Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

29. 07. 2010.

Zamotuljci od kelja i palente


Na pakovanju griza od pira otkrila sam recept za nešto što bi se moglo nazvati «Zamotuljci s pirovim grizom». Budući da sam to pakovanje pirovog griza već skoro potrošila, nisam imala materijala za izradu zamotuljaka. Zar da me sitnica poput nedostataka jednog od glavnih sastojaka spriječi u isprobavanju recepta? Naravno da ne:) odlučila sam listove kelja puniti kukuruznom palentom.

Nisam se baš u potpunosti držala recepta, ali nisam ništa bitno mijenjala.
U originalu zamotuljci se peku «okruženi» gotovim, kupovnim umakom od rajčice. Možete i sami napraviti umak od svježih rajčica (npr. kao za lazanje), ili upotrijebiti pasiranu kupovnu rajčicu.
Ja sam se odlučila za verziju, u kojoj krem juha iz vrećice «glumi» umak.
Nije prvi put da krem juhu iz vrećice koristim kao umak, već sam s tim zalijevala i lazanje i kanelone… jer mi se obično neda dinstati rajčice, a nemam naviku kupovati gotove umake, a nisam ni obožavatelj pasirane rajčice iz tetrapaka. Ali, eto, kupujem juhu od rajčice – koju nikad ne kuham «kao juhu», meni to služi kao umak.

Prilikom pripreme takvog umaka obično smanjim količinu vode da umak ne bi bio previše rijedak. Najčešće upotrebljavam instant krem juhu za 2 osobe - sadržaj vrećice kuha se u 500 ml vode, kad je riječ o umaku, ja stavim 400 ml vode (ali to ovisi i o tome što zalijevam tim umakom, ako su u pitanju nekuhani, kupovni kaneloni, onda nekad nemam potrebu smanjivati količinu vode).
Možete upotrijebiti instant krem juhu za 4 osobe - sadržaj vrećice kuha se na 1 l vode. Ako imate to pakovanje za 4 osobe, ne morate upotrijebiti sve: sadržaj pola vrećice skuhajte na 400-500 ml vode, a ostatak spremite (vrećicu dobro zatvorite, pa juhu skuhajte kad vam treba).

I druge «juhe iz vrećice» koristim kao umak, npr. krem juhu od šampinjona: na izdinstane šampinjone s lukom dodam  vodu i zatim sadržaj vrećice - te tako skuham umak.

:)

Kad kupim pirov griz, namjeravam probati i originalni recept s ambalaže, do tada, evo varijante s kukuruznom palentom.


Zamotuljci od kelja i palente

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
750 ml mlijeka
1 kocka za juhu ili žlica Vegete
200 g kukuruzne instant palente (ili pirovog griza)
100 pikantnog tvrdog sira
na vrhu noža muškatnog oraščića
1 jaje
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
3 žlice svježeg, nasjeckanog začinskog bilja (peršinovo lišće, bosiljak…)
nasjeckana čili papričica
oko 12 većih listova kelja
sol, papar
+
vrećica krem juhe od rajčica + 400 ml vode


U lonac stavite mlijeko i razmrvljenu kocku ili Vegetu pa ostavite da zakuha. Umiješajte palentu, miješajte pjenjačom da se ne zgruda, prokuhajte par minuta.

Kuhanoj palenti dodajte naribani sir, muškatni oraščić i dobro promiješajte. Kad se smjesa malo ohladi dodajte jaje, češnjak, čili, začinsko bilje i sve začinite.
Mogao bi se dodati i ocijeđeni kukuruz šećerac iz limenke.


U loncu zakuhajte vodu, posolite ju pa u nju spuštajte oprane listove kelja. Nemojte ih sve kuhati odjednom (ovisno o veličini lonca).
Kuhajte ih oko 1 min., ali nemojte ih raskuhati.

Kuhane listove vadite šupljikavom žlicom i spuštajte ih u zdjelu s hladnom vodom.

Ohlađene listove izvadite i osušite papirnatim ubrusom. Po potrebi odrežite zadebljani dio na dnu lista.

Na jedan kraj lista stavite nadjev, preklopite lijevi i desni kraj lista preko nadjeva i sve zarolajte.

Zamotuljke stavljate u namštenu posudu za pečenje, mjesto spoja na zamotuljcima okrenite prema dolje.

Krem juhu od rajčice pripremite prema uputama na vrećici – ali stavite manje vode. Kuhani «umak» začinite solju, paprom i šećerom, pa njime prelijte zamotuljke.

Sve stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko pola sata.

Zamotuljke ostavite da se malo ohlade, a onda ih poslužite kao prilog.



Broj komentara: 6:

  1. Vrlo interesantan recept, ali zar nije sve malo preslano? Gotove juhe su uvijek prilično slane (tako proizvođač dobije na gramaturi i skupo prodaje sol), tvrdi sir isto, o Vegeti da ne pričam. Možda se i varam.

