Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

18. 12. 2011.

Čokoladne ruže, srca i suncokreti


Volim peći muffine u silikonskim kalupima, ali ne onim klasičnim okruglim, nego u kalupima različitih oblika. Ne mogu reći da u Zagrebu baš imaju neku naročitu ponudu tih kalupa za muffine, a i kad nešto nađem – cijene su astronomske.
U zadnje vrijeme po trgovačkim centrima je prava invazija silikonskih kalupa, ali ne za muffine, nego za praline. Tih majušnih kalupa ima ih na svakom ćošku, ali ja nisam kupila niti jedan, jer nema šanse da ja praline radim doma. Kad mi se jedu praline, kupim ih. 

No, ovi veći «muffinasti» kalupi su stvarno odlični! Pisala sam već da ne volim biskvitne kolače, jer meni u tome fali krema. Ne mogu se pohvaliti niti da nešto naročito obožavam muffine, ali baš je zgodno ispeći ih kad mi se neda «proizvoditi» kolač u limu.

Spremala sam se za vikend napraviti kolač, ali nisam imala jaja. Sjetila sam se recepta za Ruže od čokolade. Ne volim raditi stvarčiće tog tipa jer to je stvarno zahtjevno, naporno, pipkavo i iscrpljujuće. No, upustila sam se u izradu toga, da, malo za promjenu, napravim nešto drugačije.

I za taj recept potrebna su jaja jer treba ispeći biskvit kojim se ruže "zatvore" odozdo, no, odlučila sam improvizirati s bezjajnim biskvitom. Mogao bi se upotrijebiti i nekakav keks, ali ja nisam imala ništa takvo doma.

U navedenom receptu radi se 6 ruža, meni se ne isplati bakčati se s tim za samo 6 ruža, nama to nije dosta, ja bih uz to trebala napraviti još neki kolač. Zato sam odlučila napraviti 18 komada (6 ruža, 6 srca i 6 suncokreta).

Svu čokoladu koju sam imala doma, potrošila sam na premazivanje silikonskih kalupa. Pa je postalo očito da kolačiće neću moći nadjenuti čokoladnom kremom. Skemijala sam nekakvu kremu na bazi pudinga i sirupa od maline. Znam da ima ljudi koji ne vole te kreme od pudinga; ne mogu reći da ja obožavam te kreme, ali zaista mi se sviđaju u ovakvim kombinacijama. Meni je krema od pudinga sasvim u redu, pogotovo kad se sjetim da ima krema koje su mi puno gore (kao što su npr. sve one silne kreme od sira, kreme od oraha, krema/smjesa od koje se sastoje kremšnite, itd. :(

Jasno je da za ovakve kolačiće svatko može napraviti kremu kakvu god hoće i biskvit kakav god hoće… ovo je moja varijanta:)





Čokoladna smjesa za 18 komada (6 ruža, 6 srca, 6 suncokreta)
400 g čokolade za kuhanje (52 % kakaa)
1 žlica biljnog ulja
silikonski kalupi

Krema
300 ml vode i 200 ml sirupa od maline ili jagode (sok koji se priprema s vodom); ili može 500 ml nekog crvenog voćnog soka od maline, višnje, itd.: može i gazirani i negazirani (ako upotrebljavate takav sok, ne dodaje se voda)
2 praška za puding od maline ili jagode
2-3 žlice šećera
1 šlag pjena + 100 ml hladnog mlijeka

Biskvit
- mjerna jedinica je šalica od 200 ml
1,5 šalica oštrog pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
pola šalice kakaa
1 šalica pekmeza od marelice (bez komada voća)
pola šalice jogurta
pola šalice mlijeka
1 žlica ulja


Za čokoladnu smjesu, čokoladu nasjeckajte i rastopite ju na pari zajedno s uljem. Rastopljenu čokoladu ostavite da se malo ohladi i sasvim malo stegne (da ne bude previše tekuća).

Silikonske kalupe složite na pladanj.
Pomoću male silikonske špatule ili silikonskog kista razmažite čokoladu u tankom sloju po dnu i stranicama silikonskih kalupa, skroz do ruba kalupa. Bolje je kad je čokolada malo ohlađena i stegnuta, jer ako je previše tekuća slabije će se hvatati za stjenke, tj. klizit će (cijedit će se) na dno kalupa.
Pladanj s kalupima stavite u hladnjak da se čokolada stvrdne (oko pola sata).
Preostalu rastopljenu čokoladu sačuvajte jer će vam trebati za još jedan čokoladni sloj u kalupima.

Kad se prvi sloj čokolade u kalupima stvrdne, na njega špatulom nanesite drugi sloj rastopljene čokolade (ako se ta preostala rastopljena čokolada stvrdnula dok su kalupi bili u hladnjaku, ponovno ju otopite na pari, i ohladite ju – treba biti dovoljno hladna da ne rastapa prvi stvrdnuti sloj čokolade).

Pladanj s kalupima stavite u hladnjak i ostavite da se čokolada dobro stvrdne.



