Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

07. 11. 2009.

Zapečena punjena cikla sa sirom

Ovaj recept iskopala sam na Internetu još prošle jeseni (u sezoni cikle), ali recept me u svom originalnom izdanju baš i nije nešto očarao: previše je egzotičan za moj ukus (npr. umak se radi s pekmezom od naranče, itd.). Ipak, recept mi je bio zanimljiv, mislila sam: ako nešto promijenim, možda mi se svidi.
I tako sam ja taj recept prije godinu dana strpala u neki folder, ali nikad nije došao na red za isprobavanje.
Neki dan prekapam ja po svojoj prašnjavoj arhivi i nađem taj zaboravljeni recept.

Čitam ja recept u originalu; previše je tu egzotike, a pola sastojaka niti nemam doma – naravno da mene to neće spriječiti da probam napuniti cikle:
Ono što mi se ne sviđa,
promijenit ću,
ono što nemam,
zamijenit ću
nečim drugim: )))

Nadjev od sira me jako privlačio, i inače volim takve nadjeve. Za ciklom baš nisam luda, ali u ovoj kombinaciji mi se ciklin «blagi» okus sviđa u kombinaciji s pikantnim nadjevom od sira.

Da su takvim nadjevom punjeni npr. paprika ili krumpir, većina ljudi ne bi skrivala oduševljenje, ali budući da je u ovom slučaju nadjevom napunjena cikla – pri samom spomenu cikle oduševljenje većine ljudi naglo splasne; ne krivim ih – i ja sam jedna od tih ljudi: )))
Osim sirnog nadjeva, meni se jako sviđa i zapečena korica od parmezana, kruha i sezama: )

Na prvi pogled ovo jelo uopće ne izgleda primamljivo, ali ukusnije je nego što izgleda: )))
Suludo bi bilo očekivati da će se sviđati svakome, ali ako vam se sviđaju sirni nadjevi vjerojatno će vam se sviđati i ovaj: ) zajedno s ciklama: )))


Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
8 malih okruglih cikli ili 3 debele duguljaste cikle
2 češnja češnjaka
3 žlice ulja
150 g sirnog namaza (može i sir Ricotta)
80 g pikantnog planinskog sira
20 g naribanog parmezana
svežanj nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar
+
1 šnita tosta (ili pola šnite bijelog kruha)
2 žlice (svijetlog ili crnog) sezama
20 g naribanog parmezana
1-2 žlice ulja


Neoguljenu ciklu možete skuhati u slanoj vodi.
Ali meni se to neda pa ju pečem u pećnici: svaku ciklu zamotam u komad aluminijske folije, stavim ih na lim i onda u pećnicu zagrijanu na oko 200 stupnjeva pa ih pečem, ovisno o veličini, oko sat vremena ili više.
U originalu, potrebno je 8 malih okruglih cikli, a ja imam samo velike duguljaste, pa sam upotrijebila 3 debele, duguljaste.


Da biste znali jeli cikla pečena provjerite kao što provjeravate je li krumpir kuhan: u ciklu zapiknite čačkalicu ili nož itd., pa ako lako ulazi u ciklu, znači da je dovoljno mekana.

Pečenu ili kuhanu ciklu isperite hladnom vodom i ogulite ju (trljajte ju pod mlazom hladne vode).

Duguljastu ciklu prerežite na pola po dužini i žlicom joj pažljivo izdubite sredinu (okrugloj cikli odrežite vrh pa ju izdubite).

Da bi cikle stajale, tj. da se ne bi prevrtale, možete im odrezati donji zaobljeni dio, tj. izravnati ga.

Ono što ste izdubili iz cikli sitno nasjeckajte.

Češnjak sitno nasjeckajte i oljuštite.

U loncu zagrijte 3 žlice ulja, dodajte češnjak i nasjeckanu ciklu pa ih popržite oko 6 min. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.

Sirni namaz promiješajte da bude gladak, dodajte mu 80 g na kockice narezanog planinskog sira, 20 g naribanog parmezana, nasjeckano peršinovo lišće i malo ohlađenu isprženu ciklu. Začinite solju i paprom.

Pripremljenom smjesom napunite izdubljene cikle.

Image and video hosting by TinyPic


Tost (ili kruh) sitno naribajte (ili trljajte među prstima da dobijete sitne mrvice) pa dodajte 20 g naribanog parmezana, sezam i 1-2 žlice ulja i miješajte da se sastojci povežu, tj. da dobijete glatku smjesu (možete to miješati i u multipraktiku).

Pripremljenu smjesu rasporedite na sirni nadjev u ciklama.

Posudu za pečenje nauljite a u nju složite napunjene cikle, a između njih ulijte oko 100 ml vode.

Image and video hosting by TinyPic


Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i pecite 20ak min. da se odozgo napravi korica (pazite da ne zagori).

Zapečenu ciklu (posipajte naribanim parmezanom) poslužite uz salatu po želji i umak od hrena (kupovni : )))


Recepti s ciklom
Cikla punjena palentom i blitvom
Jesenski gratin s krumpirom, ciklom i korabicom
Kremasti prilog od krumpira i cikle
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Rižoto s ciklom
Cikla u šlafroku
Njoki od cikle i sira
Ravioli od cikle i sira

4 komentara:

  1. Uf,fino izgleda,ja bih sve i svasta punila sa sirom.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super izgleda..zanimljiva kombinacija..

    OdgovoriIzbriši
  3. Moje kuharsko umijeće pripreme cikle svodi se na sok i salatu...tebi pohvale na inovacijama i šro nam približiš neke neobičnosti :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Vera - hvala:) I ja bih sir stavljala u sve:)))

    Nada - hvala:)

    nena - ja sam prije koju godinu počela eksperimentirati s ciklom na sve (ne)moguće načine. Svake godine imamo puno cikle, a u mojoj obitelji cikla se priprema isključivo na salatu, a ne radimo ni tu salatu svaki tjedan tako da većina cikle istrune i onda ju bacimo. Ovako ju ja nastojim spasiti od propadanja:)

    OdgovoriIzbriši