Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

01. 12. 2011.

Zapečeni nekuhani njoki

Recept za ovaj «složenac» temelji se na receptu sa stranice Chefkoch.de. U originalu, upotrebljavaju se kupovni njoki od krumpira.

Njoki se mogu i skuhati – ali cilj ovog recepta je ubrzati pripremu jela pa se njoki ne kuhaju.

U posudu za pečenje može se dodati još neko povrće (koje pečenjem brzo omekša, ali može i kuhano ili iz konzerve) te narezana šunka, salama…





Sastojci
500 g (kupovnih) nekuhanih njoka od krumpira
100 ml kiselog vrhnja
350 ml pasirane rajčice
sol, papar, šećer
1 rajčica, narezana na kockice
1 crveni luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
oko 100 g tvrdog topivog sira, naribanog (ili Mozzarelle)
nasjeckano svježe začinsko bilje po želji


U posudi umutite vrhnje s pasiranom rajčicom, začinite solju, paprom i šećerom. Dodajte nekuhane njoke, rajčicu, obje vrste luka, 50 g sira i polovicu začinskog bilja pa sve promiješajte i stavite u dublju namaštenu posudu za pečenje. Pokrijte folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite oko 30 min.

Zatim odozgo posipajte preostali sir i vratite u pećnicu nepokriveno na par minuta da se sir rastopi.

Posipajte preostalim začinskim biljem i poslužite.



Broj komentara: 7:

  1. Zvuči fino! Zanimljivo je što se koriste nekuhani njoki.

    OdgovoriIzbriši
  2. Koja kalorijska bomba - ali ipak ću isprobati recept;)
    Spremanje njoka ne bi trebao predstavljati bauk. Možda su za to naše mame krive jer je njima pravljenje njoka nekakav ritual koji traje i traje.
    Ja njoke pravim na način d prvo krumpire skuham i procjedim ih i odmah ih znječim (ne mikserom) i lagano stavljam brašno- samo da se poveže (ponekad stavim jos i jaje). Zatim uzimam sitne komadiće tijesta koje oblikujem rukama i odmah ih bacam u vruću vodu. I to je.

    OdgovoriIzbriši
  3. What's for dessert?;
    probaj:)

    Stomatologija Zagreb;
    probaj:)
    Meni spremanje njoka nije bauk u smislu da ja to nešto jako teško za napraviti, nego se meni to jednostavno neda raditi. Ja obožavam kupovne namjernice i bez problema kupujem i instant proizvode i sve što se može kupiti u dućanima. Može se reći da sam lijena, ali meni se uistinu neda doma raditi njoke, ako ih mogu kupiti. Kao što ti kažeš: krumpir treba skuhati, pa drobiti, pa mijesiti, pa oblikovati njoke, pa ih kuhati, pa posebno pripremiti nekakav umak... sad dok sam samo nabrojila sve te korake, digla mi se kosa na glavi pri samoj pomisli da to sve idem raditi. Meni su kupovni njoki sasvim u redu i uopće ne osjećam potrebu da ih radim doma.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tako dobro izgleda, nema veze da li su njoke kupovne ili su pravljene u domaćoj kuhinji...

    OdgovoriIzbriši
  5. Sve što sadrži njoke ili tijesto ili neko povrće pa sir i onda se fino zapeče-obožavam :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Zora;
    hvala:) fotka baš i nije nešto (sir izgleda "plastično" žut, čak mi mekako vuče na zeleno:DDD) no, ok je s obzorom na to koliko se ja ne trudim oko fotografiranja.

    Tamara;
    slažem se potpuno:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Super izgleda, poput lazanja. Sigurna sam i da je okus odličan. njoki ponuda

    OdgovoriIzbriši