Potrebna količina čokolade ovisi o veličini kalupa, naravno, nisu svi silikonski kalupi iste veličine. Od ova tri uzorka kalupa koja sam koristila (ruže, srca, suncokreti) svi su različiti: ruže su najmanje, srca su nešto veća, a suncokreti su najveći (oni su ogromni u usporedbi s ružama!).

 Ruže

Srca

Suncokreti


Zato svojim kalupima prilagodite količinu čokolade.

Prema mojim iskustvima, kad stavljam prvi sloj rastopljene čokolade u kalupe, potrošim više te smjese, nego kad radim drugi sloj (ali to ne mora biti pravilo).


Za kremu, u posudi pomiješajte 300 ml vode i 200 ml sirupa. Odvojite oko 150 ml i tu tekućinu pomiješajte s praškom za puding i šećerom. Preostalih 350 ml zakuhajte, pa u tome skuhajte pripremljenu smjesu, kao što inače kuhate puding.
(Ako upotrebljavate kupovni voćni sok, od 500 ml oduzmite 150 ml i tu tekućinu pomiješajte s praškom za puding i šećerom, ostatak zakuhajte i skuhajte puding).

Skuhani puding ostavite da se ohladi.

Šlag pjenu iz vrećice dobro izmiksajte s hladnim mlijekom.
Umjesto šlag pjene, možete upotrijebiti i 100 ml biljnog šlaga ili slatkog vrhnja.

Ohlađeni puding izmiksajte pa mu postupno dodavajte izmiksnai šlag i sve dobro izmiksajte. Po potrebi, ako nije dovoljno slatko, možete dodati šećer u prahu (ili limunov sok, ako je previše slatko).


Za biskvit, u jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao.
U drugoj posudi izmiksajte  pekmez, jogurt, mlijeko i ulje. Suhim sastojcima dodajte tekuće i sve dobro promiksajte.

Lim (38 cm x 34 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite, ravnomjerno ulijte smjesu.
Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva  i pecite oko 12 min.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Izmjerite promjer silikonskih kalupa pa čašama ili izrezivačima izrežite komade biskvita kojima ćete odozdo «zatvoriti» nadjevene čokoladne kolačiće. 




Ako nemate odgovarajuće izrezivače, od čvrstog kartona izrežite potrebni oblik u skladu sa silikonskim kalupom. Izrezani oblik stavite na biskvit i oštrim nožem režite oko njega.
Ove biskvitne smjese ima više nego što treba za ove kolače (ostalo mi je za još, barem 6 ovakvih kolačića). Ja sam biskvit pekla u velikom limu da bude u  sasvim tankom sloju, oko 8-10 mm.; nema potrebe da bude deblji.

Naravno, vi možete ispeći biskvit kakav god hoćete, s jajima ili bez, svijetli ili tamni, deblji ili tanji,…


Stvrdnutu čokoladu u silikonskim kalupima pomoću slastičarske šprice napunite kremom: kremu nanesite da seže do, otprilike, 2/3 visine kalupa/čokoladnog sloja. Na kremu stavite odgovarajući biskvitni komad i lagano pritisnite. Biskvit ne smije stršati u zrak, treba biti unutar «čokoladnih stranica».

Kalupe s kolačima stavite u hladnjak na par sati da se krema stvrdne.

Ja sam ove kreme imala taman dovoljno, nije mi ostala ni mrvica. Hoćete li imati manjka ili viška kreme, ovisi o tome koliko su kalupi veliki.

Općenito, nisam zadovoljna ovim kalupima u obliku suncokreta jer su ogromni (na njih potrošim puno čokolade i puno kreme). Imam još dva silikonska kalupa s dva različita cvjetna uzorka i ti su mi bolji, nego ovaj «suncokret-uzorak», ali ovaj put sam, malo za promjenu, upotrijebila baš kalupe za suncokrete.


Nakon par sati «zgulite» silikonske kalupe s kolačića.
Tehnika skidanja kalupa može ovisiti o njihovoj čvrstoći i obliku.
Prema mojim iskustvima najlakše je izvaditi kolačiće iz kalupa u obliku ruža: samo okrenem kalupa i prstima pritisnem na sredini i guram prema dolje dok kolačić ispadne.

S ovim kalupima u obliku srca imam malo više gnjavaže, jer su im stranice rebraste. Zato najprije pažljivo palcem odvojim rubove kalupa od kolačića, a onda «zgulim» cijeli kalup s kolača.

Ovaj moj kalup za suncokrete je dosta čvrst, i kolačići iz njega teže izlaze nego iz npr. kalupa u obliku ruža. Nastojim najprije odvojiti stranice kalupa od kolačića pa onda skinem cijeli kalup.




Ovako jedan kolačić izgleda odozgo, tj. odozdo.



4 komentara:

  1. Joj, Sanela!Prava fantazija čokoladna!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovi kalupići su mi izmakli za dlaku tako da se samo mogu diviti i uživati preko ekrana u tvojim divotama!

    OdgovoriIzbriši
  3. vera;
    slažem se:)

    Tamara;
    hvala:)

    Κάθαρσις;
    bit će još kalupa:)

    OdgovoriIzbriši