Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

05. 03. 2010.

Kisela juha s knedlama od sira by Tadeja i Knedle od sira i Pikantna jaja by Aleksandra1234

Evo nekih stvarčica koje sam isprobala u zadnje vrijeme...

Već i vrapci na grani znaju da ja ne volim juhe. Ali eto, nekad mi se zalomi. Zanimale su me ove "knedlice" od sira, u mojoj obitelji rade se takvi "žličnjaci" samo od jaja, brašna, mlijeka i soli i onda oni plivaju u bistroj juhi - možete zamisliti moje oduševljenje:( No ta varijanta kad to pliva u juhi bez ikakvih dodataka mi je još donekle prihvatljiva, tako je moja baka kuhala tu juhu. Moja mama je bila "kreativnija": kod nje osim tih žličnjaka u juhi pliva i grašak! :(((ta varijanta mi se nikako nije sviđala. Naravno, u smjesu za žličnjake mogu se dodati i iznutrice, meni se iznutrice ne gade, nego mi jednostavno nisu ukusne; zato te žličnjake s npr. jetrima, ili nečim sličnim, nikad nisam jela.

Tadejine knedlice sa sirom su mi se baš sviđale, ali i juha mi se svidjela, jer nije "klasična", nego se dodaje vrhnje, limunov sok, kajenski papar i crvena paprika (i ja to napravim onako lijepo pikantno: )))


Kisela juha s knedlama od sira by Tadeja

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
5 punih žlica svježeg kravljeg sira
3 jaja
5-6 žlica brašna
sol
75 g (rastopljenog) maslaca (može i manje: )
malo kajenskog papra
malo crvene paprike
250 ml kiselog vrhnja ili milerama
sok pola (ili cijelog limuna, prema ukusu)

Sir izmiksajte da bude kremast, pa dodajte jedno po jedno jaje i miksajte da dobijete glatku smjesu. Posolite i dodajte 5-6 žlica brašna.
Zakuhajte 1-1.5 l kipuće vode i posolite ju. Od pripremljene smjese grabite žlicom male knedle (žličnjake) i spuštajte ih u vodu, prokuhajte ih par minuta.
Knedle izvadite šupljikavom žlicom, a u vodu dodajte rastopljen maslac (ja sam bila lijena rastapati ga pa sam u vodu samo spustila žlicu maslaca i miješala da se to rastopi: )))
Zatim dodajte kajenski papar i crvenu papriku. Posolite, ulijte izmiješano vrhnje ili mileram i sok limuna prema ukusu. Još malo kuhajte, pa u juhu vratite knedle i poslužite.
Po želji, dodajte kopar (ja sam dodala nasjeckano peršinovo lišće: )

: )


Volim ove Okruglice od sira; recept za njih pokupila sam iz nekakvog časopisa: to je zamišljeno kao nekakva varijacija na temu njoka; ali ja oblikujem kuglice pa su to zato kod mene okruglice: ) I već, valjda 5 godina, namjeravam napraviti «knedle» od te smjese i napuniti ih nekim slanim/pikantnim nadjevom (po uzoru na slatke knedle iz recepta Brze voćne knedle).

Ali ta ideja nigdje nije zapisana, osim na «things to do list» u mojoj glavi – i tako se ja povremeno sjetim toga, ali nikako da ideju provedem u djelo.

Kad sam vidjela punjene Knedle od sira na Aleksandrinom blogu, odmah su me oduševile. Došlo je vrijeme da i ja konačno napravim knedle: )

Nisam ih punila maslinama. Zamislite situaciju: moja mama žlicom prepolovi knedlu na svojem tanjuru i njen pogled sretne se s malom maslinicom iz knedle – moja mama tu knedlu više ne bi ni pogledala, a kamoli jela. Toliko o maslinama u mojoj obitelji.
Razmišljala sam da neke knedle punim maslinama (jer ja nemam ništa protiv njih, nije da ih baš volim, ali toleriram ih), a neke nečim drugim, ali to mi je prekomplicirano: moram to posebno kuhati, paziti da se ne pomiješaju…

Na kraju sam sve knedle punila (većim) kockama tvrdog sira i bila sam oduševljena: kako se sir samo lijepo «razvlači» dok su knedle vruće: )
Sviđa mi se i kako moje knedle izgledaju izvana : ) koristila sam bijeli i crni sezam.


