Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

21. 04. 2011.

Preokrenuta pita od brokule i kukuruznog brašna

Recept za ovu «pitu» preuzela sam s Interneta. Nisam se u potpunosti držala originala, moram ja nešto promijeniti – ali sačuvala sam «bit» originalnog recepta:)



Sastojci
1 glavica brokule (500-600 g)
2 jaja
125 g jogurta
200 g svježeg kravljeg sira
1 čajna žlica ulja
80 g kukuruznog brašna
80 g glatkog pšeničnog brašna
1 i pola čajna žlica praška za pecivo (8-10 g)
pola čajne žlice šećera
sol, papar
mljeveni čili (po želji:D
oko 100 g ocijeđenog kukuruza šećerca iz limenke


Brokulu operite i podijelite/narežite na cvjetove/manje komade.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte očišćenu brokulu. Kuhajte ju na sasvim laganoj vatri oko 8 min.
Kuhanu brokulu ocijedite i odmah ju uronite u posudu s hladnom vodom. Ostavite ju tako oko minutu pa ju ocijedite i stavite ju u cjedilo da se što bolje ocijedi. 

U jednu posudu stavite jaja, jogurt, izmrvljeni sir i ulje pa sve kratko promiksajte (sir ne treba biti gladak/ispasiran, može biti grudičast).

U drugoj posudi promiješajte suhe sastojke: obje vrste brašna, prašak i začine.
Suhim sastojcima dodajte tekuće i sve sasvim lagano i kratko promiješajte – tek toliko da se sastojci povežu.

Posudu za pečenje (20-22 cm promjera) obložite papirom za pečenje; papir nauljite. Na dno rasporedite dio kukuruza šećerca pa onda brokulu i ostatak kukuruza, sve posolite i popaprite.
Na povrće ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu.

Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 40 min.

Pečenu pitu ostavite da se hladi 10ak min. Zatim na posudu za pečenje stavite tanjur i sve zajedno okrenite da pita sklizne na tanjur. Dok je vruće, sve izgleda pomalo gnjecavo i mekano, ali dok se hladi «stvrdne» se.

Pitu možete poslužiti mlaku, ali meni se više sviđa kad se ohladi:)




4 komentara:

  1. kod tebe uvijek nešto fino, divota!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako inspirativno, baš mi se sviđa, ovo je kao naručeno za mene. Nisam vegetarijanac, ali mi povremeno dojadi meso i mesne prerađevine. Savršen besmesni obrok.

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas mi se dopada,sada je sezona sezelonog i to treba iskoristiti!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Tamara;
    hvala:)

    Dunja;
    Probaj:)

    Vera;
    Probaj:)

    OdgovoriIzbriši