Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

27. 03. 2011.

Kokos-kuglof

Na prvi pogled možda se čini da u ovaj kolač ne ide brašno. Ako bacite drugi pogled, primijetit ćete da u kolač ide brašno: u obliku krušnih mrvica (a od čega se dobivaju krušne mrvice, nego od (suhog) kruha, koji se radi od brašna:D
Recept je iz časopisa: Torte; Žena +, br. 12, 2008.


 

 Sastojci
8 jaja
120 g čokolade za kuhanje
140 g mekanog margarina/maslaca
170 g šećera
70 g krušnih mrvica
50 ml ruma
100 ml mlijeka
170 g kokosovog brašna

Šećerna glazura
- svijetla
70ak g šećera u prahu
oko 1 čajna žlica hladne vode
- tamna
60ak g šećera u prahu
1 žlica kakaa
oko 1 čajna žlica hladne vode


Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od malo posoljenih bjelanjak izmiksajte snijeg.
Rum pomiješajte s mlijekom, dodajte krušne mrvice i dobro promiješajte da mrvice ne ostanu suhe (smjesa će biti poprilično «suhonjava», ali nije potrebno dodavati više tekućine).

Čokoladu nasjeckajte i otopite na pari. Ostavite ju da se malo ohladi pa joj dodajte šećer i margarin narezan na komadiće pa sve zajedno dobro izmiksajte (da se šećer rastopi). Dodavajte jedan po jedan žumanjak i nakon svakog žumanjak smjesu dobro izmiksajte.
Zatim umiješajte i  krušne mrvice. Tada naizmjence dodajte kokos i snijeg od bjelanjaka i lagano izmiksajte.

Kalup za kuglof namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 35 min. Onda smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i kuglof pecite još 20ak min., provjerite čačkalicom je li pečen.
Pečeni kuglof ostavite da se 10ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite i ostavite da se potpuno ohladi.

Ohlađeni kuglof možete prelijati šećernom ili čokoladnom glazurom, ili ga posipati šećerom u prahu…

Ja sam kuglof prelijala/ukrasila svijetlom i tamnom šećernom glazurom.


Za svijetlu glazuru, u posudu stavite šećeri i polako dodavajte vodu, stalno miješajući žlicom, da odbijete «gustu pastu».

Za tamnu glazuru,  u posudu stavite šećeri i kakao pa polako dodavajte vodu, stalno miješajući žlicom, da odbijete «gustu pastu».

Što se tih glazura tiče, ne možete pogriješiti: ako je smjesa pregnjecava, dodajte još šećera, a ako je suha/čvrsta dodajte još vode (potrebna količina tekućine može ovisiti i o vrsti/proizvođaču šećera).

Glazure naizmjence, u obliku debljih i tanjih «niti», stavljajte na kolač, tj. «prošarajte» ga.
Kad glazuru stavite na kolač ne smije biti tako rijetka da «curi» ko´voda, treba biti gusta kao «pasta» da se lagani «širi» i «rasporedi» po kolaču.

Kuglof ostavite oko 1 sat na sobnoj temperaturi da se glazura osuši i stvrdne.




Broj komentara: 5:

  1. Ovaj mi kuglof super izgleda,a i glazure dosad nisam radila nikad na ovaj nacin.Baj d vej..Znači glazure se ne kuhaju..i koliko minuta miješati da se dobije gušća smjesa(glazura)
    :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Marijana;
    hvala:)

    Danijela;
    hvala:)

    Jasna;
    hvala.

    hannum;
    hvala:)
    Glazura se ne kuha. I ne treba ju dugo miješati, promiješaš ju žlicom da se sastojci povežu i da bude glatka.

    OdgovoriIzbriši