Što se nadjeva tiče, meni je količina navedena u originalu - previše. Jednom sam poslala Privatnu poruku armi (koja je unijela recept na Coolinariku) i ona kaže da nadjeva nema previše, ona uvijek radi s onim omjerima koje je navela u receptu. No, meni je lakše baratati prerezanim tijestom kad ima manje nadjeva, pa sam ja zato smanjila omjer.
Tijesto
500 g brašna
1 čajna žlica soli
1 suhi kvasac (7 g)
1 jaje
50 g mekanog margarina/maslaca
200 ml mlakog mlijeka
+
50 g mekanog margarina/maslaca za premazivanje
Nadjev
2 crvena luka srednje veličine
2-3 žlice ulja
120 g krušnih mrvica
oko 300 ml hladne vode
160 g naribanog parmezana
1 jaje
sol, papar
(3 žlice listića badema po želji)
Premazivanje i posipavanje
mlijeko
1 žlica naribanog parmezana
1 žlica sezama
2-3 žlice listića badema
Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, sol, kvasac, jaje, na listiće narezani mekani margarin i mlijeko pa zamijesite glatko tijesto. Mijesite ga oko 5 min. pa ga onda pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom oko 1 sat, da se digne.
Dignuto tijesto premijesite i razvaljajte ga u pravokutnik (na debljinu od 3-4 mm). Premažite ga s 50 g mekanog margarina i preklopite ga na 4 dijela (ili kako želite). Pokrijte ga krpom i ostavite na radnoj površini 30 min.
Zatim ga opet razvaljajte na debljinu od oko 4 mm i opet ga preklopite na 4 dijela (ovaj put bez premazivanja masnoćom). Tijesto sada zamotajte u plastičnu vrećicu i stavite u hladnjak na 30 min.
Za nadjev, luk oljuštite i popržite na zagrijanom ulju.
Krušne mrvice prelijte vodom i dobro ih promiješajte.
Izdinstanom luku dodajte mrvice, parmezan i umućeno jaje pa sve začnite solju i paprom (dodavanje soli ovisi o tome koliko je sir slan).
U originalu u nadjev se dodaju bademi; ja ih ne stavljam.
Ako je nadjev previše suh da bi se dao razmazivati, možete dodati malo vode.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga u pravokutnik (moj je ovaj put bio dimenzija 58 cm x 30 cm). Pričekajte par minuta tijekom valjanja tijesta, tako ćete ga lakše razvaljati.
Na razvaljano tijesto rasporedite nadjev, narolajte počevši s duže strane.
Napravljenu rolu položite na komad papira za pečenje. Zatim ju oštrim nožem prerežite okomito po sredini da dobijete dva dijela.
Prerezanu stranu obaju dijelova okrenite prema gore (da sa vidi) i isprepletite ih kao pletenicu, formirajte «vijenac», krajeve spojite.
Pomoću papira na kojem se nalazi, dobivenu pogaču prebacite u okruglu posudu za pečenje (30 cm promjera ili manju; ja to pečem u posudi promjera 30 cm jer nemam manju, no, možda bi bilo bolje da se peče u malo manjoj posudi, pa se ne bi toliko raširila…).
Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva.
Pogaču bi trebalo peći oko 45 min.
U originalu se navodi da se pogača peče oko 20 min. nepokrivena i oko 25 min. pokrivena.
Ja ovu pogaču pečem na 190 stupnjeva, na srednjoj prečki s uključenim donjim i gornjim grijačem, oko 50 min. i tek ju pred kraj pokrijem folijom (zadnjih 5-10 min.).
No, vrijeme i način pečenja ovisi o vašoj pećnici, pazite da vam ne zagori.
Pečenu pogaču ostavite da se ohladi.
meni ovo fantastično izgleda!
OdgovoriIzbrišiprelepo zaista!
OdgovoriIzbrišiSasvim privlacno izgleda!
OdgovoriIzbrišiTamara;
OdgovoriIzbrišihvala:)
Aleksandra;
hvala:)
Jasna;
hvala:)