Volim ovakve slane rolade i zato me ovaj recept odmah oduševio: )
Šarena slana rolada by miaiva
Žuti dio kore
2 jaja
2 žlice ulja
1 žlica kiselog vrhnja
2 ravne žlice brašna
1 žličica (ona najmanj) praška za pecivo
3-4 žlice naribanog (najbolje kozjeg) sira; ali može i neki tvrdi sir poput Gaude
Zeleni dio kore
2 jaja
2 žlice ulja
1 žlica kiselog vrhnja
2 ravne žlice brašna
1 žličica praška za pecivo
2 žlice blanširanogm ispasiranog špinata (ili blitve)
prstohvat soli
Narančasti dio kore
2 jaja
2 žlice ulja
1 žlica kiselog vrhnja
2 ravne žlice brašna
1 žličica praška za pecivo
2 ravne žlice ajvara (ili 1 puna žlica slatke, crvene, mljevene paprike)
prstohvat soli
Nadjev po želji
(sirni namaz, svježi sir...)
Postupak izrade isti je za sve tri smjese; radite ih odvojeno.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg. Žumanjke izmiksajte sa svim ostalim sastojcima i na kraju lagano umiješajte snijeg.
(U originalu:
- preporuča se da se u žuti dio smjese stavi kozji sir, nikad nisam probala tu varijantu, ja uvijek dodajem naribanu Gaudu ili Emmentaler.
- u narančasti dio smjese stavlja se ajvar; radila sam već tu varijantu s ajvarom, ali nekad, malo za promjenu, umjesto ajvara stavim mljevenu slatku papriku; ali dodam i malo ljute, da bude pikantno:
Svaku smjesu stavite u posebnu vrećicu i svakoj vrećici odrežite jedan ćošak pa smjese naizmjence istiskujte na lim (40 cm x 30 cm) obložen papirom za pečenje da dobijete šareni uzorak.
Ja sam previše lijena da punim vrećice smjesom, nikad nisam to radila za ovu roladu: ja žlicom naizmjence razlijevam smjese po papiru za pečenje; budući da su smjese tekuće, ionako nije moguće kreirati neki «pravilni uzorak».
Priznajem: ne znam ispeći ovu koru, a da mi kod rolanja ne pukne, uvijek ima malih pukotina. U receptu piše «Peći samo 15 minuta na 200 stepeni, ne više, jer će vam se kora isušiti i pucati kad je budete rolali.». Kad sam prvi put radila koru, stavila sam pripremljenu smjesu u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva: meni se to činilo previše, ja bih to stavila na 180 stupnjeva, ali poslušala sam što piše u receptu. Nisam kampirala pred pećnicom ko´ pred televizorom; nemam običaj bez prestanka promatrati što su u pećnici događa. Ali nakon 7 min. pečenja odlučila sam pogledati kako moja kora napreduje: kora je narasla i meni je izgledala pečeno. Dok sam ja tako blejala u koru preko stakla pećnice, na kori su se počele javljati malene pukotine pa sam ja smanjila temperaturu pećnice na 180 stupnjeva i pekla sam to još oko pola minute, i budući da je meni kora izgledala jako suho, izvadila sam ju i narolala – definitivno je bila pečena, ali kod rolanja mi je napukla na par mjesta.
Jasno mi je da, ako u receptu piše da se nešto peče 15 min. - to ne znači da ja to stvarno moram peći 15 min., stvar može biti pečena za 10 min., a može joj trebati i pola sata. U ovom receptu ipak nisam očekivala da će kora biti pečena već nakon 7 min., čudo da sam uopće pogledala kako napreduje, ako se nešto treba peći 15 min., ja obično negdje oko 12. minute pečenja pogledam u kojoj je to fazi – da sam s tom korom toliko čekala, ne znam na što bi ličila.
I otada ja lim s pripremljenim smjesama stavljam u (električnu) pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pečem koru oko 8 minuta.
Dakle, oprez: vrijeme pečenja definitivno ovisi o pećnici.
Pečenu koru odmah narolajte i ostavite da se ohladi.
I, kako rekoh, meni kora uvijek malo napukne dok ju rolam; ali ne dramim oko toga jer ne popuca skroz i ne raspadne se, kad se ohladi, može se nadjenuti nadjevom i uvijek je ukusna: )))))) Probala sam već pečenu koru istresti i na vlažan ubrus, ali svejedno je popucala prilikom rolanja; možda grabim previše brašna dok radim smjesu, već sam upotrebljavala žlice raznih veličina, ali još nisam otkrila pravi omjer).
Ohlađenu koru namažite nadjevom i ponovno zarolajte. Po potrebi (ovisno o nadjevu), stavite ju u hladnjak, narežite ju prije posluživanja.
Joj kako je ovo dobro, volim veselje na stolu. Odlično za Uskrsno predjelo ili zakusku.
OdgovoriIzbrišiOdlična rolada i super mi izgleda ovako šarena, ...., volim i ja ovakve stvari. Super si je napravila !
OdgovoriIzbrišiKako dunja reče: VOLIM VESELJE NA STOLU! Odlično!!!
OdgovoriIzbrišibez obzira na pucanje kore, rolat izgleda fantastično:)
OdgovoriIzbrišiJa bas volim ovakve rolate. super izgledaju, ukusni su i svaki je dekorativan na svoj nacin.
OdgovoriIzbrišiOvaj je bas poseban.
Dunja; slažem se:)
OdgovoriIzbrišiBranka; hvala:)
Alanvla; i meni se ta rolada jako sviđa:)
Aleksandra1234; hvala:) kora mi nikad nije popucala tako jako da bi se sve raspadalo i drobilo - postojana je i drži se u komadu, ali svaki put mi negdje pukne:(
Sanja; hvala:)
ova sarena rolada je vrh
OdgovoriIzbrišiAnonimno;
OdgovoriIzbrišiI meni se svidjela čim sam vidjela recept:)
odlična
OdgovoriIzbriši