Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

14. 12. 2011.

Dizani ljepljivi kuglof s čokoladom i karamelom


Ovaj kuglof skemijala sam po uzoru na recept sa stranice Petit chef. Naravno, nisam se držala «polaznog» recepta, moram ja nešto promijeniti:)


Tijesto
400 g glatkog brašna
50 g šećera
pola čajne žlice soli
1 suhi kvasac (7 g)
40 ml mlake vode
oko 200 ml mlakog mlijeka
2 čajne žlice maslaca, rastopljenog, ohlađenog

Dodaci
100 g čokolade za kuhanje, nasjeckane na komade
50ak g kakaa
150 g kupovnih karamela (ili mliječne ili s kavom ili lješnjacima,…), nasjeckanih na komade
po želji: nasjeckani (pekanski) orasi ili lješnjaci ili bademi

Preljev
100 g šećera
100 g margarina/maslaca


Za tijesto, u posudu prosijajte brašno, dodajte soli, šećer, suhi kvasac, maslac, mlijeko i vodu pa zamijesite tijesto. Kratko ga premijesite na pobrašnjenoj podlozi.
Stavite ga u posudu i ostavite na toplom da se diže, oko pola sata.

Kalup za kuglof (zapremnine oko 2,5 l) obložite aluminijskom folijom, foliju namastite.

Kakao stavite u odgovarajuću posudu.

Dignuto tijesto premijesite pa trgajte male komade (veličine oraha). U svaki komadić zamotajte malo nasjeckane čokolade i oblikujte kuglicu koju onda sa svih strana uvaljajte u kakao. Kuglice stavljajte u pripremljeni kalup, mjestimično u kalup dodajte i nasjeckane karamele te po želji, nekakve nasjeckane orašaste plodove.



Kad završite s tijestom odozgo posipajte ako vam je ostalo što od upotrijebljenih sastojaka (eventualni preostali kakao, čokoladu, karamele i orašaste plodove).


U lonac stavite šećer i narezani margarin pa sve zagrijavajte na laganoj vatri miješajući da se šećer rastopi.
Rastopljenu smjesu ostavite da se hladi, pa kad bude mlaka prelijte ju po tijestu u kalupu.


Kalup pokrijte krpom i ostavite na toplom 40ak min. da se tijesto diže.



Dignuto tijesto stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Nakon 15ak min. kalup možete pokriti folijom da tijesto odozgo ne potamni previše.

Kuglof pecite 40ak min.

Pečeni kuglof ostavite da se 5-10 min. hladi u kalupu, a onda na kalup stavite pladanj pa sve zajedno okrenite da kuglof sklizne na pladanj. Pažljivo maknite kalup i odlijepite foliju s kuglofa.

Ostavite kuglof da se ohladi pa ga narežite na šnite.




4 komentara:

  1. Ovo je nesto kao onaj Monkey bread, samo jos obogaceno... Super! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljiv recept i izgled. Zahtijeva malo vise posla, ali krajnji efekt je ocaravajuci!

    OdgovoriIzbriši
  3. Super ti je ovaj..Imam nesto slicno 'monkey bread',..isto se pravi u kuglof kalupu,mada ga ja nisam radila jer nemam pravi kalup.U obicnoj tepsiji izgleda skroz drugacije,neprepoznatljiv:)Ali,najbitinije je da je ukusan:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala svima:)
    Razlika je u tome što se prilikom izrade ovog kolača komadići tijesta ne umaču u rastopljeni maslac/margarin pa se zato niti ne "razdvajaju" kad je kolač pečen, nego kolač treba rezati na šnite. A kod "monkey bread kolača", komadići pečenog kolača se lako "razdvajaju" i zato se monkey bread ne reže, nego se komadići uzimaju prstima - jer ionako se ne drže čvrsto jedni za druge (zato što su prije pečenja umočeni rastopljenu masnoću).

    OdgovoriIzbriši