Recept je iz časopisa: Torte; Žena +, br. 12, 2008.
Sastojci
8 jaja
120 g čokolade za kuhanje
140 g mekanog margarina/maslaca
170 g šećera
70 g krušnih mrvica
50 ml ruma
100 ml mlijeka
170 g kokosovog brašna
Šećerna glazura
- svijetla
70ak g šećera u prahu
oko 1 čajna žlica hladne vode
- tamna
60ak g šećera u prahu
1 žlica kakaa
oko 1 čajna žlica hladne vode
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od malo posoljenih bjelanjak izmiksajte snijeg.
Rum pomiješajte s mlijekom, dodajte krušne mrvice i dobro promiješajte da mrvice ne ostanu suhe (smjesa će biti poprilično «suhonjava», ali nije potrebno dodavati više tekućine).
Čokoladu nasjeckajte i otopite na pari. Ostavite ju da se malo ohladi pa joj dodajte šećer i margarin narezan na komadiće pa sve zajedno dobro izmiksajte (da se šećer rastopi). Dodavajte jedan po jedan žumanjak i nakon svakog žumanjak smjesu dobro izmiksajte.
Zatim umiješajte i krušne mrvice. Tada naizmjence dodajte kokos i snijeg od bjelanjaka i lagano izmiksajte.
Kalup za kuglof namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 35 min. Onda smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i kuglof pecite još 20ak min., provjerite čačkalicom je li pečen.
Pečeni kuglof ostavite da se 10ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite i ostavite da se potpuno ohladi.
Ohlađeni kuglof možete prelijati šećernom ili čokoladnom glazurom, ili ga posipati šećerom u prahu…
Ja sam kuglof prelijala/ukrasila svijetlom i tamnom šećernom glazurom.
Za svijetlu glazuru, u posudu stavite šećeri i polako dodavajte vodu, stalno miješajući žlicom, da odbijete «gustu pastu».
Za tamnu glazuru, u posudu stavite šećeri i kakao pa polako dodavajte vodu, stalno miješajući žlicom, da odbijete «gustu pastu».
Što se tih glazura tiče, ne možete pogriješiti: ako je smjesa pregnjecava, dodajte još šećera, a ako je suha/čvrsta dodajte još vode (potrebna količina tekućine može ovisiti i o vrsti/proizvođaču šećera).
Glazure naizmjence, u obliku debljih i tanjih «niti», stavljajte na kolač, tj. «prošarajte» ga.
Kad glazuru stavite na kolač ne smije biti tako rijetka da «curi» ko´voda, treba biti gusta kao «pasta» da se lagani «širi» i «rasporedi» po kolaču.
Kuglof ostavite oko 1 sat na sobnoj temperaturi da se glazura osuši i stvrdne.
Prelep je!
OdgovoriIzbrišiDivno!
OdgovoriIzbrišiFabulozno!
OdgovoriIzbrišiOvaj mi kuglof super izgleda,a i glazure dosad nisam radila nikad na ovaj nacin.Baj d vej..Znači glazure se ne kuhaju..i koliko minuta miješati da se dobije gušća smjesa(glazura)
OdgovoriIzbriši:)
Marijana;
OdgovoriIzbrišihvala:)
Danijela;
hvala:)
Jasna;
hvala.
hannum;
hvala:)
Glazura se ne kuha. I ne treba ju dugo miješati, promiješaš ju žlicom da se sastojci povežu i da bude glatka.