Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

16. 01. 2010.

Gužvaricina djeca by vlastuljak

Kad sam vidjela ovaj recept za Gužvaricinu djecu, privukao me zbog načina pripreme. Ok, nije to sad baš neka ekstravagantna priprema; ali eto, nikad nisam radila takvo dizano pecivo koje se ispeče gotovo do kraja, pa se prelije mlijekom i onda vrati u pećnicu da bi se posve ispeklo. Naravno da mi je bilo jasno da će tijesto upiti mlijeko (i ulje koje se na početku ulije u posudu), ali nisam si mogla zamisliti kako izgleda taj finalni proizvod. I morala sam probati: ) iako uopće ne volim slatka dizana tijesta (slana obožavam!). Od slatkih peciva volim jedino buhtle s čokoladom: i to obično prepolovim buhtlu i pojedem čokoladni dio i onda se još pola sata bavim tim slatkim kruhom koji mi je ostao u ruci, a taj kruhasti dio često završi i u smeću. Ipak, osim buhtli s čokoladom (onima s pekmezom niti ne prilazim!) volim slatko tijesto nadjeveno pudingom ili nekim voćnim nadjevom (ali uglavnom pojedem nadjev, a tijesto ostane: ))))

Radila sam već dizana peciva s nadjevom od šećera i cimeta i nisu mi bila nešto posebno. Ali ovo pecivo mi se svidjelo. To zapravo niti nije klasično pecivo, sviđa mi se što je odozdo pomalo sočno, karamelasto (inače ne volim karamelu, ali ovo mi odgovara jer nije jako karamelizirano, to je više kao neka «tečnost»).

Kad sam prvi put radila ove ružice, sama sam se sebi čudila koliko su mi bile fine. Ne treba ih ni rezati, laganim pritiskom se odvajaju jedna od druge, a ne zalijepe se ni za posudu, bez problema se vade van.
Pečene ružice već sam i zamrzavala i odlične su i kad se odmrznu.

Ovaj put radila sam pola mjere iz navedenog recepta (500 g brašna itd.) jer su svi oko mene podlegli epidemiji raznoraznih dijeta. Ali ja se nedam (na dijetu: ) veće su šanse da me uhvati epidemija (pandemija:) svinjske gripe, nego epidemija postprazničnih dijeta: )))

Image and video hosting by TinyPic

Tijesto
1 kg oštrog brašna
1 (40 g) kocka kvasca (ili 2 vrećice suhog kvasca)
1 jaje
sol, šećer
100 ml mineralne vode
mlako mlijeko

Nadjev
500 g šećera
5 vrećica cimeta (ukupno oko 50 g)
ulje

Preljev
500 ml mlijeka
6 žlica šećera


U malo toplog mlijeka natrgajte kvasac i dodajte malo šećera. Ostavite na toplom da nabubri.
U posudu stavite brašno pa dodajte uzašli kvasac i sve ostale sastojke i zamijesite mekano tijesto.
Ja sam koristila suhi kvasac i sve sam odjednom stavila u posudu i zamijesila.

Tijesto ostavite na toplom, pokriveno, da se digne.

Za nadjev, pomiješajte šećer s cimetom.

Dignuto tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte u pravokutnik. Premažite ga uljem i ravnomjerno ga posipajte šećerom s cimetom.
Image and video hosting by TinyPic

Tijesto narolajte i narežite na 4-5 cm duge komade.
Image and video hosting by TinyPic

U posudu za pečenje ulijte oko 150 ml ulja i okomito (prerezana strana prema gore, tj. dolje) slažite narezane komade jedan do drugog, malo ih nagurajte.
Image and video hosting by TinyPic

Posuda bi trebala biti šira od ove moje. Ja nemam odgovarajuću posudu za pečenje, tj. imam posude većih dimenzija, ali nisu dovoljno visoke, sve su nekakve plitke, stranice su im maksimalno 3-4 cm visine. I zato uvijek te neke pužiće/ružice od pola kile brašna pečem u ovoj posudi, iako nije idealna: ružice nemaju jednake šanse za rast i razvoj: )))) Promjer ove moje posude je 22 cm, a stranice su visoke 10 cm (posuda ne treba biti baš tako visoka, ali malo nižu nemam, imam samo one spomenute jako niske).