Knedle od sira by Aleksandra1234

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
500 g masnijeg kravljeg sira
100 g pšenične krupice (griza)
100 g brašna
2 jaja
1 i pol žlica maslaca
100 g krušnih mrvica
3 žlice sezama
+
Nadjev (po želji)
- u mojoj verziji: na kocke narezan tvrdi sir
- u Aleksandrinom receptu: 20ak maslina i 5 tankih kriški šunke narezanih na četvrtine


Sir zgnječite i dodajte jaja, griz, brašno, pola žlice maslaca i malo soli pa zamijesite tijesto.
Vlažnim rukama oblikujte kuglice i u svaku stavite nadjev po želji.

U lonac stavite žlicu maslaca, dodajte krušne mrvice i sezam pa kratko popržite da smjesa dobije lijepu boju.

U drugom loncu zakuhajte vodu, dodajte sol i knedle i kuhajte da isplivaju na površinu, izvadite ih rupičastom žlicom.

Svaku knedlu uvaljajte u smjesu od sezama.


: )



Ovakve stvarčice od jaja radim odokativno, i natrpam sastojke koje imam doma. Ovaj put držala sam se Aleksandrinog recepta, ali nisam imala gljiva, pa sam natrpala maslina (u ovom receptu došle masline na svoje: ) suhih rajčica, dimljenog sira, tvrdog sira, svježeg češnjaka i peršinovog lišća… I odozgo sam «tortice» posipavala s više vrsta sira.
A dodala sam i malo brašna u smjesu: pisala sam već o tome da u ovakva jela od jaja uvijek dodajem brašno jer meni inače ta «jajasta» smjesa u ustima, pod zubima, «proizvodi» nekakav škriputavo-cvrkutavi zvuk; znam da blesavo zvuči i ne znam to zapravo opisati, ali i sama jaja imaju nekakvu spužvasto-šupljikavu konzistenciju koja se meni ne sviđa. Zato ja to uvijek «pojačam» s malo brašna i onda je to malo više «tjestasto».
Evo i još nešto blesavo od mene: ovakva jela se poslužuju topla, ali meni se najviše sviđaju kad se potpuno ohlade, najbolja su mi iz hladnjaka.


Pikantna jaja by Aleksandra1234

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci za 8 komada
4 jaja
100 g kačkavalja
malo maslina, malo suhih rajčica, malo dimljenog sira … (ili 100 g gljiva)
100 g mladog sira
2 žlice kiselog vrhnja
1 sitno nasjeckani češanj češnjaka
1 žlica sitno nasjeckanog peršinovog lišća
1/2 čajne žlice suhog bosiljka
1/2 čajne žlice origana
sol, papar
(+ 2 žlice brašna; ali nije obavezno)

Za premaz
3-4 žlice kečapa
100 g kačkavalja (i nekog tvrdog sira tipa Gauda, Emmentaler…)


Kačkavalj sitno naribajte, suhe rajčice sitno nasjeckajte, dimljeni sir narežite na kocke, masline požete ostaviti cijele. Mladi sir zgnječite.
Umutite 4 bjelanjka, dodajte jedna po jedna žumanjak i svaki put promiješajte. Dodajte sve ostale sastojke i začinite solju i paprom.

Kalupe za muffine namastite (najbolje svinjskom mašću) i posipajte krušnim mrvicama pa ih napunite smjesom (ne na vrh). Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite da dobiju lijepu boju.
Izvadite tortice iz pećnice i na svaku stavite malo kečapa i naribanog kačkavalja pa vratite u pećnicu, samo da se sir rastopi.


Tadeja i Aleksandra1234 hvala na idejama: )

Broj komentara: 5:

  1. Ajoj :), sad si me iznenadila i razveselila! :)Hvala ti što si probala juhicu i jako mi je drago da ti se svidjela! Nju čak i Timna jede, a griz knedle ili ne daj Bože jetrene,naravno, neće ni pogledati, dok ja neznam koje su mi bolje. :)
    I knedlice su mi jako lijepe i sviđa mi se ova kombinacija sezama, a ni jajima ne bih rekla ne. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. I meni je ova juha zapela za oko! Ukusno i brzo!

    OdgovoriIzbriši
  3. čista desetka s moje strane:) odlično izgledaju ove tvoje varijante, malo tvoje malo moje i rezultat fenomenalan!

    OdgovoriIzbriši
  4. Knedle su extra,fino si to spojila!

    OdgovoriIzbriši
  5. Tadeja; hvala tebi na inspiraciji:) U mojoj obitelji rade se samo takve knedlice od brašna i jaja; s grizom i sirom se ne rade, ne znam zašto, nemamo naviku:(

    Snježa; probaj:)

    Aleksandra1234; hvala na inspiraciji:)

    Vera; hvala:)

    OdgovoriIzbriši