Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

14. 07. 2010.

Blitvara u tikvicama


Recept za «blitvaru» temelji se na receptu koji sam isprobala u sklopu FBI rukavica: Zeljara/blitvara by mamajac - koju sam već više puta radila:)



Blitvara u tikvicama

Image and video hosting by TinyPic


- potrebna je šalica od 100 ml
1 i pol šalica kukuruznog brašna
1 i pol šalica pšeničnog brašna
pola čajne žlice praška za pecivo
2 jaja
1 šalica ulja
pola šalice mlijeka
100 ml kiselog vrhnja
50 g feta sira
1 češanj češnjaka
sol, papar
5 velikih listova blitve
2-3 tikvice srednje veličine


Blitvu operite, odrežite stabljike (one se ne upotrebljavaju). Zelene listove narežite na duge, oko 1 cm široke trake.

U posudi izmiješajte sve suhe sastojke, pa onda dodajte tekuće sastojke i sve dobro promiješajte kuhačom. Dodajte zdrobljeni sir.
Zatim dodajte i na trake narezanu blitvu i sitno nasjeckani češnjak pa promiješajte i začinite.


Tikvice operite i prepolovite po dužini, izdubite ih žlicom.

Dio onoga što ste izdubili iz tikvica možete nasjeckati na kockice pa umiješati u gornju smjesu.
Ja u smjesu stavim otprilike polovicu onoga što sam izdubila iz tikvica jer da stavim sve, imam bih previše smjese za nadjev. Iz istog razloga ne upotrebljavam ni bijele stabljike blitve, ali i njih možete sitno nasjeckati (kao luk) i umiješati u smjesu.


Lim obložite papirom za pečenje, papir lagano nauljite i na njega složite izdubljene tikvice pa ih napunite pripremljenom smjesom.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 60-90 min., tj. da tikvice omekšaju. Ako «nadjev» potamni, a tikvice su još tvrde sve pokrijte aluminijskom folijom i nastavite peći da tikvice omekšaju.

Pečene tikvice ostavite da se hlade 15ak min., a onda ih poslužite.



Broj komentara: 7:

  1. Moram te obavijestiti da "preplanulost" već jaaaaako dugo nije u modi, osim kod ljudi koji tako pokazuju da su bili na moru (znači, imaju love ili im je to neki statusni simbol) ili da imaju para za solarij. Naravno, Zagreb je, bez uvrede, bio zadnja modno-malograđanska selendra, pa u njemu možda još igra preplanulost ili slično. Ja sam bivala preplanula, ali nikada crna kako sma željel (ah, ah) i danas sam zbog toga sretna jer sunce je glavni uzročnik starenja kože i bora. Moje bake su umrle vrlo stare i imale su vrlo glatka lica: jedna je bila prirodno bijela kao sir i alergična na sunce, druga se maramom uvijek štitila od sunca. U solariju nisam nikada bila i neću ići. Ono što me iskreno užasava, to kada vidim da malu djecu drže na plaži ili u vodi po jakom suncu - badava kapice, ovo sunce je ubitačno za sve, a za djecu posebno. Uvijek se ugrizem za jezik da ne komentiram, ali to je zbilja kriminalno!
    Što se tikvica s blitvom tiče, zanimljiv prijedlog koji kod nas ne bi prošao, tj ne bi kod muškog dijela, s obzirom da je "bolesno povrtni" kako voli reči moj sin. Čak ni feta ne bi spasila situaciju. Za mene, opet, super!

    OdgovoriIzbriši
  2. blitvu ne volim tak da koliko god voljela tikvice ovo ne bi bilo nešto u čemu bi ja uživala...
    a što se preplanulosti tiče, nikad nisam stvarno pocrnila, imam svjetlu put i dok sam se trudila dobiti lijepu boju nije mi polazilo za rukom, odustala... i uopće mi ne smeta što s mora dolazim bijela, ionako ja na more ne idem zbog sunčanja, no mojima s posla to nije nikako jasno i svake me godine radi toga 'ismijavaju' no više mi ne smeta kao prije...

