Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

17. 03. 2011.

Urnebes i tri juhe od graha

Volim grah. I to, baš, samo,  grah (mahune i grašak su mi užasnog okusa).
Zbog moje ljubavi prema grahu, recepti s grahom su uvijek dobrodošli:)

:)

Urnebes od graha i krumpira

Ovaj recept je s Coolinarike. Nisam ljubitelj pirea od krumpira; zapravo, smatram da je pire nešto najgore što se od krumpira može napraviti. Ali grah volim u svim varijantama, pa čak i manje ili više zdrobljen, zato mi se ovaj recept jako sviđa. Što se dodavanja «popratnih» sastojaka tiče, u originalu se dodaju poriluk i suhe paprike. Nisam ljubitelj ni jednog ni drugog, pa ja u recept dodajem ono što se meni sviđa ili ono čime raspolažem (a nije mi (potpuno) mrsko) - crveni luk, masline, kockice tvrdog sira, kisele krastavce, pečenu papriku, začinsko bilje, … 















Sastojci
500 g kuhanog graha (može iz konzerve)
4 velika krumpira
1 crveni luk (ili poriluk)
2 češnja češnjaka
pečene paprike ili masline ili kiseli krastavci ili nešto treće…
ulje
sol, papar
ocat ili limunov sok
svježe začinsko bilje
oko 100 ml tekućine u kojoj se kuhao krumpir


Krumpir ogulite i skuhajte pa ga zdrobite u pire. Sačuvajte malo tekućine u kojoj se krumpir kuhao.

Ocijeđeni grah malo zgnječite (žlicom ili drobilicom za krumpir) pa ga pomiješajte s pireom od krumpira.

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte, pečene paprike narežite na kockice ili rezance, a kisele krastavce narežite na kolutiće i sve  dodajte grahu i krumpiru zajedno s (narezanim ili cijelim) maslinama.

Prema ukusu dodajte ulje, sol, papar, nasjeckano začinsko bilje i ocat/limunov sok.
Na kraju umiješajte malo tekućine  u kojoj se kuhao krumpir – da bi dobili željenu konzistenciju.


:)

Sada slijede čak tri juhe od graha. Pisala sam već da ne volim juhe: pritom mislim na one zdrave, lagane, bistre, prozirne… juhice u kojima pliva dvadesetak vrsta povrća koje ne volim (od mrkve, preko peršina, celera, do kelja, cvjetače,… ne znam što mi je od toga svega najgore).

Ali ovakve guste, čvrste, škrobaste, teške,…  juhe  od graha - njih obožavam.


Juha od graha (i ječmene kaše)














Sastojci za 4-6 osoba
oko 1 kg suhog graha
1-2 veća crvena luka
2 češnja češnjaka
1-2 rajčice
pola čajne žlice mljevenog kumina
slatka crvena paprika (može i malo ljute)
sol, papar, ocat
oko 80 g ječmene kaše


Dan ranije namočite grah u hladnu vodu i ostavite da odstoji preko noći.

Idući dan grah ocijedite pa ga zalijte novom hladnom vodom i stavite ga kuhati. Kad zakuha, kuhajte ga oko pola sata, tj. da napola omekša. Ocijedite vodu.

Obje vrste luka očistite i nasjeckajte.

U loncu zagrijte 3 žlice ulja pa dodajte obje vrste luka i staklasto ih popržite. Zatim dodajte narezanu rajčicu, kumin, papriku, sol, papar i grah pa zalijte vodom da one seže iznad graha. Sve savite kuhati i kuhajte na laganoj vatri da grah omekša, ali i da se «raspadne» tj. da «ispusti» svoj škrob i zgusne tekućinu. Po potrebi, dolijevajte vodu.

Teško je reći koliko vode je potrebno i koliko dugo grah treba kuhati,  jer to ovisi o vrsti, ali i o starosti graha. Obično mu treba oko  sat i pol…
Vodite računa o tome da pred kraj «juha» treba biti gusta, tj. da dio tekućine treba ispariti, a ostatak tekućine treba se «zgusnuti» od škroba iz graha (dok je juha «vruća» to možda ne dolazi toliko do izražaja, ali hlađenjem će se juha još jače zgusnuti). A bitno je i koliko gustu/rijetku juhu želite: možete nalijati puno vode, pa će biti rijetka. 
Na početku juhu ne trebate stalno miješati, dovoljno ju je povremeno malo promiješati; ali pred kraj, kad se "zgusne": treba ju češće miješati da ne zagori.

