Ako još netko nije ispekao, skuhao itd. svoj rad za sudjelovanje u «Ajme…» ili nije poslao prijavu; još stignete, prijave primam još i 1. lipnja : )
I bez brige, početkom lipnja napisat ću post u kojem ću navesti sve sudionike, odrediti domaćicu itd.
I da, ovaj recept je moja ulaznica za blog-druženje "Ajme, koliko nas je" koje je pokrenula Monsoon s bloga Dalmacija down under . U svibnju 2009. domaćica sam ja, s ovog bloga: ))) Nakon kvara na kompjuteru, kad sam konačno saznala da sam ja domaćica, navrat-nanos zadala sam temu "čokolada".
Na ovaj način doprinosim temi koju sam zadala:)
Kad sam vidjela naslov «Zamrznuti kolač», recept me zaintrigirao. Pročitavši ga, dojmilo me se pola kile čokolade. Ali recept mi je bio čudan, jer nikad nisam radila takvo nešto: kolač se ispeče i zamrzne i onda se jede smrznut!To moram probati.
I tako sam ja sve to pripremila i ispekla. Kolač je nakon samo 20 min. pečenja bio nevjerojatno čvrst, podsjećao je na stvrdnuti puding. Naravno, nisam vrući kolač odmah ugurala u zamrzivač jer bi se od «vrućine» kalupa i kolača, ono sve što imam u pretincu za zamrzavanje, počelo odmrzavati. Zato sam pričekala da kolač bude mlak i onda sam ga s kalupom ugurala u pretinac za zamrzavanje. I kolač je prenoćio u pretincu za zamrzavanje.
Sutradan sam ga izvadila iz kalupa, odlijepila papir i promatrala plod svoga rada. Pa, da ga probam narezati! Kolač je bio «leden», ali oštrim nožem dao se rezati, nije bio «tvrd» kao led. I nije bio loš: )
U originalu, za posluživanje je potrebno 250 g malina i 250 g kupina. Po 125 g malina i kupina se ispasira u pire. Smrznuti kolač se složi na tanjure, prelije umakom od ispasiranog voća i ukrasi cijelim malinama i kupinama. Nisam imala maline i kupine pa sam ispasirala 250 g jagoda, a 250 g ostavila sam za ukrašavanje.
U ove ispasirane jagode dodala sam više šećera u prahu nego što piše u receptu (jer je to meni bilo kiselo).
I tako sam poslužila taj smrznuti kolač. Složili smo se da je osvježajvajuć.
Kao eksperiment, ostavila sam dio kolača na sobnoj temperaturi da se odmrzne. Da vidimo što će se dogoditi.
Kad se kolač odmrznuo, ostao je postojan, tj. nije se rastopio, ni razvlačio, ni raspadao. Bio je dovoljno čvrst da se može rezati, tj. nije se pretvorio u mazivu kremu.
I moram priznati da se meni puno više svidjela ova odmrznuta varijanta. Kolač je nekako «mekši» (naravno, kad nije smrznut), malko je kremast, nekako je «lakši»…
I da sažmem: kolač se može jesti smrznut i odmrznut.
I otuda ova «smrznuta ili ne» čokoladna torta: )
Sastojci
500 g čokolade za kuhanje (s većim postotkom kakaa)
160 g maslaca
1 žlica šećera
1 žlica brašna
4 jaja
+
500 g malina ili kupina ili jagoda…
(šećer u prahu)
Maslac narežite na listiće, a čokoladu nasjeckajte pa sve zajedno otopite na pari. Ostavite da se ohladi, da bude mlako.
Cijela jaja miksajte sa šećerom oko 3 min. da dobijete gustu, pjenastu, svijetlu smjesu. Zatim lagano umiješajte mlaku čokoladu i brašno.
Kalup za pečenje (22 cm) obložite papirom za pečenje i ulijte pripremljenu smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 20ak min.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi i onda ga stavite u pretinac za zamrzavanje (na 6 sati ili preko noći).
(Ili ga stavite u hladnjak (ne u pretinac za zamrzavanje) pa ćete poslužiti nezamrznutu varijantu:)
Ohlađeni/smrznuti kolač izvadite iz zamrzivača, maknite kalup, odlijepite papir. Po potrebi, vratite ga u zamrzivač do posluživanja.
Polovicu voća očistite, operite i ispasirajte da dobijete umak.
(Ne morate ga procijediti, ali ja sam ga ipak procijedila kroz gusto cjedilo da unutra ne plivaju grubi komadi.) Dodajte 1 žlicu (ili više) šećera u prahu.
Ostatak voća očistite, operite i osušite.
Kolač narežite na šnite. Na svaki tanjur stavite šnitu kolača, prelijte ju umakom od ispasiranog voća, ukrasite voćem i poslužite.
Kolač možete poslužiti smrznut ili odmrznut: )
Tortu možete napraviti ranije pa ju držati zamrznutu u zamrzivaču i onda ju možete poslužiti smrznutu ili odmrznutu. Naravno, kad se jednom odmrzne, nije ju preporučljivo ponovno zamrzavati (to pravilo općenito vrijedi za sve namjernice).
*Recept je iz časopisa «Torte», broj 12, godina 2008.
Baš me privlači ovaj neobičan recept za tortu i sigurno ću ga isprobati!:)
OdgovoriIzbrišiI meni je super,pravicu uskoro!sjajno izgleda!
OdgovoriIzbrišiwow, odusevljena sam s pola kg cokolade:))) izgleda fenomenalno!
OdgovoriIzbrišiI meni je baš ovo super!
OdgovoriIzbrišiSanela,
OdgovoriIzbrišiThis is a great blog.
Good recipes and great photos.
I like the idea of friendship on the web.
I want to give you a hand and prizes:
Hard Working Food Blogger Award
Accept this type of awards,
to make new acquaintances and good relations.
I am happy to offer.
look here
http://trydiani.blogspot.com/2009/05/hard-working-food-blogger-award.html
Congratulations ...and continue ! Diana
Gorgeous :)
OdgovoriIzbrišipravi ljetni kolac, za osvjezenje ravno iz zamrzivaca...
OdgovoriIzbrišiUh... pola kg cokolade! Mora da je super. Secam se samo jedne jos cokoladnije torte kod Vali, tamo bese ide 700 g cokolade.
OdgovoriIzbrišiRado bih probala tu smrznutu varijantu, kad vec ne stigoh nista da napravim na ovako siroku temu.
Pozdravi!
Hvala svima:)))))))
OdgovoriIzbrišidi_ana - thank you!
sigurna sam da bi se meni dopala i smrznuta i odmrznuta varijanta :)
OdgovoriIzbrišiJako lijepo izgleda, a i menije zanimljivo ovo zamrzavanje kolače, svakako nešto što treba isprobati. :)
OdgovoriIzbrišiProbaj:)
OdgovoriIzbriši