Njoki se mogu i skuhati – ali cilj ovog recepta je ubrzati pripremu jela pa se njoki ne kuhaju.
U posudu za pečenje može se dodati još neko povrće (koje pečenjem brzo omekša, ali može i kuhano ili iz konzerve) te narezana šunka, salama…
Sastojci
500 g (kupovnih) nekuhanih njoka od krumpira
100 ml kiselog vrhnja
350 ml pasirane rajčice
sol, papar, šećer
1 rajčica, narezana na kockice
1 crveni luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
oko 100 g tvrdog topivog sira, naribanog (ili Mozzarelle)
nasjeckano svježe začinsko bilje po želji
U posudi umutite vrhnje s pasiranom rajčicom, začinite solju, paprom i šećerom. Dodajte nekuhane njoke, rajčicu, obje vrste luka, 50 g sira i polovicu začinskog bilja pa sve promiješajte i stavite u dublju namaštenu posudu za pečenje. Pokrijte folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite oko 30 min.
Zatim odozgo posipajte preostali sir i vratite u pećnicu nepokriveno na par minuta da se sir rastopi.
Posipajte preostalim začinskim biljem i poslužite.
Zvuči fino! Zanimljivo je što se koriste nekuhani njoki.
OdgovoriIzbrišiKoja kalorijska bomba - ali ipak ću isprobati recept;)
OdgovoriIzbrišiSpremanje njoka ne bi trebao predstavljati bauk. Možda su za to naše mame krive jer je njima pravljenje njoka nekakav ritual koji traje i traje.
Ja njoke pravim na način d prvo krumpire skuham i procjedim ih i odmah ih znječim (ne mikserom) i lagano stavljam brašno- samo da se poveže (ponekad stavim jos i jaje). Zatim uzimam sitne komadiće tijesta koje oblikujem rukama i odmah ih bacam u vruću vodu. I to je.
What's for dessert?;
OdgovoriIzbrišiprobaj:)
Stomatologija Zagreb;
probaj:)
Meni spremanje njoka nije bauk u smislu da ja to nešto jako teško za napraviti, nego se meni to jednostavno neda raditi. Ja obožavam kupovne namjernice i bez problema kupujem i instant proizvode i sve što se može kupiti u dućanima. Može se reći da sam lijena, ali meni se uistinu neda doma raditi njoke, ako ih mogu kupiti. Kao što ti kažeš: krumpir treba skuhati, pa drobiti, pa mijesiti, pa oblikovati njoke, pa ih kuhati, pa posebno pripremiti nekakav umak... sad dok sam samo nabrojila sve te korake, digla mi se kosa na glavi pri samoj pomisli da to sve idem raditi. Meni su kupovni njoki sasvim u redu i uopće ne osjećam potrebu da ih radim doma.
Tako dobro izgleda, nema veze da li su njoke kupovne ili su pravljene u domaćoj kuhinji...
OdgovoriIzbrišiSve što sadrži njoke ili tijesto ili neko povrće pa sir i onda se fino zapeče-obožavam :)
OdgovoriIzbrišiZora;
OdgovoriIzbrišihvala:) fotka baš i nije nešto (sir izgleda "plastično" žut, čak mi mekako vuče na zeleno:DDD) no, ok je s obzorom na to koliko se ja ne trudim oko fotografiranja.
Tamara;
slažem se potpuno:)
Super izgleda, poput lazanja. Sigurna sam i da je okus odličan. njoki ponuda
OdgovoriIzbriši