Ja obožavam kad je juha tako gusta da žlica stoji u njoj, a kad se ohladi, tako se «stvrdne» da se praktički može rezati, izgleda kao stvrdnuti puding; odlična mi je kad je takva.


U juhu možete, ali ne morate, dodati kuhanu ječmenu kašu.

Nisam ljubitelj varijante s ječmenom kašom (jer ne volim te ječmene, zobene, heljdine, prosene itd. kaše), ali ponekad ju dodam, malo za promjenu. 

U loncu zakuhajte oko litru vode, posolite ju i dodajte ječmenu kašu, ja ne stavljam puno, oko 80 g. Kuhajte da kaša omekša (ovisno o proizvođaču, to može biti 15 min., ali i 25 min.(!)). 

Kuhanu kašu ocijedite i dodajte u kuhani grah; po potrebi dodajte vodu u kojoj se kaša kuhala ili dodajte čistu vodu (ovisno o tome na koliko gusto ste skuhali grah, tj. koliko gustu juhu želite – kuhana kaša će upiti još tekućine; pa će se juha još više zgusnuti). Sve ostavite da još jednom zakuha i prokuhajte oko 5 min.

Juhu začinite solju, paprom i octom.

Ja juhu prije posluživanja ostavim da se malo ohladi – kako bi se zgusnula…

Ako vam je juha pregusta, dolijte vodu i sve još jednom zakuhajte.  


:)

To je dakle jedna varijanta recepta za juhu od graha, naravno, svi imaju svoje varijacije na temu…
Sada slijedi praktički ista juha, ali ovo nije ta «tradicionalna» juha od graha, nego je to «moderna» krem juha od graha:) Proces pripreme je isti; samo još treba dodatno usitniti dio graha i dodati kiselo vrhnje.
Što se rajčice tiče, možete ju dodati. Ja nemam naviku baš uvijek ju upotrebljavati: ovaj put ju nisam stavila, pa je zato ova juha «smeđa» (a ona u prvom receptu je «crvena» jer sam odmah na početku dodala narezanu rajčicu i slatku mljevenu papriku). Ali boja juhe ovisi i o vrsti graha. Ja sam u oba recepta upotrijebila grah trešnjevac.


Krem juha od graha














Sastojci za 4 osobe
oko 1 kg suhog graha
1-2 veća crvena luka
2 češnja češnjaka
pola čajne žlice mljevenog kumina
oko 150 g kiselog vrhnja
sol, papar, ocat
nasjeckano svježe peršinovo lišće


Dan ranije namočite grah u hladnu vodu i ostavite da odstoji preko noći.

Idući dan grah ocijedite pa ga zalijte novom hladnom vodom i stavite ga kuhati. Kad zakuha, kuhajte ga oko pola sata, tj. da napola omekša. Ocijedite vodu.

Obje vrste luka očistite i nasjeckajte.

U loncu zagrijte  žlicu ulja pa dodajte obje vrste luka i staklasto ih popržite. Zatim dodajte kumin, papriku, sol, papar i grah pa zalijte vodom da one seže iznad graha. Sve savite kuhati i kuhajte na laganoj vatri da grah omekša, ali i da se «raspadne» tj. da «ispusti» svoj škrob i zgusne tekućinu. Po potrebi, dolijevajte vodu. 

Teško je reći koliko vode je potrebno i koliko dugo grah treba kuhati,  jer to ovisi o vrsti, ali i o starosti graha. Obično mu treba oko  sat i pol…
Vodite računa o tome da pred kraj «juha» treba biti gusta, tj. da dio tekućine treba ispariti, a ostatak tekućine treba se «zgusnuti» od škroba iz graha (dok je juha «vruća» to možda ne dolazi toliko do izražaja, ali hlađenjem će se juha još jače zgusnuti). A bitno je i koliko gustu/rijetku juhu želite: možete nalijati više vode, pa će biti rjeđa. 
Na početku juhu ne trebate stalno miješati, dovoljno ju je povremeno malo promiješati; ali pred kraj, kad se "zgusne": treba ju češće miješati da ne zagori.

