popaprite.
Krajeve kora preklopite preko nadjeva i na sredini ih stegnite kao «zavežljaj». Kore će malo popucati i drobiti se, ali nema veze.
Kore odozgo premažite rastopljenim maslacem ili uljem.
Stavite u hladnjak da očvrsne.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Izvadite iz hladnjaka i stavite na jednu od donjih rešetki pećnice (da "zavežljaj" ne dodiruje strop pećnice), pecite oko 45 min. da kore dobiju boju.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Izvadite iz hladnjaka i stavite na jednu od donjih rešetki pećnice (da "zavežljaj" ne dodiruje strop pećnice), pecite oko 45 min. da kore dobiju boju.
Moguće je da će «zavežljaj» na sredini brzo dobiti boju jer je najbliže stropu pećnice, a do kraja pečenja bi mogao potpuno pocrniti. Ako vidite da je jako potamnio, na taj središnji uzdignuti dio stavite komad folije - samo na taj dio koji je potamnio, ostatak kora neka bude otkriven. I nemojte stiskati tu foliju oko «zavežljaja» jer će se kore zdrobiti – foliju sasvim lagano položite na «zavežljaj».
Možete i isprobavati funkcije pećnice, ne znam kako bi to funkcioniralo da se isključi gornji grijač, nisam nikad eksperimentirala s tim, jednostavnije mi je na potamnjeli «zavežljaj» staviti komad folije:DDD
Pečeno jelo ostavite da se hladi 10ak min., a onda ga poslužite.
*Recept je iz Vegetarijanske kuharice, Roz Denny, Rijeka, Leo – Commerce, 1998.
Ovo izgleda jako dekorativno, a vjerujem i da je ukusno. Ne volim lecu pa cu probati s necim zamjeniti i napraviti jedan prekrasan rucak. Hvala ti na divnoj ideji!
OdgovoriIzbrišiniti ja nisam ljubitelj lece, a ovako bi mozda i prosla, odlicno si ju spremila!
OdgovoriIzbrišijubistacha - umjesto leće možeš staviti neko povrće ili meso/salamu, naribani tvrdi sir... ili možeš udvostručiti količinu riže:)
OdgovoriIzbrišiSweet Corner - i ti možeš zamijeniti leću nečim:DDD
ovo ti je baš super dekorativno :)
OdgovoriIzbriši