    OdgovoriIzbriši
  2. interesantan recept, nisam nikad radila nešto slično tj. ja obično punim nekim mesom...
    što se tiče kupljenih juha ne koristim ih ni u kakve svrhe, nisam ih kupila već godinama, ja ipak dok kuham radije kuham svoje umake

    OdgovoriIzbriši
  3. Κάθαρσις;
    Što se palente tiče, ja ju uvijek kuham uz dodatak Vegete ili kocke za juhu, a onda dodajem i tvrdi sir (tako mi je bar donekle ukusna) – ali obavezno u to na kraju nasipavam i sol i papar i čili jer je meni to inače ekstremno bljutavo.
    Ne znam je li stvar u tome što nemam običaj koristiti jako slane sireve.

    Ne volim juhe, pa nemam baš nekih iskustava ni s ovima iz vrećice, ali da se od mene očekuje da za neki obrok skuham juhu, definitivno bih kuhala onu iz vrećice.
    Što se mojih kupovnih navika tiče, kupujem jedino krem juhe od rajčica i šampinjona i od njih radim umake. Ne znam kakve ja to krem juhe kupujem, ali meni su te juhe (koje kuham kao umake) uvijek bljutave, prvi put čujem da bi juha iz vrećice mogla biti preslana.
    Već sam proučavala popis sastojaka na pakiranjima, i tamo piše da je stavljena sol, a ja imam dojam da te juhe soli nisu vidjele.
    Uvijek to na kraju dodatno solim i paprim, a u juhu od rajčice dodajem i šećer jer je meni to inače prekiselo (na pakovanju piše da je stavljen i šećer – ali po tome koliko je ta juha meni kisela, pitam se koliko šećera stavljaju – valjda na vrhu noža).

    Zanima me koje su to juhe iz vrećice (tj. koji brand/proizvođač), za koje smatraš da su preslane? Voljela bih ih probati, možda onda ne bih naknadno dodavala sol u svoje «umake».

    Ako netko ovo namjerava probati, a smatra da će biti preslano, može staviti manje Vegete u mlijeko, upotrijebiti neslani sir, i ne mora na kraju dodavati začine ni u palentu ni u umak (umjesto juhe iz vrećice može skuhati «pravi» umak).


    Nina;
    Ne volim rajčice i jedna od najdosadnijih radnji u kuhinji mi je dinstanje rajčica, tj. kuhanje umaka. Zato obožavam juhe iz vrećice:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Vjeruj mi, sol je glavni sastojak svih juha iz vrećice. Sastojci se deklariraju postotkom učešća u mješavini. Naravno, sve ovisi o nečijem okusu slanoće, slatkoće, kiselosti i slično. Znam da nikotin, kofein i alkohol jako smanjuju osjetila okusa, pa profesionalni degustatori ne smiju biti pušaći, piti kavu na litre i bilti alkići. No, ponavljam, pojedini osjeti sasvim su individualni. Mi inače jedemo slabo slano (u odnosu na uvriježene hrvatske okuse), pa jedino što trebam napraviti, je zamijeniti određene sastojke. Recept je zbilja super!

    OdgovoriIzbriši
  5. Zanimljiv recept. Ti si vrlo praktična kuharica. Dobro je da se ne libiš iskoristiti sve mogućnosti koje su ti na izboru. Mi u zadnje vrijeme varijantu paradajza svodimo na konzerve pelata. Niti je suviše gusto, niti prerijetko, dapače, najbliže klasično pirjanom paradajzu, a ipak je potrebno bitno manje vremena. Lijep pozdrav i svako dobro :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Κάθαρσις;
    Ne smatram da ti izmišljaš to što pišeš. Ali činjenica je da ja, kad kuham te krem juhe (kao umake) uvijek to naknadno i solim i paprim, a u juhu od rajčica dodajem i šećer.
    Proučavala sam već te udjele sastojaka. Ako je vjerovati deklaraciji proizvoda, neto količina juhe od rajčica (koju trenutno imam doma) je 53 g, od toga na sol otpada 4 g, a na šećer 15,6 g. Meni ta gramaža ionako ne znači ništa, jer to meni nije dovoljno slano. A i kiselo mi je: ni inače ne volim rajčice zbog te neke kiselosti, pa im uvijek dodajem šećer (i kad dinstam rajčice i kad koristim pelate iz limenke).
    Neki smatraju da se na tim deklaracijama proizvoda ne navode točni podaci, kad vidim koliko su mi te krem juhe bljutave/kisele, i ja imam osjećaj da podaci nisu točni – tj. smatram da je stavljeno puno manje soli, šećera…, nego što je navedeno.

    dražeN:)
    Hvala. Nastojim iskoristiti sve što imam na raspolaganju, ne hranim se zdravo i koristim sve moguće namirnice ne razmišljajući o tome što sadrže.
    I ja sam već koristila pelate iz limenke. Iako im treba manje bremena, nego svježim rajčicama, ipak im prilikom dinstanja treba vremena da se raskuhaju (ja ne volim kad komadi rajčica plivaju u umaku; čak sam ih usitnjavala u blenderu) - zato mi je ova varijanta s krem juhom iz vrećice bolja - brzo gotovo i potpuno glatko.
    Pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši