Zašto ova rolada nosi naziv Žuta rolada? Osim žute kreme, sastoji se i od smeđe kore, pa bi to onda mogla zvati Smeđa rolada, ili Žuto-smeđa rolada ili Smeđe-žuta rolada,… Al´ da ne trkeljam više: niti sam izmislila recept, niti sam ga krstila - recept je iz mamine bilježnice, pa nek´ onda bude «žuta».
Po uzoru na «koru» iz ovog recepta, radila sam Salamicu s rižinim pahuljicama.
Nisam ljubitelj takvih kolača, ali nekad i ja radim nešto «nepečeno» pa se i ova Žuta rolada nađe na repertoaru.
Krema
2 kuhana žumanjka
80 g mekanog margarina/maslaca
80 g šećera u prahu
Kora
150 g mljevenih oraha
150 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
1 svježi bjelanjak
1 velika žlica ruma
+
kristal šećer za razvaljati
Za kremu, kuhane žumanjke ispasirajte (sameljite).
Mekani margarin kremasto izmiksajte sa šećerom u pragu pa dodajte ispasirane žumanjke i sve dobro izmiksajte.
Što se žumanjaka tiče, ne treba komplicirati i kuhati ih na pari, ili «poširati» na vodi itd.: jednostavno skuhajte jaja, kao što ih i inače kuhate i žumanjke upotrijebite za kremu, a s kuhanim bjelanjcima radite što god hoćete.
Za koru, od malo posoljenog bjelanjka izmiksajte snijeg.
Čokoladu nasjeckajte i otopite na pari, malo ju ohladite (ali pazite da se ne stvrdne).
U posudu stavite orahe, šećer, izmiksani snijeg, mlaku čokoladu i rum te zamijesite glatku smjesu. Smjesa je poprilično ljepljiva, po potrebi posipajte ruke šećerom u prahu.
Kad zamijesite smjesu može se činiti jako gnjecava i ljepljiva, ali na zraku se suši i stvrdnjava; možete ju ostaviti da se suši 2-3 min. da ne bude tako ljepljiva.
Papir za pečenje (oko 38 cm x 50 cm) posipajte šećerom i kristalom pa na njemu odmah razvaljajte smjesu u pravokutnik (tanko, 3 - 5 mm debljine).
Ako se smjesa lijepi za valjak, posipajte ga šećerom u prahu.
Roladu stavite u hladnjak na par sati da se stvrdne.
Lepo izgleda, a vidiš, ja obožavam ovako, brze i nepečene poslastice. Pozdrav!
OdgovoriIzbrišijako lijepa rolada
OdgovoriIzbrišiVolim tvoje postove, a i rolada je sasvim dobro-izgledajuca!
OdgovoriIzbrišiLepo izgleda, dekorativno, a i odličnog je ukusa.
OdgovoriIzbrišiJa ovu roladu ne znam pod tim imenom, već kao roladu od oraha! Obavezno je radim za Novu godinu, inače ne, ne znam ni sama zašto. Vrlo je dekorativna, a o tome kako je dobra, neću ni pričati. Odlično ti je uspjela. Ja obično napravim nešto manje.
OdgovoriIzbrišiWow! This looks great!
OdgovoriIzbrišiZora;
OdgovoriIzbrišiDa, zgodno izgleda, a i sviđa se onima koji vole orahe.
Tamara;
hvala:)
Jasna;
hvala:DDD
Olgica;
hvala:)
Κάθαρσις;
tvoja varijanta naziva ima puno više smisla jer u roladi ionako dominiraju orasi. Ne znam zašto se to u maminoj bilježnici zove "Žuta rolada". Ja ju ne radim često, a i kad ju napravim, nemam običaj jesti ju, ne volim orahe, a ni krema mi se ne sviđa.
Moja mama ima naviku to često pripremati, pogotovo za slavlja kad treba napraviti hrpu kolača.
Cooking Gallery;
thank you:)
Draga Sanela jako mi se svidja vas blog .I ja sam zaljubljenik ove zute rolade . Prekontrolisala sam moj recept i uporedila sa vasim ...to je to ...
OdgovoriIzbrišiSad za Uskrs sam pravila rolat i stavila moj + vas recept .
Nadam se da je OK .
Posjetite me na www.draganasgarden.blogspot.com
Ovako ju i ja radim. Jedino , ne volim da mi kristal šećer kocka pod zubima pa crnu smjesu oblikujem u vrećici
OdgovoriIzbriši* krcka
OdgovoriIzbriši