    OdgovoriIzbriši
  3. Posle ovog predivnog priloga u kome sam uz pregrst smeha uzivala jedino sto bih dodala je ako osnujes

    "klub plemenitih s porculanskim tenom"

    s zadovoljstvom cu se pridruziti :)

    Sve najbolje sirasta moja :*

    p.s. Jos samo da dodam danas sam pravila punjene, sirasto-badem slabo preplanule tikvice - camcice..
    Krace receno nobl tikvice ispod tende :))
    QQ..


    .

    OdgovoriIzbriši
  4. Tuđa mišljenja nisu nebitna, ali bogu hvala, nisu ni presudna, a često su pomalo i dosadna. Jako su mi lijepe i izazovne mnoge preplanule žene. Moja zakonita družica je kao i ti, bijela kao sir, a k tome je i crvenokosa. I što sad? Eto, iskreno, naprosto, obožavam je, od prvog trenutka kada sam je vidio obučenu, preko onih nesputano golih, do upravo ovoga :)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim biti lagano preplanula jer mi koža dobije drugačiji sjaj, smanje se prištići, i izgledam mršavije, ali izbjegavam solarije i ne volim se pržiti satima na suncu... boju uglavnom dobijem hodanjem, kretanjem, kampiranjem...
    body-builderi su ljudi koji idu u velike krajnosti sa poslom kojim se bave, pa tako i sa kvarcanjem, ali konkretan razlog za kvarcanje je činjenica da im se zbog tamnije kože bolje vide mišići, tak sam bar pročitala negdje davno...
    Glede Sumraka, budi bez brige, klinci su jaaaaako popizdili za filmom i vampirima općenito tako da je bijela put definitivno IN, samo sponzoruše u Zg to još nisu skužile pa otud likače tipa Maje Morales i njoj sličnima nakvarcanim spodobama...

    OdgovoriIzbriši
  6. ahh kako reče MajloV, eto i mene u klubu bljedolikih skvo :)))))
    I ja sam bijela ko sir, i kad se samo sjetim koliko sam se mučila da si nađem odgovarajući puder za lice.... eeee... strašno. Ja i kad idemo na more na godišnji (a više volim planine), ne izlažem se previše suncu jer: 1. užasno brzo izgorim, čak i plikovi budu po tijelu; 2. Na koži mi se pojave strahovito mnogo madeža, pa se bojim kojekavog raka, tako da u debelu hladovinu i ko ratnim bojama namazana sa mlijekom sa faktorom 500 :))))
    Ne opterećuj se svojom "bjelinom", bolje mi je da budem bijela, nego da vodim bitku sa rakom kože.. mislim.. hm!
    I da, nagradica te čeka na mom blogu :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Joj ja mrzim preplanulost (kao i sve vezano uz ljeto) samo nažalost ja spadam u ovu skupinu "seljanki" koje rintaju na polju s žuljevima na rukama i ispucanom kožom. Ne karikiram, moj posao je takav da najtoplije mjesece u godini provodim na otvorenom, na najjačem suncu. Zbog ovakvog životnog stila melanin u koži mi je toliko razvijen da više ni ne mogu izgoriti, čim sam 5 minuta na suncu odmah uhvatim boju. Naravno to je onaj pravi šljakerski izgled jer sam neprirodno tamna po rukama i licu, a noge i ostatak tijela su mi "porculanski". A to sve skupa izgleda odvratno.
    Najgore od svega je što ja fakat ne volim bit preplanula. Na terenu obično nosim duge rukave, one neke lagane indy materijale ali kad si toliko dugo na suncu počneš i kroz tkaninu dobivat boju. Uvijek koristim najjači mogući zaštitni faktor ali ni to ne pomaže. :(
    I sad kad se ja toliko mučim da ne pocrnim kako da shvatim ljude koji dobrovoljno cijeli dan leže na suncu!?
    O tome koliko je to nezdravo ne želim ni razmišljati...
    Ipak moj je stav uvijek neka svatko radi kako voli i kako misli da je za njega najbolje dok god i meni dozvoljava istu slobodu.
    Jedino stvarno ne shvaćam ljude koji po cijele dane drže malu dječicu na jakom suncu… Ne znam jel oni žive u nekom zrakopraznom prostoru pa još nisu čuli koliko je sunce štetno?!

    OdgovoriIzbriši