Kad je grah kuhan  (tj. kad je «ispustio» svoja škrobasta svojstva), u loncu ne smije ostati puno tekućine. Tekućina se treba toliko «pokuhati» da seže tek malo iznad graha. 
Rupičastom žlicom izvadite polovicu graha i stavite ju u multipraktik  zajedno s 1 zaimačom vode u kojoj se grah kuhao i vrhnjem pa sve usitnite u pire (ne treba biti sasvim gladak).
Dobiveni pire vratite u lonac u kojem se nalazi ostatak graha i tekućine.
Ovisno o tome koliko gustu juhu želite, možete dodati još vode. Sve vratite na štednjak i kad zakuha, kuhajte još oko 5 min. 
Ako je juha previše rijetka, možete ju kuhati i duže: 10 min., 20 min. – koliko treba da se zgusne kako bi bila po vašem ukusu. Ili ju možete zgusnuti pomoću brašna.

Ako niste sigurni koliko tekućine je potrebno za (dovoljno gustu) krem juhu: kuhani raskašeni grah ocijedite, sačuvajte tekućinu, polovicu graha zajedno s vrhnjem zdrobite u pire - pa u lonac stavite taj zdrobljeni grah, preostalu polovicu graha i tekućine koliko želite (ako smatrate da nema dovoljno te tekućine, dodajte čistu vodu) i onda to prokuhajte kako je opisano. 


I ovu juhu ja kuham da bude čvrsta/gusta, ali možete napraviti i rjeđu.

Juhu začinite solju, paprom i octom, posipajte ju svježim peršinovim lišćem. 

 
Ja juhu prije posluživanja ostavim da se malo ohladi – kako bi se zgusnula…
Ako vam je juha pregusta, dolijte vodu i sve još jednom zakuhajte.  


:)

I ova je juha praktički ista kao u prethodnom receptu, ali ovo je «brza» varijanta s grahom iz konzerve (ili možete posebno skuhati grah, ali ne morate čekati da se »raskuha», tj. da «ispusti» svoja škrobna svojstva).


Brza krem juha od graha














Sastojci za 4 osobe
oko 800 g kuhanog (bijelog) graha (može iz konzerve)
1 veći crveni luk
1 češanj češnjaka
na vrhu noža mljevenog kumina
100 g kiselog vrhnja
sol, papar
ocat
nasjeckano svježe peršinovo lišće


400 g graha usitnite štapnim mikserom ili u blenderu, zajedno s kiselim vrhnjem (smjesa ne mora biti glatka), a 400 g graha ostavite u zrnu.

Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte žlicu ulja, dodajte obje vrste luka i kratko ih popržite. Dodajte kumin i pire od graha pa sve zalijte vodom (oko 1200 ml, ili više, ovisno o otme koliko gustu juhu želite – ja radim sasvim gustu).
Kad zakuha, juhu prokuhajte 5-10 min., povremeno ju promiješajte da ne zagori. Na kraju dodajte cijela zrna graha i ostavite sve da još jednom zakuha.

Juhu začinite solju, paprom i octom te posipajte nasjeckanim peršinovim lišćem ili kolutima mladog luka.



3 komentara:

  1. Ovo sve sam sada lijepo "kopipejstala" u komp! Ja grah baš volim, nemam pojma zašto ga neki ne vole i nikako da to shvatim! Ako moram birat između graha i komada mesa - bez razmišljanja biram grah - pa uz sve još mladi luk primjerice... Ah, to je ručak! Hvala puno za recepte, ako ti je namjera bila da nam želudac zakrulji - kod mene je upalilo! :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Moze!...Pogotovu ove tvoje juhe ;-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Lilly;
    Uvijek si ponavljam da su ukusi različiti, ali uvijek se "začudim" kad netko kaže da ne voli nešto što ja obožavam! Isto tako, nekad sam zgrožena kad netko kaže da obožava nešto što je meni primjer najgore namirnice/najgoreg jela; npr. kad netko kaže da voli mahune ili kolač Japanski vjetar, Reform tortu itd. - tada si moram ponoviti da su ukusi različiti, ali zgrozim se kad se sjetim okusa mahuna ili Japanskog vjetra:( Ali eto, kako rekoh, ukusi su različiti...

    Drago mi je da ti se recepti sviđaju. Mladi luk se jako lijepo da ukomponirati u prvi recept:)

    Jasna;
    hvala:)

    OdgovoriIzbriši