Pripremljene ružice stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 40 min.

U međuvremenu zakuhajte mlijeko sa šećerom i nakon otprilike 40 min. kad su ružice gotovo pečene prelijte ih vrućim mlijekom (važno je da i ružice i mlijeko budu vrući!). Odmah ih vratite u pećnicu i pecite još 10ak min. na 200 stupnjeva.

Pečene ružice ostavite da se malo ohlade. Poslužite tople ili hladne.

Broj komentara: 10:

  1. milsim da ovo moja mama zove osinja gnjezda, ali nisam sigurna, jer ih nikad nisam radila, i ona stavi jos grozdjice unutra. odlicno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo cesto pravim i kuca predivno mirise dok se peku. Nikad nisam prelivala mlekom, sada si me bas zaintrigirala. Divno ti izgledaju ovako u tepsiji :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš mi djeluju zanimljivo i moglo bi se isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  4. Da i ja sam vidjela nešto slično što zovu osinja gnijezda.

    Izgleda super.

    A nasmijah se na buhtle. Ja isto kao i ti. Poližem čokoladu ili pekmez i onda blejim u ostatak što bi sa time :))

    OdgovoriIzbriši
  5. Ha, ha i ja tako jedem buhtlu, samo što, pazi ovu lukavost, ja je prepolovim i onda pola sata žvačem svo ono tijestu, a na kraju uživam u čokoladi! LOL
    Ni ja ne podlježem prazničnim dijetama i euforiji žvakanja salate od dva dana. Moje mišljenje je da se nikad ne ide na dijete već treba mijenjati životne navike. Dugoročno zdravlje i zadovoljstvo sigurno nećemo postići s instant dijetom od 5 dana.
    I meni se sviđa ovaj recept. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Volim takve dizane kolače i sigurno su fini.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo mi je bas zanimljivo....

    OdgovoriIzbriši
  8. pozdrav, hvala na divnim receptima....jedva čekam da isprobam kolač od banane i lješnjaka :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Sweet Corner - moja mama nije nikad radila tako nešto, ali u njezinim kuharicama/bilježnicama vidjela sam par takva recepta - u nekim varijantama zovu se Osinja gnijezda, a u nekima Ružice ili Pužići - ali u svim maminim receptima kao nadjev služe orasi, i peciva se ne prelijevaju mlijekom. Budući da ne volim orahe, a i priprema nije po ničemu "posebna" nikad nisam isprobala te recepte. Ali ovaj recept bio mi je interesantan zbog prelijevanja mlijekom,a budući da ne sadrži orahe, morala sam probati:)))
    Drago mi je da ti se sviđa:)

    Ljilja - da, lijepo mirišu. Nisam baš neki obožavatelj cimeta, toleriram ga, ali u ovoj kombinaciji mi se baš sviđa:)
    Probaj ružice prelijati mlijekom, meni je to odlično.

    OdgovoriIzbriši
  10. Snježa - hvala:) Probaj:)

    Shangri La Food - moja mama ima tih recepata za Osinja gnijezda, ali svi su s orasima, a to me nikad nije privlačilo.
    Drago mi je da ti se sviđa:)
    Buhtle definitivno sadrže previše tijesta:))))

    Andrea - nije to loša taktika, najprije "odradiš" tijesto, pa onda uživaš u čokoladi. I ja sam imala takvih fora, ali prešla smamdrito na čokoladu:)))
    Drago mi je da ti se sviđa:)

    Κάθαρσις - probaj:)

    Jelena - probaj:)

    ben - drago mi je da ti se sviđaju, i nadam se da ćeš uživati:)

    OdgovoriIzbriši