Recept za ove popečke temelji se na receptu koji sam iskopala na Internetu, ali naravno, ništa ne može proći bez mojih izmjena:)
Sastojci (za oko 12 loptica)
oko 350 g (krupnije) naribanih tikvica
200 g Feta sira
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
2-3 žlice svježeg, nasjeckanog začinskog bilja
1 jaje
sol, papar
50ak brašna i barem 50 g krušnih mrvica
+
brašno ili krušne mrvice za uvaljati popečke
Naribane tikvice posolite i ostavite ih da stoje 15ak min.
Zatim ih dobro ocijedite preko krpe ili gaze da što više tekućine izađe iz njih.
Feta sir zdrobite/narežite na komadiće.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
U posudu stavite ocijeđene tikvice, jaje, luk, začinsko bilje, sol i papar pa sve dobro promiješajte žlicom da se sastojci povežu. Zatim dodajte zdrobljenu Fetu, brašno i mrvice pa sve dobro promiješajte. Po potrebi dodajte još brašna ili mrvica (ovisno o tome koliko dobro ste ocijedili tikvice).
Smjesu malo premijesite rukama, a onda oblikujte oko 12 loptica. Loptice uvaljajte u mrvice ili brašno (u originalu se uvaljaju u brašno, ja ih u zadnje vrijeme češće uvaljam u krušne mrvice).
U dubokoj tavi zagrijte veću količinu masnoće (da loptice budu do pola uronjene u masnoću dok se prže) i pržite ih na laganoj vatri da dobiju boju s jedne strane, zatim ih okrenite i pržite da dobiju boju s druge strane.
Pečene popečke odlažite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
Svidjaju mi se, pogotovu sto su sa sirom. Pitam se kakve bi bile hladne za jesti?!
OdgovoriIzbrišiOdlican recept! Bas, bas dobar!!! Imam zamrznute tikvice, pa cu probati sa njima...
OdgovoriIzbrišiJasna;
OdgovoriIzbrišimeni se svi takvi (povrtni) popečci više sviđaju kad su hladni. Zato napravim veću količinu, stavim ih u hladnjak, i drugi dan ih jedem potpuno hladne; meni takve stvari baš i nisu naročito fine dok su tople.
Miki;
probaj:)