Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

04. 11. 2009.

Salata od špageta i crvenog kupusa

Evo i male digresije vezane uz rezanje zelja/kupusa.
Probala sam zelje ribati/usitnjavati pomoću multipraktika koji ima 10ak različitih noževa/nastavak za rezanje/usitnjavanje, ali ni jedan nije pogodan za kupus: ili su «rezanci» predebeli ili su sitni ko´ naribani parmezan.

Zato ja zelje «režem» na duge rezance pomoću nožića-gulilice za krastavce/mrkve/šparoge/krumpir… Ali nije ni svaka gulilica pogodna za takvo rezanje, prema mojim iskustvima trebala bi biti nazubljena.
Imala sam jednu nenazubljenu gulilicu koja je bila odlična, ali najvjerojatnije sam ju bacila u smeće s korom nekog povrća – jer jednostavno je nestala prije par godina i nisam ju našla.
Onda sam kupila nenazubljenu gulilicu koja je praktički nemoguća za rukovanje, uglavnom, ne koristim ju.
Par dana nakon toga kupila sam još jednu nenazubljenu gulilicu koja baš i nije nešto, ali služi svrsi, iako ju baš ne koristim jer sam kupila još jednu gulilicu, opet nenazubljenu, i nju koristim stalno, za guljenje povrća.
Ali kupila sam i jednu nazubljenu gulilicu koja je odlična za «rezanje» na rezance, npr. spomenutog kupusa.
Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
400-500 g špageta
oko 200 g crvenog zelja (kupusa)
3 češnja češnjaka
1-2 žlice nasjeckanog svježeg začinskog bilja (peršinovo lišće, bosiljak…)
sol, papar
ulje, ocat
150 g na kocke narezanog tvrdog sira


1 češanj češnjaka oljuštite i prerežite na pola pa njime natrljajte posudu u kojoj ćete raditi salatu.
Zatim sav češnjak sitno nasjeckajte.

Zelje operite, očistite i narežite (naribajte) na uske (duge) rezance.

Špagete skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ih i pomiješajte s 2-3 žlice ulja da se ne zalijepe. Vrućim špagetama odmah dodajte narezano zelje, nasjeckani češnjak i sve začinite uljem, octom, solju i paprom.

Na kraju dodajte kocke sira i nasjeckano začinsko bilje.

Salatu poslužite mlaku.

Pomoću dviju vilica možete oblikovati gnijezda (hrpice) na (zagrijanim) tanjurima pa ih možete naknadno posipati kockama sira i začinskim biljem.

Broj komentara: 7:

  1. Kao da si znala :))
    Sad lijepo sve to mailom pošalji k meni!
    Sviđa!

    A što se tiče miksera i oskudnih gaća, ja bih sve i na sve troje se jednako palim.
    I sva moguća kuhinjska pomagala i donji veš (meni sve frendice kažu da sam puknuta jer mi veš uvijek mora biti u boji odjeće koju taj dan nosim), a soba ormar mi je nedosanjani san i u potpunosti i odmah sam shvatila reklamu:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hahhahh za gaće! Slažem se s tobom: i ja biram mikser! Ali bih slatko zavrištala na jedan garderobni 5x5, mislim metara ;)
    No,da se vratimo receptu: salata mi je O.K., jer volim svaku kombinaciju testo+povrće. Hvala na predlogu!

    OdgovoriIzbriši
  3. Salata ti je fenomenalna, stvarno.. odličnu si mi ideju dala za ručak za na posao.. svaki dan se mučim kaj da si ponesem.

    a što se tiče reklama- eh draga, ma tko bi ušao u te marketinške glave.. nitko živ. meni osobno najgora reklama je bila vipnetova ljetos kad tip sjedi naslonjen na barku i kaže: HELOOOOOUUU PA KAJ NEMAŠ FEEEEEEJSSS. došlo mi je svaki put da razvalim ekran.. ne znam tko to smisli

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična kombinacija: kupus i tijesto!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne znam šta mi je draže na ovom blogu, tvoji simpatični uvodni tekstovi ili recepti. Nastavi i dalje tako, sa guštom te čitam. Pozdrav iz Splita!

    OdgovoriIzbriši
  6. evo opet nema mog komentara.:(
    ukratko: postovi kao ovaj su razlog zasto se uvijek vracam na tvoj blog po jos.:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Sanela, da imas "sobu" za garderobu verovatno ne bi bio problem ni napuniti je, tako da - nisi, kao ni vecina nas, ciljna grupa ;)
    Meni je ta reklama simpaticna, osim sto je maaaalo preeksponirana za moj ukus, mislim, to sa vristanjem i preprepreterivanjem u eomcijama/strastima izazvanim na obe strane. Iskreno, ja bih tu najradije vristala sa muskima, jer sam veliki ljubitelj piva ;)

    OdgovoriIzbriši