Foto

Dragi posjetitelji bloga... dobrodošli.

Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali
«igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.

* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.

Sanela

23. 08. 2010.

Estonska salata od sedam slojeva

U globalu, držim se polaznog recepta za ovu salatu, ali moguće su i varijacije na temu. Po potrebi, možete povećati ili smanjiti količinu nekog sastojka ili slagati slojeve nekim drugim redoslijedom, nije to nikakva egzaktna znanost.


Salatu možete začiniti manje ili više, ja ju, naravno, jače začinim, osim što dodajem sol i papar u majonezu s vrhnjem ja, po potrebi, dodatno posolim i sloj graška s jajima, ali dodavanje začina ovisi i o tome upotrebljavate li slani/pikantni sir.


Što se cikle tiče, u originalnom receptu navodi se da ju samo treba skuhati i narezati. Ali ja ju i dodatno začinim, i to solju, paprom, uljem i octom pa ju ostavim da malo odstoji, a zatim ju stavim na cjedilo da se višak ulja i octa ocijede da mi se poslije svi slojevi salate ne zaliju previše.

Naravno, ako ne želite ciklu začiniti ni uljem ni octom, ne morate; ali ako vam se sviđa tako začinjena, možete upotrijebiti i kiseljenu ciklu «iz staklenke», ocijedite ju, a možete ju i isplahnuti vodom, ako smatrate da je prekisela.


Image and video hosting by TinyPic


Sastojci

200 g kuhanog graška

400-500 g kuhane cikle, narezane na ploške

4 kuhana jaja, naribana/zdrobljena

250 g tvrdog sira, naribanog

4-5 kiselih krastavaca, narezanih na kolutiće

250 g majoneze

250 g kiselog vrhnja

sol, papar


Majonezu pomiješajte s kiselim vrhnjem i začinite solju i paprom.


Pripremite posudu zapremnine oko 2 l. Ako vam je stalo do estetike/prezentacije, pripremite prozirnu posudu - da se vide slojevi salate, a ako vam to nije bitno, možete upotrijebiti bilo kakvu posudu. Što se mene tiče, meni je estetika zadnja rupa na svirali, ali koliko vidim svuda oko sebe, estetika je definitivno važnija od kvalitete recepata i hrane.


Slaganje:

1. na dno posude stavite ocijeđeni, ohlađeni grašak,

2. na njega stavite hladna naribana jaja,

3. rasporedite otprilike trećinu smjese od majoneze,

4. zatim stavite naribani sir,

5. pa hladnu, narezanu ciklu,

6. i zatim kisele krastavce,

7. a odozgo premažite ostatkom smjese od majoneze.


Posudu pokrijte folijom/poklopcem.


Salatu stavite u hladnjak na par sati (preko noći) da se dobro rashladi i da se sastojci prožmu.


Po želji, prije posluživanja odozgo ukrasite ploškama kuhanih jaja, začinskim biljem...



4 komentara:

  1. Slično pripremljene salate vidjela sam u Ukrajini, no kako nisam ljubitelj majoneze, nisam probala. Zanimljivo i vrlo dekorativno.

    OdgovoriIzbriši
  2. volim ovakve salate, interesanto je da nikad nisam dodavala ciklu u njih a ciklu volim, probat ću sigurno odlično odgovara

    OdgovoriIzbriši
  3. Neobično i zanimljivo, a ne bi podcijenio ni estetiku, ali dobro, svakome po volji ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Κάθαρσις;
    Ni ja nisam ljubitelj majoneze, ne volim ju kao namaz u sendvičima, ili kad glumi nekakav "umak" uz jelo. Ali uvijek sam obožavala tzv. francusku salatu, pa volim i ovakve stvarčice.

    Nina;
    probaj:)

    IDeM:)
    Svakome po volji:)))

    OdgovoriIzbriši