Ovaj kuglof skemijala sam po uzoru na recept sa stranice Petit chef. Naravno, nisam se držala «polaznog» recepta, moram ja nešto promijeniti:)
Tijesto
400 g glatkog brašna
50 g šećera
pola čajne žlice soli
1 suhi kvasac (7 g)
40 ml mlake vode
oko 200 ml mlakog mlijeka
2 čajne žlice maslaca, rastopljenog, ohlađenog
Dodaci
100 g čokolade za kuhanje, nasjeckane na komade
50ak g kakaa
150 g kupovnih karamela (ili mliječne ili s kavom ili lješnjacima,…), nasjeckanih na komade
po želji: nasjeckani (pekanski) orasi ili lješnjaci ili bademi
Preljev
100 g šećera
100 g margarina/maslaca
Za tijesto, u posudu prosijajte brašno, dodajte soli, šećer, suhi kvasac, maslac, mlijeko i vodu pa zamijesite tijesto. Kratko ga premijesite na pobrašnjenoj podlozi.
Stavite ga u posudu i ostavite na toplom da se diže, oko pola sata.
Kalup za kuglof (zapremnine oko 2,5 l) obložite aluminijskom folijom, foliju namastite.
Kakao stavite u odgovarajuću posudu.
Dignuto tijesto premijesite pa trgajte male komade (veličine oraha). U svaki komadić zamotajte malo nasjeckane čokolade i oblikujte kuglicu koju onda sa svih strana uvaljajte u kakao. Kuglice stavljajte u pripremljeni kalup, mjestimično u kalup dodajte i nasjeckane karamele te po želji, nekakve nasjeckane orašaste plodove.
Kad završite s tijestom odozgo posipajte ako vam je ostalo što od upotrijebljenih sastojaka (eventualni preostali kakao, čokoladu, karamele i orašaste plodove).
U lonac stavite šećer i narezani margarin pa sve zagrijavajte na laganoj vatri miješajući da se šećer rastopi.
Rastopljenu smjesu ostavite da se hladi, pa kad bude mlaka prelijte ju po tijestu u kalupu.
Kalup pokrijte krpom i ostavite na toplom 40ak min. da se tijesto diže.
Dignuto tijesto stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Nakon 15ak min. kalup možete pokriti folijom da tijesto odozgo ne potamni previše.
Kuglof pecite 40ak min.
Pečeni kuglof ostavite da se 5-10 min. hladi u kalupu, a onda na kalup stavite pladanj pa sve zajedno okrenite da kuglof sklizne na pladanj. Pažljivo maknite kalup i odlijepite foliju s kuglofa.
Ostavite kuglof da se ohladi pa ga narežite na šnite.
Ovo je nesto kao onaj Monkey bread, samo jos obogaceno... Super! :)
OdgovoriIzbrišiZanimljiv recept i izgled. Zahtijeva malo vise posla, ali krajnji efekt je ocaravajuci!
OdgovoriIzbrišiSuper ti je ovaj..Imam nesto slicno 'monkey bread',..isto se pravi u kuglof kalupu,mada ga ja nisam radila jer nemam pravi kalup.U obicnoj tepsiji izgleda skroz drugacije,neprepoznatljiv:)Ali,najbitinije je da je ukusan:)
OdgovoriIzbrišiHvala svima:)
OdgovoriIzbrišiRazlika je u tome što se prilikom izrade ovog kolača komadići tijesta ne umaču u rastopljeni maslac/margarin pa se zato niti ne "razdvajaju" kad je kolač pečen, nego kolač treba rezati na šnite. A kod "monkey bread kolača", komadići pečenog kolača se lako "razdvajaju" i zato se monkey bread ne reže, nego se komadići uzimaju prstima - jer ionako se ne drže čvrsto jedni za druge (zato što su prije pečenja umočeni rastopljenu masnoću).